Derby mot Prespa

I morgon är det dags för FC Rosengård att ta sig an sin tredje tuffa motståndare och den andra derbymatchen på sju dagar när man möter Prespa Birlik på Rosengårds IP. Förra måndagen slog man som bekant IFK Malmö med 0-2 sedan åkte FC Rosengård till Lund i onsdags för att möta Lunds BK i DM och man stod upp så pass bra mot Division 1 laget att det inte avgjordes förrän på övertid. Tyvärr slutade det med seger för Lund med 4-2 men Rosengårds spelare kunde ändå åka hem med huvudena högt efter en bra insats.
Med den korta resumén av veckan som varit så är det dags att blicka framåt och där väntar lokalkonkurrenten Prespa Birlik som jagar poäng efter en minst sagt tung inledning på säsongen 2019. Prespa ligger för närvarande på fjortondeplatsen med fem inspelade poäng och man har sju poäng upp till säker mark för att undvika nedflyttning. Men det är möjligt att de har brutit trenden och börjat hitta rätt då de tog säsongens första seger mot Assyriska med 4-2 i sin senaste match och kommer till derbyt med det självförtroende som en seger ger.
FC Rosengård ligger inför måndagens derby på tredje plats i tabellen och vid en vinst så tar man tillbaka serieledningen som man tappade efter matchen mot Ängelholm. Tabellen är riktigt tajt i toppen då det bara skiljer tre poäng mellan serieledaren och laget på sjätteplatsen vilket gör att måndagens derby inte bara handlar om den sedvanliga prestigen och rätten att retas med förloraren. Det är helt enkelt så att vill man vara med i toppen så är det in i det berömda kaklet som gäller och en seger skulle samtidigt sätta lite press på de övriga lagen i toppen. Men då ska först och främst jobbet göras i matchen mot Prespa Birlik som oavsett om de fått fart på spelet eller inte, kan och kommer att ta poäng mot de lagen som underskattar dem. Nu tror jag inte att risken för underskattning är så stor, det är två lag som i princip kan varandra utan och innan vilket kan vara både en fördel som en nackdel.
FC Rosengård gjorde enligt uppgifter sin kanske bästa match den här säsongen när man mötte IFK Malmö och det finns inget som talar för att nivån kommer att sänkas i morgondagens match, snarare tvärtom. Man vet vad man kan och man vet vad vill och det är definitivt inte att förlora ett derby.