”Mina lagkamrater har gjort det lätt för mig att göra mål”

Olivia Holdt har precis gjort ett tufft träningspass med laget när vi fångar in henne en eftermiddag på Malmö IP. Hon är i grym form sedan hon flyttades upp i anfallsposition och har hittills gjort åtta mål i OBOS Damallsvenskan, men själv hyllar hon lagkamraterna som spelar fram henne. 

Allra först, det var ett oerhört vackert mål du gjorde senast mot KIF Örebro. Ett konstmål. Berätta om det!
– Det är ju ingen hemlighet att jag inte är den största spelaren, jag är inte en sådan anfallare som får ett inlägg och går upp och nickar ner bollen i mål. Men tränarna har varit bra på att säga att jag bara ska känna mig fri och göra lite hur jag vill på plan. Nu senast så såg jag att Olivia Schough fick bollen och så spelade hon fram mig. Jag har ju haft lite tur på senaste tiden och gjort många mål och hade mycket självförtroende på grund av det, så jag kände att jag kunde skjuta. Min första tanke var att spela bollen vidare, men där var så många runtomkring mig så jag sköt i stället!

Matchen dessförinnan mot Uppsala gjorde du två. Och matchen innan dess, mot Kalmar, blev det tre. Mot Uppsala borta blev det mållöst, men dessförinnan mot Växjö blev det två. Du har gjort åtta mål redan i OBOS Damallsvenskan denna säsong. Hur känns det att vara i en sådan målform?
– Det känns bra. Innan de här matcherna så pratade jag med Joel och vi skojade om att jag faktiskt inte hade gjort så många poäng som jag hade hoppats på. Då sa han att han ville försöka använda mig som anfallare, en position som jag ju också hade i min tidigare klubb Fortuna Hjørring där jag gjorde många mål. Så jag har kommit tillbaka i den positionen nu.

Ofta kommer målen i samarbete med Olivia Schough. Hur är det att spela med henne?
– Jag har bra connection med ”Olli” och jag tror att hon har gjort många assists till de här åtta målen. Men jag kan också nämna Sofie Bredgaard, vi känner ju varandra sedan länge från Danmark och vi pratar mycket utanför plan, det underlättar också. Men jag tycker att det har varit lättare att spela anfallare de senaste matcherna då mina medspelare har spelat fram mig. Mina lagkamrater har gjort mycket för att jag ska se bra ut, de har gjort det lätt för mig att göra mål.

Malmöpubliken har också fått glädjas av dina tekniska skills, dina fräcka dragningar och små godbitar som är oerhört njutbara att se på. Uppfinner du dem i steget eller är det saker som du nöter in på träningarna?
– Jag tror faktiskt bara att det kommer, när jag spelar så ser jag ytan eller hittar platsen att göra något annorlunda på. Jag sa ju också i den allra första intervjun jag gjorde när jag kom till FC Rosengård att jag är en sådan som gillar att spela för publiken! Jag får mycket energi när jag hör publiken och jag gillar själv att se andra spelare göra sådana saker. När jag har det kul på plan så blir det lite bättre för mig själv.

Allra första gången vi intervjuade dig och vi i princip var klara, så frågade jag avslutningsvis om det var något mer du ville berätta om dig själv för läsarna. Du svarade då: – Nej, faktiskt inte. Jag ska däremot låta fötterna prata!
– Ja, precis! Så är det fortfarande.

Du kom till FC Rosengård i augusti förra året. Hur har ditt år hittills sett ut?
– Jag tycker det har varit lite upp och ner. Men jag tycker att de senaste månaderna har varit bra. Jag tycker också att man kan se att jag har mått bra och hittat min plats, både i laget och i omklädningsrummet, lite mer än vad jag hade i början som ny spelare. Det är lätt att sitta här nu och säga att allt har varit lätt och jättebra, men det tycker jag inte riktigt att det har varit.

I början fick du ju inte spela så mycket.
– Exakt, det har varit tufft i perioder. Och så det här med förväntningarna; vad förväntar klubben sig av mig och vad förväntar jag mig av klubben? Men hursomhelst så skulle jag inte vilja vara utan det som har hänt. Jag tycker att det har varit bra för mig att sitta lite på bänken och få lite, som man säger på danska, ”hår på brystet”. Jag har fått mogna lite. Så när jag ser tillbaka på den första tiden så har det ändå varit positivt.

Skulle du säga att du är en humörspelare?
– Ja, absolut! Lite för mycket, skulle jag nog också säga. Jag har pratat och jobbat med min mentala tränare angående det. Det är ju en del av mig och jag vill inte vara det förutan, men i vissa situationer är jag kanske lite för mycket humörspelare. Så det är en balansgång. Om man tar bort allt det där, så tar man också bort mig som person. Men jag måste jobba med det, helt enkelt. Ett exempel – jag gjorde två mål mot Uppsala och blev utbytt och då blev jag irriterad för jag ville ju vara kvar på plan och göra ytterligare ett mål…men där måste jag ju se det uppifrån och se att vi har spelat många matcher och att vi har en jättebra bänk som behöver komma in och spela lite. Jag måste bli bättre på att vara objektiv i stället för att bara tänka på att jag vill komma in och spela helt enkelt.

Finns det något särskilt du utvecklat under året?
– Jag tycker att jag har utvecklats mycket utanför plan. Det är återigen det här med att det har gått upp och ner och hur man hanterar det. Jag är ju fortfarande en ung spelare och det handlar om att lära sig att hantera när det inte går så bra och när man inte startar i matcherna även när man tycker att det har gått bra. Tålamod är inte alltid det man har som ung spelare. Jag vill ju spela varje match och vill bara framåt…så ja, jag tycker nog att jag utvecklats mest utanför plan.

Finns det något som du kan bli bättre på?
– Jo, det finns det alltid! Jag vill ju gärna bli lite bättre rent fysiskt, lite mer explosiv. Sen vill jag bli ännu bättre vad gäller mitt beteende. Kanske mogna lite mer och inte låta motståndarna märka av mitt humör.

15 spelade omgångar i Damallsvenskan hittills och du har spelat i 13 av dem. Det har blivit mer och mer speltid på senaste tiden. Sportchefen i FC Rosengård, Therese Sjögran har sagt så här om dig: Olivia är en otroligt stor talang, jag tror inte ens hon själv förstår hur stor talang hon är! Vad säger du om det?
– Såklart vet alla som spelar i FC Rosengård att de är bra, det finns ingen spelare i det här laget som inte är bra. Vi håller alla en viss nivå, men jag tror inte det är någonting man ska gå runt och tänka på och det gör jag inte heller. Det var kanske lite det jag trodde i början när jag kom hit, att jag ju var jättebra i Danmark och spelade varje match och gjorde mål och nu var det bara att flytta till Sverige och göra samma sak. Men jag har förstått att det finns många andra spelare i det här laget, jag är absolut inte den enda som är bra.

Fakta: Olivia Holdt

Född: 2001

Vem i laget hänger du mest med?
– Jag skulle säga Karin Lundin, Sofie Bredgaard och Emma Jansson.

Den som följer dig på Instagram vet att du gillar god och tjusigt upplagd mat. Vilka restauranger i Malmö rekommenderar du?
– Vad gäller sushi så säger jag Miso på Gustav Adolfs torg. Och Quan har jättebra asiatisk mat, men där kan man inte äta varje dag för då har man inga pengar kvar. Jag försöker faktiskt att inte äta så mycket ute, jag har pratat med Sofie och Karin om det. Jag ska bli bättre på att äta hemma, pasta med kyckling och sådant!

Och vilket är ditt favorit-spa?
– I Sverige är det Ystads Saltsjöbad. Och i Danmark får det bli Hotel Vejlefjord på Jylland. Och Marienlyst! Speciellt på sommaren.

Glampingen som du var på tillsammans med din pojkvän såg oerhört mysig ut.
– Ja, den heter Yggdrasil Igloos och ligger lite utanför Höör, vid Ringsjön. Jag hittade den på Tik Tok, det var bra mat och väldigt fint. Både min pojkvän Gustav och jag spelar ju fotboll på högsta nivå, han spelar i FC Midtjylland, så när vi är lediga båda två så gillar vi att komma i väg och göra det där lilla extra tillsammans.

De senaste inläggen: