Dam B blev språngbrädan till Dam A och allsvenskan

I FC Rosengård har vi länge sett värdet i att satsa på vår ungdomsverksamhet, både för bredden och för att bygga upp eliten. Några som nått stora framgångar och klättrat i verksamheten är Olivia Lindstedt, Athinna Persson Lundgren och Amanda Altheden. Från ungdomsverksamheten, U19, vidare till vårt nystartade Dam B-lag till att nu skrivit lärlingskontrakt i vårt damallsvenska lag.

Under 2020 startade FC Rosengård upp Dam B som är en sammanslagning av våra seniorspelare från div 2 och spelare från U19. Tillsammans gjorde de en fantastisk säsong och stod som seriesegrare i div 2. Syftet med detta lag är att det ska fungera som en språngbräda för de som vill satsa framåt mot Dam A och allsvenskan. Redan i Dam B är tränings- och ambitionsnivån hög för att ge spelarna goda förutsättningar att utvecklas.
Den största anledningen till och syftet med ett Dam B är att göra steget till vårt A-lag mindre. De unga spelarna får spela seniorfotboll mycket tidigare och det gör att de får matchträning i ett högre tempo. Det är därför roligt att se att dessa spelare tar klivet upp och verkligen gör skillnad. Det är ett bevis på att vi är på rätt väg i satsningen på våra yngre, säger sportchef Therese Sjögran.
Lindstedt och Altheden kom till FC Rosengård 2019 och Persson Lundgren har representerat föreningen sedan 2014. De har alla haft stora roller i de framgångar som både U19 och Dam B skördat. Som 19-, 18- och 17-åringar tar de nu alltså klivet upp till att bli en del av Dam A. Ett lärlingskontrakt gör att de får chansen att utvecklas i en professionell miljö med spelare i världsklass. Olivia Lindstedt och Amanda Altheden har redan under 2020 haft lärlingskontrakt, men för 17-åriga Athinna Persson Lundgren är det första gången:
–  Jag är otroligt glad över att ha skrivit mitt första kontrakt med FC Rosengård. Det har alltid varit en stor dröm och något jag kämpat oerhört hårt för. Jag ser fram emot nya utmaningar och att utvecklas ännu mer i Sveriges bästa klubbmiljö, säger Athinna Persson Lundgren.
Persson Lundgren och Lindstedt skriver båda kontrakt på 2 år och Altheden på 1 år. Olivia Lindstedt kommer att lånas ut under 2021 då hon ger sig iväg till college i USA.
Vi ser fram emot vad framtiden har att erbjuda med dessa tre Rosengårdsspelare.
 
Samtidigt vill vi informera om att FC Rosengård och Beatrice Persson kommer gå skilda vägar 2021. Vi tackar Beatrice för hennes tid hos oss och önskar henne all lycka framåt!