”Jag fokuserar helt enkelt på att bli bättre som fotbollsspelare”

I slutet av november 2021 gjorde vi ett reportage med Bea Sprung. Då hade supertalangen haft en höst med debut i allsvenskan – en match där hon dessutom blev målskytt – samt en handfull inhopp. Och så gjorde hon sin första allsvenska match från start i höstens sista hemmamatch inför storpublik.

Vad har hänt sedan dess? Vad hände med 16-åringen som gick från lovande ungdom till en som blev mer och mer etablerad och verkligen var med i hetluften på en och samma säsong?

Efter den där härliga hösten 2021 kom en lika bra vår 2022.

– Då spelade jag mer och mer, fick starta ganska många matcher och gjorde en hel del mål. Men efter våren blev jag skadad – det var ett så kallat ”hopparknä” som blev överbelastat – så jag missade nästan hela hösten, det var mest jobbigt. Men efter ett tag så börjar man inse att det finns möjlighet att komma tillbaka starkare. Sen kom jag tillbaka i slutet av november och fick vara med och spela Champions League-matcherna.

Hon började med ett inhopp mot Benfica på bortaplan.

– Det var skönt att vara tillbaka efter fyra månaders skadefrånvaro, men vi förlorade ju matchen och det är aldrig kul. Sen fick jag göra ett nytt inhopp mot Benfica hemma och så startade jag mot både Bayern München och Barcelona.

Att springa ut på Camp Nou med nästan 29 000 i publiken var naturligtvis en helt speciell känsla för Bea, som då var 17 år. Och att det var tuffa matcher är ingenting hon sticker under stol med. Men förväntningarna gjorde henne bara ännu mer motiverad.

– Det var väldigt, väldigt bra spelare vi mötte. Sen ser man en stor skillnad mellan Bayern München och Barcelona, mot Bayern kunde vi skapa lägen, stoppa dem och stundtals stod vi bra upp mot dem, men Barca var ju en helt annan sak…spelarna i Barcelona är enormt skickliga. Man vet att de är världsspelare, men när man väl spelar så måste man ju tänka att det är som vilken match som helst, man vill ju göra bra ifrån sig. Det är ju bara bra lag man möter på den nivån.

Och att man tagit med sig mycket från dessa matcher bekräftar Bea.

– Det finns så mycket man kan lära sig av de lagen, hur de spelar och hur varje spelare rör sig och vad vi måste förbättra för att kunna mäta oss med dem. Så det var jättelärorikt och även om det bara blev fyra matcher för min del så lärde jag mig otroligt mycket och det är väldigt inspirerande. Det är på den nivån jag vill vara i framtiden.

Bea sitter mittemot mig och berättar om känslan med ett leende på läpparna. Vi befinner oss i ett av Malmö IP:s rum under södra läktaren där hon precis har tränat i gymmet. Nu jobbar Bea på att komma tillbaka efter en skada som hon fick i en F19-landskamp mot Island i april, det blir mest styrka och rehab men på sistone har hon också fått börja med cykling och kondition.

– Det är skönt att det går framåt. Det gick till så att jag vände med bollen under matchen, kände smärta och sen visade röntgenbilderna att jag hade fått en liten fraktur så det fick bli operation.

Lite beroende på hur det hela läker tippar hon på att det tar ett par veckor tills hon är tillbaka på plan igen. Och visst, Bea är den första att säga att man måste vara beredd på motgångar, det är hur man hanterar dem som är det viktigaste menar hon.

– Jag får ju stöd från alla runtomkring. Tyvärr är det ju ett par andra i laget som också är skadade så vi tränar och peppar varandra. Jag fokuserar helt enkelt på att bli bättre som fotbollsspelare.

Nu kan hon gå ordentligt, men under tiden hon inte fick stödja på foten hade hon hjälp från många håll, bland annat ställde föreningens nestor upp.

– Erling skjutsade mig till skolan efter träningen, det var verkligen jätteschysst.

Avslutningsvis, en tuff vår för laget rent resultatmässigt har i takt med lövsprickningen blommat ut i ett crescendo av tagna poäng. Har det varit jobbigt att tvingas stå bredvid och inte kunna bidra ute på plan? Bea rycker på axlarna. Det är som det är. Och det är ju en lagsport man sysslar med.

– Alla försöker ju peppa de som spelar, oavsett om man är på bänken eller man inte är med i truppen!

Fakta: Bea Sprung

Född: 2005

Bor: Sedan ett halvår tillbaka i egen lägenhet i Malmö.
– Det är skönt att ha närmare till allt.

Fotbollstittande:
– Jag brukar kolla mycket på Barcelona, både herrar och damer och även gamla matcher. Men en hel del Premier League, Super League och Champions League.

Studier: Läser naturprogrammet på Malmö Idrottsgymnasium, halva tiden kvar.
– Det enda som är positivt med att vara skadad är att jag hinner vara mer i skolan.

De senaste inläggen: