Sportchef Therese Sjögran: Summering 2019

Här är i alla fall frågorna och svaren:
1) Sätt betyg på säsongen och motivera. Skala 1-5 (med 3 som godkänd).
Det blir en 4. Vi är aldrig helt nöjda och det finns alltid saker att förbättra. Men såklart är vi överlag nöjda med vår prestation, vi vinner ju.. =)
2) Det mest positiva med 2019.
Att alla våra yngre spelare tar för sig och är tongivande. Att vi lyckades göra ett så pass bra sommarfönster som vi gjorde när vi blev av med spelare som Anja Mittag, Iva Landeka och Lisa-Marie Utland.
3) Något negativt?. I så fall vad?
Vi hade ett bottennapp i år, LB07 borta där vi förlorade med 3-2. 2020 så ska detta inte hända, att vi förlorar mot ett bottenlag.
4) Känns som om årets trupp har varit bättre både kvalitets- och balansmässigt. Håller du med och i så fall hur mycket beror på att du har utvecklats som sportchef?
Ja.. vi har hittat rätt i våra nya värvningar. En del är såklart att jag haft några år på posten och att jag blivit lite varmare i kläderna. En del är att jag jobbar tajt med Jonas Eidevall och att han har en tydlig spelidé som är FCR och då är det också enklare att hitta de spelartyper vi behöver.
5) Årets mest positiva överraskning på spelarsidan.
Malin Levenstad, utan tvekan. Bestämmer sig att börja spela ifjol efter fyra år utan elitfotboll, drar hälsenan och kommer tillbaka på fem månader. Under 2019 har hon varit en av våra bästa spelare. En otrolig prestation som inte många hade klarat av.
6) Hur stor är Jonas Eidevalls del i framgången?
Stor såklart. Han har en väldigt tydlig spelidé som han har kört sen 2018. Fast vi misslyckades totalt förra året så slutade han aldrig tro på det han påbörjat och i år gav det oss ett guld.
7) FC Rosengård 1917 kom trea i division 3 södra. Godkänt? Lämplig nivå?
Tycker de gjorde en mer än godkänd säsong. Kvaliteten har blivit bättre. Jag hade önskat att de gick upp i tvåan så att vi mer hade kunnat matcha spelare där från vårt u19 till exempel. Men då måste det laget också få rätt förutsättningar och lite mer resurser.
8) I herrfotbollen har det blivit allt svårare att lyckas både i Allsvenskan (SM-guld) och i det internationella cupspelet samma år. Enda gången något lag lyckats i modern tid är MFF 2014. Kommer det att bli samma utveckling i damfotbollen när antalet matcher ökar och konkurrensen blir ännu tuffare i Europa? Har tendensen redan synts?
Ja, det är väl bara att titta på hur det gick för Göteborg och Piteå i årets Champions League. Ingen av dem hade breda trupper nog att ta sig an både CL och ligan. Men allt handlar om resurser om lagen skall kunna ha fler spelare i sina trupper.
9) Sakta men säkert känns det som vi är på väg mot en situation där nästan alla matcher i OBOS Damallsvenskan spelas på konstgräs. Hur stor betydelse har det? Hur påverkar det möjligheterna att prestera i Europa?
Såklart ska fotboll spelas på gräs.. så är det ju. Men vi spelar hellre på konstgräs än på en dålig gräsplan. Jag tror inte det påverkar oss så mycket om jag ska vara ärlig. När vi har gräsmatcher i ligan så tränar vi på gräs en vecka innan och det brukar räcka.
10) Plocka fram ett par doldisar som aldrig får så mycket uppmärksamhet, men som har stor betydelse för föreningen och/eller SM-guldet.
Då skulle jag vilja nämna två stycken.. 
Jag börjar med Barbro Nilsson (Erlings fru). Hon är ovärderlig för oss. Jobbar helt ideellt. Hon hjälper till med allt.. ibland tvättar hon A-lagets kläder, hon är alltid på plats när A-laget har lunch, hon åker med mig på alla bortamatcher, hon sköter hela vipen på hemmamatcher. Ja du hör, jag klarar inte mig utan henne.. =)
Sen vill jag nämna Jenny Sjöstrand. Hon spelar i vårt division 3-lag. Brinner för klubben, hjälper till med arrangemangen runt våra hemmamatcher. Är anställd för att dra igång flickfotbollen ute i Rosengård, på kort tid har hon fått igång 80 tjejer i spontanfotboll. Kan jobba 24/7 om hon måste.
FCR behöver personer som dessa. Och allt för sällan får dem kred.. så nu ger jag dem det! =)
 
Text: Ole Törner, Skånesport