Boost By FC Rosengård stärker sina rötter i Rosengård

FC Rosengårds första arbetsmarknadsprojekt startades 2003 när klubben sökte bidrag från Europeiska Socialfonden till ett projekt som skulle matcha arbetssökande vuxna i Rosengård, i huvudsak föräldrar till föreningens medlemmar, till olika arbetsgivare i nätverket. Det var en framgång från start och efterhand har projekten avlöst varandra. 2011 startade klubben ett av Sveriges största Socialfondsprojekt, Boost by FC Rosengård, som var ett svar på den då växande ungdomsarbetslösheten. Idag är Boost by FC Rosengård en egen organisation som bidragit till att över 2 300 personer i utanförskap kunnat bli självförsörjande.
Boost har verkligen blivit en angelägenhet för hela Malmö. Det vill man fortsätta att vara. Men då det enbart har erbjudits stöd till unga, har tanken vuxit fram om att återigen vända sig till den äldre målgruppen och samtidigt öka sin närvaro i stadsdelen där allt en gång började. Och där cirka 500 ungdomar spelar fotboll i ett 20-tal lag i FC Rosengårds färger.
Nu har tanken blivit verklighet genom att Boost har blivit godkänd leverantör av Arbetsförmedlingens tjänst Stöd & Matchning som riktar sig till alla åldrar.
– Vi har pratat ett tag om att gå tillbaka till ursprunget och sagt att lite senare ska vi göra allvar av planerna också. Senare är nu, säger Boost By FC Rosengårds kommunikatör Madeleine Timmerby och berättar vidare om planerna för hur budskapet om den nya tjänsten ska förmedlas till framför allt arbetssökande vuxna i Rosengård genom ökad närvaro just där.
Någon flytt eller byte av lokaler handlar det inte om. Klubbstugan vid Rosengårds IP fungerar alldeles utmärkt även för det här ändamålet och idén är att man regelbundet ska ordna träffar i den för att informera om Boost By FC Rosengård.
– Där ute ska vi känna av andan och komma närmare familjerna och barnen. Vi ska bli bättre på att inom föreningen berätta vad vi gör och knyta tätare band mellan vår sociala verksamhet och fotbollen. Betona att det är två delar i samma förening. Många av de som spelar fotboll i våra lag i Rosengård kan vara aktuella för vår verksamhet i Boost. Samma gäller ju även deras föräldrar.
Träffar kommer att ordnas ungefär en gång per månad med representanter från Boost på plats. Ylli Shabani som både är tränare för FC Rosengårds seniorlag på herrsidan och sedan länge anställd i Boost kan vara en bra ambassadör. Samma gäller A-lagsspelaren Granit Sherifi som tidigare jobbat på Boost. Första tillfället går av stapeln redan tisdagen den 5 november.
Text: Ole Törner, Skånesport