Anam Imos nick visade vägen

Och även om söndagens bortamatch mot Örebro blev tuffare än väntat så var segern med 0-3 ett rättvist resultat. Hemmalaget Örebro skapade några vassa målschanser som man borde förvaltat bättre, men den stora skillnaden är att Rosengård har målskyttar som Anna Anvegård som lugnt sätter bollen i nättaket när chansen väl kommer och Anam Imo som vältajmat nickar in 0-1 på ett perfekt inlägg från Sanne Troelsgaard.
Rosengård gör verkligen inte någon av sina bättre matcher och vi på läktaren började undra om vissa spelare redan hade checkat in till kommande landslagssamlingar i Göteborg och runt om i Europa. Många bolltapp och dålig energi hos FC Rosengård gav Örebro möjlighet att göra matchen jämn och spännande.
Men även om Örebro hade gjort sin läxa bättre än i bortamatchen på Malmö IP, då man förlorade med 6-0, så tog Rosengård över taktpinnen och skapade en del halvchanser och hörnor och det förlösande målet som Anam Imo nickade in.
Rosengård ordförande Håkan Wifvesson och sportchef Therese Sjögran, som båda satt på läktaren, var säkert inte nöjda med spelet som Rosengård presterat under första halvlek och de såg säkert fram emot ett mer taggat lag när andra halvleken startade. De höll på att sätta pauskaffet i halsen när Nathalie Hoff Persson redan i första minuten hade ett friläge som hon missade. Mål där och matchen kanske hade tagit en annan vändning. För sanningen är att Rosengård fortsatte att slarva med passningarna och tog många dåliga beslut vilket gjorde att matchen fortfarande levde och var spännande.
När det återstod 20 minuter valde tränare Eidevall att byta ut Jessica Samuelsson mot Ali Riley och Anam Imo mot Johanna Rytting Kaneryd. Detta visade sig vara ett genidrag, eftersom Kaneryd inte varit på planen i många minuter innan hon snurrade upp Örebroförsvaret och serverade Anna Anvegård en passning som hon tryckte upp i nättaket. Några minuter senare slog Riley ett perfekt inlägg som Anna enkelt gjorde 0-3 på och med sina två mål gick upp i ensam skytteligaledning med tolv fullträffar.
Rosengård gör alltså inte någon bra match, men visade ändå sin styrka genom att vinna med klara 0-3 och behålla försprånget med tre poäng till jagande Kopparbergs/Göteborg.
Spelarkritik är svår att ge, eftersom många spelare inte kom upp till sin rätta nivå, men ett stort plus till Anam Imo som gör sin bästa match sedan hon kom till klubben och var utan tvekan matchens lirare (bäst på plan enligt mitt fotbollsöga). Sofie Svava som åter var i startelvan, efter att suttit på bänken någon match, visade också med sina inlägg och hårda jobb på vänsterkanten att hon blir en viktig kugge i höstens avgörande matcher. Det kommer att bli avgörande att ha en bred spelartrupp som kan förändra matchbilden, vilket blev tydligt i dagens match.
Ni som följer OBOS Damallsvenskan vet att det nu återstår sju omgångar och Rosengård har tre tuffa bortamatcher mot Linköping, Vittsjö (som verkligen vaknat till liv efter sin tröga seriestart) och Piteå som är i stort behov av poäng. Fyra matcher på Malmö IP mot Umeå, Kristianstad, Uppsala och Växjö. Det är 21 poäng kvar att spela om och Rosengård har inte råd till att göra några dåliga matcher, så förhoppningsvis var matchen i Örebro det sista bottennappet i höst.
Läser i olika medier att Anna Anvegård säger att i Rosengård är det bara SM-guld som räknas och det samma säger Zecira Musovic i en tidning. Detta stämmer och sanningen är att om du är spelare eller jobbar i FC Rosengård så måste du kunna hantera den pressen.
Avslutningsvis måste jag kommentera att man gör en stor sak av om det är Göteborgs Jennifer Falk eller Rosengårds Zecira Musovic som ska ta den lediga platsen som målvakt i kommande landskamper. Oavsett vem som får chansen så är det aldrig lätt att efterträda en veteran som Hedvig Lindahl (säkert en av världens fem bästa målvakter). Min mentor gav mig tidigt i livet rådet att undvika att snacka in, eller ta ut, sina egna spelare i landslaget. Det finns en förbundskapten som ska göra det jobbet och jag tycker därför att tränaren Ericson i Kopparbergs/Göteborg tar för stora ord när han tycker att det är självklart att hans spelare ska bli förstemålvakt. Vi har en erfaren och fotbollskunnig förbundskapten i Peter Gerhardsson, kan vi inte låta honom ta ut den målvakt som han tycker är bäst för dagen?
Signerat
Erling Nilsson