Björn brinner för futsal

Det började som komplementträning för hans fotbollsgrabbar. Sedan gick Björn Svensson en utbildning. Magi uppstod. Nu jobbar han hårt för att FC Rosengårds futsalsatsning ska bära frukt och utvecklas till en stor folksport även här i kalla nord. 

Futbol de salón, vet ni vad det är för något? Nej, men futsal då? Nu klingar det nog många klockor hos den generellt idrottsintresserade. Fem spelare i varje lag, stumt underlag och snabbt, intensivt och tekniskt spel. Det spanska uttrycket, som alltså förkortats till futsal, har blivit en världssport på ganska kort tid. Det är nästan hundra år sedan sporten skapades. Det hände sig i Uruguay 1930 (för övrigt samma år som det landet för första gången blev världsmästare i herrfotboll). Snabbt spred den sig i Latinamerika och blev också väldigt stor i Brasilien. Över tid färdades sporten till andra världsdelar. Och nu växer futsal i Sverige och inte minst i FC Rosengård.

Det är årets varmaste dag när vi träffar Björn Svensson, tränare och administrativt ansvarig för futsal i föreningen. Han bjuder på kall juice från immande karaff i sin lummiga trädgård och det tar inte många minuter av samtalet innan vi förstår att han är oerhört engagerad i sporten.

Med passion berättar han om futsalsatsningen i FC Rosengård, han förklarar spelregler och innehåll, taktik och spelarmaterial samtidigt som han skissar upp en bild av hur de olika regionernas engagemang ser ut.

Björn kom till FC Rosengård 2018, då från fotbollstränaruppdrag i Kvarnby.

– Jag kom från arbete med ungdomar inom fotboll, och märkte där vilka förutsättningar det finns i futsal. Jag gick en utbildning, tyckte det verkade spännande, jag ville ju alltid hitta på något nytt med mina fotbollsgrabbar i Kvarnby IK. Spelarna tyckte det var jättekul, ganska snabbt märkte de att de kunde hävda sig mot andra lag och då växte dom av det.

Björn och hans kollegor letade, men hittade ingen ungdomsfutsal i Malmö då. Då tänkte han att själv är bäste dräng och startade en satsning ihop med Malmö City. Men när de hade lagt ner sitt a-lag så gick tankarna till FC Rosengård. Björn hade redan då många kontakter i föreningen.

Idag finns det två seniorlag, ett P12-lag och ett damlag som är på gång.

– Vi har ett herrlag och ett U21-lag – stommen där är 02:or som kunde vara ett juniorlag men vi vill ha in dom i seniorsammanhang. I vintras skulle vi starta damlaget, hade anmält oss till seriespel och allting, så kom pandemin emellan. Men vi har ett underlag, vi har 25 spelare i en Messengergrupp som vill spela, vi har bara inte fått tillfälle. Det ska bli väldigt kul att följa det laget! P12-laget är i grunden ett fotbollslag, men de tränar futsal med oss året runt och blir inbjudna till matcher med riktiga futsallag.

A-laget ligger i division 1 som är näst högsta serien i futsalsammanhang, högsta serien heter SFL, Svenska Futsalligan. I Sverige är säsongen kort.

– För oss i division 1 börjar futsalsäsongen när fotbollssäsongen slutar. Det betyder att den börjar i slutet av oktober. Det är så många klubbar som är beroende av sina fotbollsspelare – det vill säga; många spelare spelar både futsal och fotboll. Men högsta ligan startar tidigare och tidigare och slutar senare och senare varje år, det vill säga – det går i rätt riktning. Från och med nästa säsong kommer nog inte SFL-spelarna att kunna dubblera.

Tränar gör man i olika skolors idrottshallar. Björn nämner Rosengårds sporthall, Apelgårdsskolan och Rörsjöskolan. Egentligen kan futsal spelas både inomhus och utomhus, men under vintern förhindrar ju vårt klimat att idrotten utövas ute. Och fortfarande är det så att många av spelarna dubblerar, alltså spelar både fotboll och futsal även om det finns några i laget som bara fokuserar på det senare.

– Futsal växte fram i de stora städerna i Uruguay och Brasilien, där utrymmena inte fanns. Det finns ju fotbollsplaner där, men det är stora anläggningar som är för gräddan. Futsal spelas av folket och växte fram på gamla parkeringsplatser och liknande. Då var det hårt underlag och därför blev sporten sådan. I Brasilien spelar alla futsal upp till 13 års ålder, jag tror i princip inte att det är någon som spelar fotboll som ungdomsspelare. Man spelar futsal både organiserat och oorganiserat berättar Björn.

Det visar sig att Frankrike har anammat samma koncept sedan några år tillbaka. Där ska varje fotbollsklubb ha futsalträning upp till 14 års ålder. Därefter får ungdomarna utesluta futsal om de vill.

– Och förra sommaren förklarade Juventus att deras ungdomsakademi, alla lagen där, ska träna futsal. Det är jättespännande! De ser vilka fördelar det finns för ungdomarna. Även om de blir fotbollsspelare till slut så är detta så bra för deras utveckling och utbildning. Inte bara för tekniken, den är såklart uppenbar, liksom snabba beslut. Det jag tycker är allra mest intressant som jag slet mycket med på fotbollssidan är att få spelarna till att bli tvåvägsspelare. Nästan alla fuskar på fotbollsplan. Tappar man bollen så tänker många spelare att ”jag har fem man bakom mig, det är lugnt. Jag joggar lite så att tränaren ser att jag bryr mig, men jag jobbar inte fullt ut”. Det funkar inte när man är fyra utespelare på en plan som man är i futsal. Om en fuskar då är det 25% av laget som fuskar. Det tvingar spelarna till att ställa om snabbt i skallen och det gör dom till väldigt bra fotbollsspelare, de kan ställa om från offensivt till defensivt snabbt exempelvis. Man kan inte glida omkring och tro att de andra fixar det. En annan sak är att det tvingar fram rörlighet på ett annat sätt. Fotbollsspelare som är trängda kan skicka hem bollen till målvakten, det får du inte i futsal. Jo, en passning per anfall, om inte målvakten gått över halva plan, då är han fri.

Ja, ni hör att Björn Svensson brinner för sin futsal. Nu är det förvisso sommar och off season, men planeringen inför hösten pågår för fullt och Björn bokar hallar och funderar över seriespelet och över hur föreningen vill utveckla sporten. Han berättar om den kunskap på hög nivå som FC Rosengård förfogar över, inte minst flera brasilianska spelare som spelat futsal sedan barnsben. Och han passar på att avfärda myten om att futsal skulle vara en sport som ökar skadebenägenheten. Snabb sport, stumt underlag, vridningar och vändningar – nog tror en oinvigd att korsbanden skulle smälla som gummiband, men så är det inte menar Björn.

– Hur ser det ut i handboll? I basket eller volleyboll? Är det mer skador där än i fotboll? Nej, så är det inte. Konstgräs är nog tvärtom högst på listan. På futsalplanens underlag har du ändå alltid ett visst glid.

Och slutligen, en myt till som avlivas. Det där med spontaniteten.

– Jovisst, det är mycket taktik i fotbollen, men det är minst lika mycket taktik i futsal. Men det tror man inte bara för att det ser så spontant ut.

De senaste inläggen: