David Roufpanah: ”Jättestolt över killarna”

Det var tufft, det var jobbigt och det var svårt. Men det hårda arbetet betalade av sig och gjorde allting betydligt enklare. Spelarna följde matchplanen, kämpade för varandra och visade mod i sitt spel. Tränaren David Roufpanah har sedan han anslöt till klubben i vintras jobbat hårt med att förändra laget – och att utveckla dem.
– Jag är jättestolt. Jag är jättejättestolt över killarna. Detta är nog första gången i år som de visar vad jag har sagt till dem hela tiden att de har i sig. Det är detta jag har menat varje gång jag stått där inne och sagt; förstå vad ni har i er. Om ni jobbar och maxar ert arbete…, säger han och fortsätter:
– Idag lämnar alla spelare hjärtat på planen. Man släpper ut allt. Man följer den taktiska planen vi har och man jobbar oerhört hårt. Jag sade till spelarna innan match att det kommer att uppstå situationer som hamnar utanför den ramen vi har förberett oss för. Så är fotboll. De kommer att behöva lösa det genom att arbeta hårt, jobba tillsammans och kommunicera med varandra. Det är precis det de gör och vi nollar ett Superettanlag. Jag är jättestolt.
Tränaren beskriver hur viktig den här segern var, och hoppas att spelarna har fått med sig en viktig läropeng om hur hög lagets egentliga högstanivå är.
– Segern är viktig för oss alla. Även om vi möter ett lag som har det tufft i Superettan så är det ett lag som har vunnit matcher i Superettan, vilket innebär att vi någonstans har en hög högstanivå. Det betyder mycket för alla att ta med sig detta. Men jag hoppas att detta blir en lärdom för vilken nivå vi kan hålla om vi gör den här insatsen hela tiden, vecka efter vecka. Hade vi jobbat på det här sättet i varje match i serien så hade vi i princip gått rent. För att blicka framåt vilket är mitt jobb, och att göra det först av alla, så har vi 27 poäng kvar att spela om i serien. Jag hoppas att vi kan göra allt för att ta alla de poängen.
Hur kan du göra för att hjälpa killarna att ta med den här insatsen vidare till seriespelet och försöka vinna där också?
– Jag har ju försökt använda de verktyg jag kan använda; tekniska hjälpmedel, video, pusha, stötta och förklara hela tiden under säsongen. Men jag tror någonstans att vissa saker måste man få uppleva själv. Det räcker inte att någon säger till en. Nu har killarna fått uppleva det här och nu tror jag att polletten trillar ner. Jag tror att alla förstår nu vad jag menar. Så nu hoppas jag att det blir mycket gas och lite broms.
Vad säger du om att få spela gruppspel i Svenska Cupen?
– Det är ju fantastiskt för de som kommer att vara där och då kommer ju att njuta. Det är ju någonting helt annat än att spela, med all respekt, tråkiga träningsmatcher. Du får ju tävlingsmatcher på försäsongen. Du får mäta dig mot allsvenskt motstånd och Superettan-motstånd och för många här är det ju såklart en upplevelse. Jag hoppas att klubben får en rolig lottning också, det är killarna värda.
Rolig lottning, säger du. Har du någon önskemotståndare?
– Låt oss få åka och spela borta mot Hammarby, det hade varit fantastiskt. Det är väl allas önskemotståndare i Svenska Cupen?, säger David Roufpanah och skrattar.
– Nej men, det hade varit kul.