Äntligen Seriepremiär

Äntligen är vi framme vid seriepremiär!

Inför seriepremiären imorgon så kanske ni är nyfikna på vad killarna i FC Rosengårds A- lag har pysslat med sedan i oktober. Därför så frågade jag Hasse om han hade lust att skriva lite om försäsongen och lite inför premiärmatchen mot Ljungby imorgon.

”Det är det här som alla vi som håller på med fotboll längtar efter. Vi vet om att man först måste ta sig igenom en tuff försäsong innan man premiärspelar. Dock tror jag nog att man som tränare uppskattar försäsongen bättre än spelarna. Som tränare vill du se att laget tar små steg i rätt riktning varje vecka. Som spelare är du mer resultatinriktad och vill vinna både på träning och match.

Det som var slående inledningsvis på träningarna var spelarnas vilja till att träna men också deras syn på att allt skulle klaffa direkt. Tålamodet fanns inte. Det var ganska stor frustration på träningarna och vi i tränarstaben kände att detta måste vi få bort. Vi ska vara ett lag som ska fightas tillsammans i 26 omgångar. Det kommer inte flyta på och fungera problemfritt alla dessa matcher och träningar där emellan utan vi måste acceptera att det är så och att alla ändå gör sitt bästa hela tiden. Ingen blir bättre för att någon gnäller på en. Just detta har också förändrats avsevärt. Det är en fröjd nu att se att spelarna fokuserar på rätt saker. Visst har vi rätt att ställa krav på varandra och även ge konstruktiv kritik men vi gör det kort och koncist istället för som tidigare mala och gnälla i flera minuter och knappt släppa vissa saker överhuvudtaget.

En annan viktig bit var att få organisationen på plan på plats. Vi måste arbeta som ett lag där ute. Det kan inte bara vara ett par som deltar när vi har bollen utan de är alla lika viktiga i spelet utan boll. När vi går ut till match så vill vi göra det så tufft som möjligt för motståndarna. Ska någon slå oss ska de vara riktigt bra. Det ska inte bero på ifall vi har en bra eller en dålig dag ifall vi vinner eller förlorar. Vi ska jobba stenhårt tillsammans för att vara en ”tung” motståndare att möta. Det innebär också att vår lägstanivå ska vara högre än den varit tidigare.

Vi i staben sa tidigt att det är just organisation och att få alla att jobba hårt tillsammans som är grunden för det här laget. När vi känner att vi kontrollerar det här så kan vi gå vidare med vårt eget offensiva spel. Det är först nu som vi känner att vi ligger i rätt positioner försvarsmässigt, därför kan vi jobba mer med vårt eget spel framöver. Måste verkligen ge beröm till killarna som tagit det här till sig. Det är inte så självklart för alla men jag lovar att vi kommer ha stor nytta av det under säsongen. De dagar då vi har det kämpigt framåt så ska vi inte bjuda motståndarna på något för att vi inte ligger rätt i positionerna. I vårt eget spel framåt kommer vi förutom våra riktlinjer ha stor nytta av spelarnas individuella styrkor. Det finns en hel del som kan slå de avgörande passen samt har vi forwards som både jobbar hårt men även har egenskaper för att utmana och skapa heta målchanser.

Våra träningsmatcher har varit lite upp och ner. Mot de bättre motstånden har vi gjort våra bästa matcher, tyvärr mot lagen från lägre division så har vi varit sämre. För mig handlar det om inställning, att inte ta varje motstånd på allvar. Vi måste upp ett snäpp i inställning här. Oavsett vem vi möter och vilken tabellplacering de har så ska vi vara lika professionella varje gång. Vi ska förbereda oss på samma sätt och vi ska inleda matcher med samma koncentration och vilja att göra vårt bästa och vilja vinna matcherna. Nonchalans och tro att vi är bättre än andra så vi inte behöver gå på alla cylindrar är inget för oss.

Ska man lyfta fram någon match så är det en av de första och den nästsista. Vi mötte tidigt Kristianstads FF (div1) och vann med 2-1. Vi gjorde en riktigt bra och stabil insats där vi rent försvarsmässigt var prickfria i 90 min. Vi slappna dock av på tilläggstiden och lät Kristianstad reducera i den sista minuten. Framåt hade vi en hel del tillfällen att öka på den ledning vi hade. Men den här matchen hade ändå mycket av det vi vill ha – ligga rätt i våra positioner när vi inte har boll samt ha stor rörelse när vi har boll.

Vår nästsenaste match var under träningslägret där vi mötte IK Stord från Norge. De spelar i norska 3e divisionen (motsvarar vår div 1). Efter en tuff inledning där norrmännen spelade riktigt bra tog vi över matchen rejält efter 30 min. Inledningsvis fick vi verkligen jobba på att ligga rätt och att vinna tillbaka boll. Vi gjorde dock även mål under den här perioden samtidigt som motståndet inte skapade något nämnvärt. Sista 60 min hade vi bra koll på läget och skapade en hel del chanser utöver de vi gjorde mål på. Vi hade bra fart på benen och vi spelade enkelt med 1-2-3 tillslag. När vi tappat boll gjorde vi jobbet tillsammans och tog tillbaka den ganska omgående.

I genrepet hade vi önskat betydligt mer av vårt eget spel. Det blev mest längre bollar samtidigt som Höganäs kontrollerade kortpassningsspelet lite bättre än oss. De verkade piggare än oss och lite snabbare i tanken också. Viktigt för oss var att trots Höganäs stora innehav av bollen så skapade de inte speciellt mycket. Av målet vi släppte in måste vi ta till oss vikten av att rensa undan bollen ordentligt. Här kom den tillbaka gång på gång och till slut låg den i vårt mål. Strongt ändå att komma tillbaka och fightas för att nå en kvittering, vilket vi fick.

Tittar vi på truppen så har vi en stor och bra trupp. På en del positioner har vi riktigt tuff konkurrens! På slutet här utökade vi truppen med 3 defensiva spelare. Vi har under nästan hela försäsongen varit kort med försvarsspelare men ligger nu i överkant. Vi var helt enkelt tvungna att säkra upp för du spelare inte en hel säsong på 4-5 backar. För oss i ledarstaben känns det tryggt att ha bra alternativ vid skador samt avstängningar. Bra att en del som kanske inte spelade så mycket förra säsongen fått spela en del i våra träningsmatcher och skaffat sig rutin.

Vi har även varit en vecka i Turkiet på träningsläger. Väl investerad vecka både om man tittar på träningarna men minst lika värdefull för sammanhållningen. Grabbarna skötte sig exemplariskt och hade grym inställning till både träning och match. Även vårt grupparbete där vi diskuterade målsättning och hur vi vill ha det i gruppen genomfördes med gott betyg. Att få åka iväg så här för att få ihop gruppen och få möjlighet att köra lite extra träningar tror jag kan vara avgörande längre fram i seriespelet. Vi har en bra sammanhållning och min känsla är att trots man inte startar matcherna så trivs man och vill vara med att uppnå något med den här gruppen. Med en bra sammanhållning är man också beredd att göra ett jobb för en medspelare.

Nu är det premiär på lördag mot Ljungby. Det är nu allvaret börjar. Vi ska räkna poäng istället för spelvändningar och avslut. Det är nu det krävs koncentration och noga förberedelse till match. Här vill det till att vi är PÅ när domaren blåser i pipan klockan 14 på lördag. Det finns inte möjlighet att känna efter eller att mjukstarta. Det är högsta koncentration och vinnarskalle som gäller från början. En forward ska älska att göra mål, en mittfältare ska offra sig för att vinna en andraboll eller för att slå en genomskärare på djupet, en försvarare ska inte ”släppa en j-l över bron” och en keeper ska sträva efter ”keep the clean sheet”.

Vi har även bra förutsättningar med en riktigt bra organisation. Ivica som sportchef har gjort ett bra jobb med att få ihop det samtidigt som han i stort sett har varit tillgänglig ute vid varje träningspass vi haft. Vår sjukgymnast Nicklas
Redgård finns tillgänglig dygnet runt för killarna och ger dem all hjälp de behöver på ett oerhört professionellt sätt. Bari och Sadzit servar killarna med material. De bidrar också med mycket rutin och kunskap från tidigare år. De har varit med om en hel del inom FC Rosengård och vet vad de snackar om.

Vi känner oss redo och ser verkligen fram emot lördag!”

Matchen kommer att spelas imorgon klockan 14.00 på Rosengårds IP