BoIS-tränaren Agim Sopi om sin tränarresa och mötet med gamla klubben FCR

Han bor utanför Malmö, spelade i klubben då man fortfarande hette MBI och var tränare i FC Rosengård för bara några år sedan.
     Efter några spännande år i karriären för Agim Sopis del är han tillbaka på Rosengårds IP för att ställas mot ett gäng gamla vänner.
     – Det ska bli roligt att träffa alla, säger Landskrona BoIS-tränaren.
Det var på tidigt 90-tal som en ung Agim Sopi kom till Malmö. Då var han fortfarande en aktiv fotbollsspelare som sökte efter sin plats bland de många Malmöklubbarna.
Efter några år i olika Malmöklubbar sadlade han om till tränare. Det första uppdraget var som spelande assisterande tränare i dåvarande MBI, numera FC Rosengård.
Därefter följde en tid i flera olika skånska klubbar, de flesta i Malmötrakten, tills han hittade tillbaka för en andra sejour i klubben som hade bytt namn till FC Rosengård.
Tiden som huvudtränare i FCR säsongerna 2012 och 2013 var fantastiska, enligt Agim Sopi själv. Tränarkarriären har sedan dess blommat ut rejält för 48-åringen. Från att tidigare mestadels ha jobbat i mindre Skåneklubbar till att göra sig ett namn på riksscenen med storklubben Landskrona BoIS samt skaffa sig internationella erfarenheter från tiden som assisterande förbundskapten för Makedoniens U21-landslag.
Det är en tränarkarriär som är långt ifrån färdig, men en karriär som många bara kan drömma om att få uppleva.
– Det är en målsättning jag har haft sedan jag slutade som spelare. Jag har satsat allt på det här tränaryrket och varit på utbildningar och en massa seminarier utomlands där jag träffat en del kända tränare och fått lite erfarenheter i hur de jobbar. Det är roligt, det är ett bevis på att vem som helst kan göra det. Det är bara det att man måste bestämma sig och man måste lägga ner enormt mycket tid på det här yrket om man vill komma någonstans. Det är, som man brukar säga, ett 24/7-jobb. Det finns inte åtta timmars jobb och du kan komma hem och slappna av. Du jobbar med detta dygnet runt, säger Agim Sopi och tillägger:
– Det spelar ingen roll vad du gör, även på din fritid så går tankarna mer åt spelarna än det man borde tänka på; familjen. Det ska inte vara så, men tyvärr är det så om man håller på med fotboll.
     Hur mycket känner du att du har fått offra för att komma dit du är?
– Det är mycket. Det är mycket, upprepar han.
– Mina barn är nu 15 och snart 18 år gamla. När man tänker efter så känner jag att jag har missat en del. Men när man märker att jag ändå har kommit upp till den nivån jag har strävat efter, och kanske har ännu högre ambitioner än så, så har det kanske inte varit i onödan. Men det är klart att det är sådant man saknar… att man skulle ha varit lite mer med familjen.
Pendlade mellan EM och Division 1
Agim berättar om tiden då han dubblerade som klubbtränare i Sverige och assisterande förbundskapten för Makedoniens U21-landslag. Det var en hektisk period, men en erfarenhet som var både rolig och berikande.
– Jag hade lagt av (i landslaget) under vintern mellan 2016 och 2017. I juni 2017 var det U21-EM i Polen. Jag sade upp mig under vintern men sen kom de tillbaka och frågade om jag kunde hjälpa de åtminstone under EM-turneringens gång. Jag behövde liksom inte komma till förberedelserna. Och sedan skulle jag pendla mellan matcherna i Polen.
– Vi mötte Spanien i EM och sen tog jag flyget tillbaka till Malmö och hade match mot Skövde och efter matchen tog jag flyget tillbaka till Polen. Det var ganska mycket där, säger Agim och skrattar till när han tänker tillbaka.
– Men det var kul och en sak man inte ville missa. En upplevelse man kommer att komma ihåg hela livet.
Hur var det att få jobba på den internationella scenen?
– Det var helt underbart. Det är klart att man fick en jätteerfarenhet. Att få se och möta spelare som Asensio i Real Madrid, Frankrikes stjärnor Dembélé, Rabiot och alla de där… det var fantastiskt roligt. Man jobbar mycket mer med analyser så man har lärt sig ganska mycket. Man har fått mycket erfarenhet av det.
Du nämnde det innan, att du har högre ambitioner. Hur högt strävar du?
     – Det är som alla andra, att komma så långt som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker. Man vill ju gärna komma dit någon gång igen, just till den här internationella fotbollen, men vi får se. Jag har fått uppleva ganska mycket som sagt. För mig är det bara att försöka utvecklas tillsammans med de spelarna jag har i truppen och göra det bästa för klubben. Just nu är det Landskrona som gäller och då gör man allt för att försöka få klubben att vara kvar i Superettan, säger BoIS-tränaren.

En höst som avgör framtiden

Superettan, ja. För Agim Sopis gäng har haft det tufft som nykomlingar i serien och ligger för närvarande på negativ kvalplats. Landskrona BoIS har, likt FC Rosengård haft ett tajt spelschema under augusti månad med flera viktiga matcher. Matcher som avgör var båda lagen spelar fotboll nästa år. Segraren ur mötet mellan FCR och BoIS kvalificerar sig för Svenska Cupens gruppspel kommande vår.
– Det är bara att ta en match i taget. Match efter match. Vi har 12 matcher kvar i Superettan och vi har sagt till varandra att alla de här 12 matcherna är finalmatcher för oss. Det är bara att ta så många poäng som möjligt för att klara av det. Och cupmatchen är viktig för att få tävlingsmatcher under vinterperioden och den matchen vill vi såklart också vinna. Vi tar en match i taget så får vi se.
Hur viktigt är det för er att lufta på hela truppen i en sådan här period med så många viktiga matcher?
– Ja, det beror på. Det är klart att man behöver ha fräscha spelare från match till match. Som sagt, även den här cupmatchen är en viktig match. Vi får ta en match i taget så får vi se vilka spelare som känner sig fräscha och så får vi använda dem efter det. Jag går inte i de banorna just nu och tänker att jag kommer att spara någon i Rosengårdsmatchen, för det är en viktig match att vi ska komma till gruppspelet i februari. Så vi får ta en match i taget så får vi se vilka spelare vi kommer att använda, säger Agim Sopi.
En match mellan gamla vänner
Ett par decennier har gått sedan en ung Agim Sopi flyttade till Malmö. Han bor fortfarande kvar i trakten och berättar att han, trots sina många äventyr runt om i Sverige och i utlandet, fortfarande följer sin gamla klubb i Rosengård.
Och han ser fram emot att få komma tillbaka och hälsa på gamla vänner igen.
– Ja, men det ska bli roligt. Framförallt att få träffa Bari (Zujferovski, FCR:s materialare), säger Agim och skrattar.
– Vi har haft jävligt roligt tillsammans där nere, alla de där gubbarna som man träffade varje dag på träning och har haft fantastiskt bra upplevelser med. Man känner jättemånga runt omkring också. Det är några spelare som är kvar sedan min tid, som Blerim Gudjufi och Granit Sherifi… så det ska bli kul, säger Agim Sopi.
********
Läs mer av intervjun med Agim Sopi i matchprogrammet inför FC Rosengård-Landskrona BoIS. Köp matchprogrammet vid entrén för endast 10:-.
Svenska Cupen:
FC Rosengård-Landskrona BoIS
Onsdag 22/8 kl. 18.00 – Rosengårds IP