Därför tog vi guld

Markus Tilly´s tankar om varför guldet kom hem.

Hösten är en tid då mörkret kryper på, löven faller och regnet strilar ner mot en allt kyligare mark. Så var ock fallet i söndags kväll då dropparna kom allt tätare och oftare. Dock var detta inget som förhindrade den magiska stämningen på malmö ip denna oktoberdag. Varken vädret eller umeå kunde förta denna stund av glädje. Ty hösten är också en tid för skörd. Stunden att få lön för all den möda som är nedlagd under året. Ett spännande ögonblick då spelare och ledare oundvikligen får svar på ifall de frö som förädlades under vintern och sattes i jord tidigt i våras har vårdats och skötts med omsorg under resten av året och ger frukt eller ifall energin och kunnandet inte var tillräcklig för att kunna njutan under hösten, denna tid av skörd.

Ldb FC Malmö, vill jag påstå, la ner all den energi som krävdes och hade all den kunskap som behövdes för att vara det lag som stod där med den största skörden, det allsvenska damguldet. Man gjorde sin läxa under vintern och förbättrade det som behövde förbättras. Fotboll är en weakest linksport, vilket innebär att det lag med minst svagheter, där det lag med den ’bästa sämsta’ spelaren vinner.

Ldb fc malmö anno 2013 har jobbat bort sina weakest links. Två av de viktigaste var LAGET och försvarsspelet. Dessa hör oundvikligen ihop. Ett bra, kompakt och svårforcerat försvarsspel startar med forwardspress och positionsspel följs upp av mittfältarnas dito och styrning av spelarna framför och avslutas med backlinjen och målvaktsbrytningar och räddningar.

Till dags dato har ldb fc malmö släppt in 13 mål på 21 matcher. Hållt nollan vid 14!! av dessa matcher. Fantastiskt! Och detta är, LAGETS förtjänst. När du ser offensiva världsstjärnor såsom Anja Mittag och Ramona Bachmann ta 60 meters löpningar för att srdan bryta och ta bollen då har ett LAG kommit långt. Har man dessutom en backlinje och målvakt som gjort en strålande säsong så blir det inte lätt att forcera den muren och göra på på oss. Vi la ner massor av tid och kraft på , laget, defensiven och grunder ivintras och våras.  

Hösten är en tid av skörd men också av mörker och regn. På söndag skördar vi frukterna av året med att lyfta kronprinsessan Victorias pokal!!

Text: Markus Tilly

Bild: Urzula Striner