Ahmed Zreim – en eldsjäl utöver det vanliga

Ute på Rosengård engagerar klubben 450 aktiva spelare och 36 ideella ledare i 21 lag. Sammanhållande kraft för alla är FC Rosengårds ansvarige på pojksidan Ahmed Zreim.
Han är en eldsjäl och en kraft som borde uppmärksammas mycket, mycket mer. Men själv pratar han mest om glädjen med att kunna engagera så många och kärleken till fotbollen.
– Det rullar på och med rätt organisation finns det utrymme till ännu fler spelare och lag. Vad vi saknar är ytterligare några ledare. Egentligen är 36 redan nu lite för få. Helst vill vi ha tre ledare per åldersgrupp eftersom de är så pass stora. Idealet är en ledare på tio spelare och eftersom vi är 450 skulle det innebära 45, säger han.
Ett avancemang för herrlaget, från division 2 till 1 och sedan till Superettan hade hjälpt.
– Om jag får drömma är det FC Rosengård i Superettan jag helst skulle vilja se. Då får ungdomarna se att det är möjligt, blir ännu mer intresserade och fler ledare kommer att vilja vara med och jobba.
Därför är han noga med att betona att det finns två mål med ungdomsverksamheten. Dels att hålla igång så många som möjligt och ge dem möjligheten att ha roligt och utvecklas i sin egen takt, dels att fostra spelare till A-laget.
– Att ge så många som möjligt chansen att syssla med fotboll istället för något dumt här ute är givetvis jätteviktigt. Då gör vi en insats.
– Men de behöver också se att spelare kan gå hela vägen upp till seniorlaget och det ger en stolthet både hos mig och dem när det händer. De senaste åren har vi varit jätteduktiga på att få in fler egna i A-truppen och jag gillar målsättningen att försöka få fler att stanna länge i truppen istället för att se dem försvinna till andra klubbar.
Ahmed Zreim är född 1973 och de första egna erfarenheterna från ungdomsfotbollen fick han i Libanon där han växte upp.
– Jag spelade till jag var 13. Sedan blev det Sverige och Hultsfred.
Ahmeds pappa, mamma och de åtta barnen flydde till Sverige och hamnade i Småland där han snabbt kom med i den lokala fotbollsklubben och kom i kontakt med det svenska föreningslivet med de ideella ledarna, som han verkligen gillar och nu är med och drar nytta av i Rosengård.
Som 15-åring gick flytten till Malmö och där blev det mest spontanfotboll med kompisarna. Han höll faktiskt upp med den organiserade fotbollen mellan 15 och 23 då han började spela i de lägre serierna. Mest i division 6 för Palestinska Föreningen och sedan även i Jenin IF.
De två sönerna och de två döttrarna började också träna och spela och Ahmed Zreim fann sig tillbringa mer och mer tid på Rosengårds IP och på kansliet. Och efter det han lärt i Hultsfred ville han gärna hjälpa till och engagera sig. FC Rosengård upptäckte det och anställde honom.
– 2009 kom jag till FC Rosengård, 2011 fick jag en halvtidsanställning och från och med 2015 är det heltid, berättar Ahmed Zreim.
Att FC Rosengård har verksamheten på två ställen och kansli både på Malmö IP och Rosengårds IP tycker han inte är något problem alls.
– Vi pratar mycket i telefon och i mail och allt fungerar väl. Det finns en bra struktur. Alla bokningar och sådant sköter jag dessutom själv här ute.
Text: Ole Törner, Skånesport