”Att jobba med inkludering och jämlikhet ligger på något sätt i FC Rosengårds DNA”

Det här är en trestegsraket som tar sin början i Lidköping i Västergötland och spänner över Hattrick by FC Rosengård innan den avslutas i en regnbågsfärgad konfettiexplosion under Pride Cup. Läs mer om de olika delarna i projektet och lär känna föreningens nya medarbetare Louise Eklund.

Hon är hyfsat ny för den generelle läsaren, Louise Eklund, så sent som i december 2020 började hon på sin nya arbetsplats, FC Rosengårds kansli. Louise var dock förtrogen med föreningen sedan tidigare, hade arbetat som projektledare för Hattrick by FC Rosengård sedan 2019, men fick alltså nu en heltidsanställning och ytterligare arbetsuppgifter, både kommunikation och försäljning. Det låter som – och är – ett stort uppdrag. Så vem är då denna 25-åring och vad gör hon egentligen på jobbet?

– Jag är västgöte, född och uppvuxen i Lidköping, men malmöbo sedan 2016 då jag flyttade hit för att studera idrottsvetenskapligt program: sport management, berättar Louise när vi träffar henne på föreningens kansli. Jag har alltid haft ett stort intresse för sporten, spelade i division 4-laget Mellby IK på västgötaslätten men var ingen större talang. Därför tänkte jag som så – om jag inte fortsätter aktivt med fotbollen så kan jag väl jobba i den världen istället!

Louise tog examen 2019 och anmälde sig som volontär till SM-veckan i Malmö samma sommar. Där träffade hon FC Rosengårds nuvarande VD Jenny Damgaard. Det ledde till en anställning i projektet Hattrick by FC Rosengård som hade startat året innan.

– Målgruppen är tjejer i åldrarna 12–15 år där vi ser en drop out-effekt, många tjejer slutar med sin idrott och hittar andra intressen. Projektet syftar alltså till att försöka hålla tjejer kvar inom fotbollen. Tillsammans med våra samarbetspartners fyller vi på med kunskap. Det första året samarbetade vi med Oatly och Libresse, vi jobbade då med träning kopplat till nutrition respektive menstruation. Sen kom Sysav in som samarbetspartner och då handlade det om miljö- och hållbarhetstänk. I år är det WorldPride och Malmö Pride som är samarbetspartners kring inkluderande idrott.

Hur väljer man ut den årliga tematiken då? Det, menar Louise, bottnar i att föreningen har identifierat kunskapsluckor hos sig själv.

– Vi funderar över vad vi behöver bli bättre på att hantera i FC Rosengård. Så tar vi hjälp utifrån och paketerar det, arbetar med det internt och skickar sedan ut det till våra samarbetsföreningar.
Föreningarna som anmält sig till projektet är i dagsläget 17 till antalet och finns runtom i hela Skåne.

– Ja, det blir bra sightseeing för mig som inte är härifrån! Vi har nya ansökningsperioder för varje år, just nu är ansökan öppen för 2021/22, vi jobbar höst-vår. Då blir det ett nytt tema – psykisk hälsa. Föreningarna får ansöka om att vara med från år till år, och vi kan hantera 17–18, fler än så kan vi inte garantera plats.

Louise berättar att glädjande nog är det många föreningar som fortsätter att delta år efter år. Men hur fungerar det rent praktiskt då? Jo, den intresserade föreningen ansöker först hos FC Rosengård och sedan kan de få ekonomisk stöttning via medel från Sparbanksstiftelserna Skåne, Finn eller Färs och Frosta, för att kunna vara med i projektet. Därefter gör FC Rosengård ett urval av vilka föreningar som antas. Avgörande är att föreningen visar ett engagemang, att de verkligen är intresserade och vill vara med.

– Därefter bokar vi in besök på föreningens hemmaplan. Renée Slegers och Ieva Kibirkstis, som är tränare för Dam B, tar med sig två A-lagsspelare och så följer jag med. Renée, Ieva och spelarna håller i en träning för laget med fokus på sådant som vi tränar på i FC Rosengård, saker som är viktiga i vår fotbollsfilosofi. A-lagsspelarna är med och coachar och ger pepp, det är väldigt inspirerande och spelarna får ställa frågor. Sen kommer inomhusdelen och då tar jag vid. Jag får sällskap av representanter från Sparbanken Skåne eller Swedbank och vi kör 75–90 minuters kunskapsdel där jag avverkar årets tema i en workshop, går igenom lite enkla fakta, och så blir det diskussion. Sparbanken Skåne och Swedbank pratar om ung ekonomi. Det gör dom ute i skolor så dom har ett bra undervisningsunderlag.

Hattrick by FC Rosengård är ju som ett Kinderägg, tre härliga saker i ett. Projektet består av träningen, och kunskapsdelen, tidigare år har lagen också spelat förmatcher till FC Rosengårds allsvenska hemmamatcher på Malmö IP.

– Men i år kör vi en fotbollscup som heter Pride Cup eftersom det är WorldPride i Malmö och Köpenhamn i augusti. Det blir en maxad turnering där Lotta Schelin kommer att vara med, som ambassadör för Pride Cup och Hattrick by FC Rosengård. För att det ska bli en bra speldagar för alla så bjuder vi också in några av våra egna lag samt något danskt lag för att koppla ihop Malmö och Köpenhamn. Vi spelar cup under två dagar och dagen därpå går vi tillsammans i Prideparaden. Det kommer att bli festligt! Vi avslutar med att vårt A-lag spelar i ett Pride-matchställ den 22 augusti som är den avslutande dagen av World Pride. Dessa matchställ kommer därefter att auktioneras ut.
Pride Cup spelas på Malmö IP 12–13 augusti – givet att det då går att göra sådana publika evenemang. Skulle pandemin sätta käppar i hjulet ställer FC Rosengård om och tittar på alternativ. Men frågan är viktig för föreningen.

– Att jobba med inkludering och jämlikhet ligger på något sätt i FC Rosengårds DNA. Det är en enormt viktig fråga för föreningen. Så när vi hörde att WorldPride skulle komma till Köpenhamn och Malmö så kände vi att vi måste göra någonting extra. Det här är vår fråga, vi ska bära den och vi ska ta ställning! Det vi stolt kan lyfta är att vi har öppet homosexuella spelare i vår förening som är stolta över vilka de är och det är jätteviktigt att lyfta fram för ungdomar.

Kommer Hattrick by FC Rosengård att fortsätta framöver?
– Sparbanksstiftelserna beviljar år för år, så vi kör ett år i taget. Vi försöker hitta nya teman och fortsätta samverka med föreningarna. Vi kommer att fortsätta våra utbildningsinsatser. Vi kan göra det i Hattrick by FC Rosengård, men också internt för våra ungdomsledare. För att sprida kunskap och skapa förståelse. Idrotten är ju väldigt hårt uppdelad efter kön och mycket normer och fördomar som finns. Vi måste arbeta aktivt för att bryta upp det, det sker ju inte över en natt. Vi är inga experter, men vi måste jobba med det aktivt!

Louise, vi började med dig och vi avslutar med dig. När du var ung spelare, vilka förebilder hade du då?
– Jag har ett jättetydligt minne av när vi var med mitt flicklag och tittade på Umeå IK och Marta spelade där. Jag tyckte det var fantastiskt. Nu tycker jag att den ledarrollen som Caroline Seger har tagit, den beundrar jag. Hon är lagkapten, den som driver, den som får ihop allt. En stor förebild!

De senaste inläggen: