Den dynamiska duon som ska ta
B-laget till nya höjder

I fjol spelade Dam B för första gången i division 1 och slutade på en andra plats i serien, fyra poäng efter IFÖ Bromölla. I sanning en riktigt bra prestation av en nykomling. Det är en ambitiös, ung och hungrig trupp. Så beskriver båda tränarna samstämmigt sina adepter. Vi träffade de nya tränarna för laget; Tiina Jukarainen och Marcus Kaloudis för att höra deras tankar kring samarbetet, laget och det kommande spelåret.

Hej Tiina och Marcus. Kan vi börja med att ni presenterar er för läsarna så att de får en känsla för vilka ni är?
TJ: – Jag heter Tiina Jukarainen och kommer från Finland. Där hade jag en fin spelarkarriär, men så bestämde jag mig för att jag också ville uppleva att spela utomlands. Jag hamnade i Sverige, i Göteborg, spelade i Jitex och studerade Sports coaching på universitetet, tog en master i idrottsvetenskap och parallellt med det gick jag tränarutbildning. Ganska tidigt visste jag att jag ville bli tränare. När jag fick lite utmaningar med hälsan slutade jag att spela och valde tränarspåret i stället. Och när jag var klar med min utbildning flyttade jag till Kristianstads DFF och började arbeta där med U19- och U17-lagen. Det var en väldigt givande tid och jag har lärt mig massor av Beta (Elísabet Gunnarsdóttir, Kristianstad DFF:s A-tränare) och hennes ledarstab.

MK: – Jag heter Marcus Kaloudis, är född och uppvuxen i Hudiksvall i södra Norrland. Jag spelade fotboll sedan tidig ålder fram tills jag var omkring 20, sen bestämde jag mig för att börja plugga. Flyttlasset gick då till Uppsala där jag läste juridik. När jag efter fem år var klar med studierna flyttade jag till Stockholm och började jobba civilt, då hade jag haft en paus från fotbollen. Jag spelade lite med kompisar under studietiden, men ville nu tillbaka till fotbollens värld och då hamnade jag i AIK:s ungdomsverksamhet där jag sedan jobbade på pojksidan i ungefär tre år. Under tiden jag var i AIK så lärde jag känna en tränare som var från Iran och via hans kontakter flyttade jag dit och jobbade med en ungdomsakademi i fyra månader. En utmaning men också en insikt om att fotbollen är universell. Och precis som Tiina säger så har jag också med mig saker i bagaget, bland annat därifrån, med impulser från tränare jag jobbat med. Därifrån fortsatte jag vidare i Hammarby IF:s nystartade flickakademi med F15-laget. Jag har en sambo som är från Hässleholm så vi bestämde oss för att testa att flytta lite längre söderut. Det blev Malmö och då jobbade jag först i LB07:s F17-lag och därefter i FC Rosengård, där jag förra säsongen var med i F17/19-laget. Vi tog oss till SM-slutspel och blev trea, en riktigt bra prestation av spelarna.

Kände ni varandra innan ni började jobba tillsammans i Dam B?
TJ: – Ja, förra hösten gick vi en utbildning, UEFA Elite Youth och där jobbade vi mycket tillsammans. Vi kände inte varandra innan dess, var mest konkurrenter som tränare i serien och ville vinna över varandra, haha.

Om ni beskriver varandra som ledare, hur låter det då?
MK: – Tiina är en väldigt sympatisk och inkluderande ledare som vill bygga något tillsammans med både ledare och spelare. Och i relationen till mig är hon väldigt inkluderande och vill att vi ska göra det här tillsammans och dela ansvaret både på och utanför plan. Hon är generös på det sättet, samtidigt också drivande och har förmåga att leda och styra och är skicklig i den delen.

TJ: – Marcus är en väldigt noggrann, systematisk och pålitlig person. Han har fötterna på jorden, är lätt att kommunicera med och har bra kontakt med spelarna på plan. Det jag uppskattar mest är just det där med att vara noggrann och pålitlig, där kompletterar han mig på ett mycket bra sätt.

Hur gör ni i ert dagliga jobb, har ni olika ansvarsområden?
TJ: – Just nu har vi bara haft det här gemensamma uppdraget tillsammans i en månad och vår rollfördelning kommer att bli tydligare ju mer tiden går. Nu har det varit så att vi har delat vissa uppgifter eller skapat rutiner kring hur vi lägger upp veckorna och vem som tar vilket ansvar. När vi kommer närmare säsongen kommer det att bli ännu tydligare.

MK: – Tiina i egenskap av huvudtränare har ju det yttersta ansvaret och sista beslut och har delvis nu dragit det största lasset med att planera och genomföra träningar. Jag går just nu en analysutbildning, så framöver kommer jag att kunna ha fullt fokus på den delen. Det handlar om kollektiv analys. Förhoppningsvis kan vi bidra till alla delar som behövs för att driva laget framåt.

Berätta om hur en ordinär fotbollsvecka ser ut för er!
TJ: – Det blir fyra träningspass per vecka, plus styrkepass och match. Nu har vi på grund av Corona inte kunnat ha exakt den strukturen som vi hade önskat, men jag tror att det kommer att bli bättre nu när träningsmatcherna börjar. I början av veckan, på måndagen kör vi då återhämtning. Vi har återkoppling från helgens match och längre fram i veckan ökar vi på med hårt belastande pass och kikar fram mot den kommande helgen och matchen. På torsdagen har vi ledigt och på fredagen kör vi matchförberedande pass. Utöver våra gemensamma pass så har spelarna egna pass som de ska köra i början av veckan. På så sätt får vi in allt – fysiskt och tekniskt, taktiskt och mentalt. Och alla träningspass filmas.

Det är många pass, inte minst om man betänker att spelarna här är amatörer
MK: – Man kan säga de är semiprofessionella, för vissa spelare från A-laget kan rent teoretiskt delta i matchspel för oss. Men majoriteten är ju absolut inte avlönade heltidsproffs.

TJ: – Det har varit enormt roligt att se hur spelarna planerar sitt liv, både de som jobbar och de som går i skolan, så att de kan hinna till träningar och delta i varje moment. Det krävs enormt mycket av dem.

Hur stor är truppen?
TJ: – Matchtruppen är bra och kompakt, men utöver vår egen trupp kommer vi att ha möjlighet att använda spelare som tillhör U19. Så tanken är att vi ska ha ett väldigt tätt samarbete både med A-laget och U19 där vi kan forma en miljö till varje spelare där de kan utvecklas. Vi ska erbjuda större utmaningar, men också säkerställa att alla får speltid genom att vi har flera miljöer där spelarna kan delta.

I fjol gjorde ju laget en strong insats, som debutanter i division 1 kom man på andra plats, bara fyra poäng efter seriesegraren IFÖ Bromölla. Hur ser ambitionen ut i år och hur resonerar ni kring det?
MK: – Vi har ju en ambition som kommer från föreningens håll, om att tävla om en förstaplats. Någonstans så är det väl så att vi ska sträva efter det, sen är det ett arbete som ska göras med att få allting på plats. Förhoppningsvis så har vi gjort det tillräckligt bra, så att vi kan vara på den platsen i slutet av säsongen.

TJ: – Ja, och det känns väldigt spännande för serien kommer att vara extremt hård med tanke på att det är halva gänget som ska till division 2 nästa år, det är inte många platser kvar i ettan då och det i sin tur gör att alla lag vill vara jättebra. Lagen runtom som satsat och skaffat spelare vill göra det bra och det gör det ännu mer spännande.

Är det samma trupp som i fjol eller har ni själva scoutat hit spelare?
TJ: – Det är samma trupp som i fjol till största delen. Några spelare från i fjol har gått till A-laget och ska träna där och någon studerar i USA, men i grund och botten är det samma trupp. I drömvärlden så kanske en eller två spelare till hade varit bra mängdmässigt, men med tanke på Corona och att det finns många lag i området, så är det tufft att hitta spelare som vi tror på och som kan ta plats i A-laget i framtiden.

Just det, att få fram nya A-lagsspelare är ju en del i ert uppdrag. Hur tänker ni kring det?
MK: – En bra fråga. Vi har ett samarbete med U19 och med A-laget och någonstans handlar det om att hitta en röd tråd i hur vi spelar i U19 och Dam B och därigenom få någon slags synergi, ett slags igenkänning hos spelarna som kan gynna utvecklingen. Det finns skillnader i vårt spelsätt, men spelarna kan dra nytta av dem och ändå utvecklas…

TJ: – Ja, det är ju en balansgång. När vi är i matchsäsong så är vi ett lag och då är vår uppgift att vinna matchen, föreningen vill att vi tar steget upp i Elitettan och det är ju målet som vi också har. Men med analys och träningssituationer så kan vi fokusera på att göra varje individ bättre, med ett gemensamt arbetssätt, kopplat till en bra kommunikation till Renée och deras ledarstab.

MK: – Det finns en koppling här, dels vill ju vi som lag prestera så bra det bara går, men vi fokuserar ju också på varje enskild spelare under träningsveckan – att göra henne bättre och att det går hand i hand med att få ett bra resultat av det. Att utveckla laget och utveckla spelarna.

TJ: – Ibland tror man ju att det är tränarnas jobb att utveckla spelarna men egentligen är det inte vi som kan göra jobbet, det viktigaste för oss är att skapa förutsättningar och någonstans guida spelarna, ge dem feedback. Sen är det upp till spelarna att göra jobbet och ta en stor roll och delaktighet och ta ansvar för sin egen utveckling.

Nu till någonting helt annat! Ni är ju båda ganska nya i stan, även om Marcus har bott här lite längre än du Tiina. Vad tycker ni om Malmö hittills?
TJ
:  – Jag trivs väldigt bra. Det är en lite större stad än där jag bodde tidigare, jag älskar att ha människor runtomkring mig. Jag älskar också variationen mellan gammalt och nytt, man kan gå till centrum och titta på gamla byggnader och så till Västra hamnen och titta på det nybyggda. Det är nära till havet men också nära till naturen. Vi gjorde en lagaktivitet mitt i naturen faktiskt. Vi hade en B-adventures (alltså B-lagets Adventures) där spelarna hade som uppgift att tävla i minigrupper om vem som lagade bäst mat. Men innan de kunde börja laga mat var de tvungna att skaffa pengar genom olika uppgifter och när de hade gjort det så handlade de. När vi därefter lagade maten så var vi mitt i naturen, så de behövde också fixa förutsättningar för att laga maten.

MK: – Jag har ju växlat ner lite från Stockholm och jag uppskattar att det är ett lägre tempo här. Det är inte samma stress som jag omgav mig med tidigare då man bara transporterade sig från punkt a till punkt b i tunnelbanan, det finns lite mer andrum här. Det finns också ett större lugn här nere, det uppskattar jag. Och jag är född och uppvuxen vid havet så det gillar jag. Och så älskar jag falafel!

TJ: – Jag med!

MK: – Ja, utbudet är stort! Och det finns en fin matkultur som är spännande för att vara en relativt liten stad. Med närhet till många vackra platser och andningshål i Skåne.

Avslutningsvis, var kommer era hemmamatcher att spelas?
TJ: – På Malmö IP.

MK: – Vi ser verkligen fram emot att få tillbaka åskådarna kring matcherna, som kommer och hejar både på oss och alla andra lag i föreningen. Ta och passa på nu, det ger extra energi till spelarna!

Fakta: Tiina & Marcus

Tiina arbetar heltid med fotbollen, en del av tjänsten är som tränare för B-laget och en del som tränare i grundskolan. Marcus har ett arvoderat uppdrag, han arbetar med sitt civila jobb som skattehandläggare, bortsett från att han just nu är föräldraledig med sin och sambons lilla dotter.

Fakta Tiina Jukarainen
Ålder: 29
En ledig dag: – Är med familjen, vänner, gillar att göra olika projekt där jag antingen lär mig något nytt eller hittar nya platser. Är i naturen, bygger något eller målar, ja, hittar något roligt att göra. Om jag inte gör något så tänker jag fotboll hela tiden!

Fakta Marcus Kaloudis
Ålder: 32
En ledig dag: – Nu när jag är föräldraledig går i princip all ledig tid åt till familjen. Vi gör lite utflykter, tar en promenad vid Ribban.

De senaste inläggen: