Derbydax!

I morgon kväll vankas det match igen när FC Rosengård möter IFK Malmö på Rosengårds IP i ett av höstens heta derby. Under normala omständigheter så innebär en derbymatch många åskådare och känslor även utanför planen. Men den här säsongen liknar som bekant ingen annan på något sätt då man bland annat infört restriktioner kring antalet åskådare vilket givetvis påverkar stämningen kring matchen. Men hur mycket betyder avsaknaden av publik för spelarna?
”Det är klart att det är tråkigt att det inte får lov att komma någon publik. Det tycker nog alla. Men det får inte vara något som ska påverka oss så det tror jag inte det gör.” Berättar FC Rosengårds mittback Hannes Cederholm.
Morgondagens motståndare IFK Malmö har inför derbyt spelat två matcher och man inledde med att besegra Prespa Birlik med 1- 0 och i helgen som gick förlorade man borta mot Eslöv med 2- 1. Med tre inspelade poäng så ligger IFK Malmö på elfte plats i tabellen, en placering ovanför FC Rosengård.
FC Rosengård har så här långt haft en tuff inledning på årets seriespel med en förlust i premiären som följdes upp av två kryssmatcher mot Eslöv med 1- 1 hemma och i helgen som gick krigade man sig till 2- 2 borta mot Vinberg efter att ha legat under med 2- 0.
FC Rosengård jagar alltså sin första trepoängare den här säsongen i derbyt mot IFK Malmö men det ironiska i det hela är att man har inte spelat dåligt, om man bortser från matchen mot Olympic. Man hade tre poäng mot Eslöv när man ledde med 1- 0 men det ändrade sig med dryga kvarten kvar att spela. I matchen senast mot Vinberg så åkte man på två baklängesmål innan matchklockan hade slagit 10 minuter. Men man kämpade sig tillbaka och tog över matchen helt och hade den varit tio minuter längre så hade man vänt tillställningen och åkt hem med tre poäng.
”Vi tar med oss en positiv känsla från Vinbergsmatchen. Jag anser att vi både kämpade och spelade väldigt väl och vi var värda 3 poäng. Det kändes som att vi alla hade den där glöden man behöver ha för att vinna en fotbollsmatch.” Kommenterar Hannes Cederholm insatsen mot Vinberg
-Nu väntar match och derby mot IFK Malmö, hur går tankarna inför matchen?
”Mina tankar inför matchen är att om vi går ut med samma inställning och aggressivitet i både det offensiva och defensiva som mot Vinberg, samt vässar till det där lilla sista så kommer vi att gå och lägga oss med 3 poäng.”
-Hur viktig är matchen sett till inledningen av säsongen och det faktum att det bara är 9 matcher kvar sedan?

”Matchen är extremt viktig. Det är 3 poäng som gäller i alla matcher framöver.”

-Hur har ni förberett er inför derbyt?
”Vi har tränat lite på ”sista tredjedelen”. Det fick jag själv smaka på igår på träningen. X antal gånger snurrade våra anfallare upp mig på läktaren, så det hoppas jag dom gör mot IFK Malmö imorgon också. Det såg riktigt bra ut!”
-Vilken typ av match tror du att det blir?
”Jag tror det blir en tuff match för oss.”
-Vad kommer att avgöra matchen?
”Vi behöver som lag ha kämparglöden uppe och kombinera det med individuellt skickliga prestationer. Det lag som är bäst på det senast nämnda tror jag vinner matchen.”
-Hur ser ni på motståndet med tanke på att dom också haft en svag inledning på säsongen,
risk för underskattning?
”Vi ser på IFK Malmö som vilken annan motståndare som helst, det blir ett tufft motstånd som vi ska göra allt för att vinna över.”