Disa Hellwig ger allt för fotbollen

Hon lägger 90% av sin vakna tid på fotbollen, och det har gett resultat. Förra året spelade hon en avgörande roll när B-laget blev skånska mästare och nyss blev hon uppflyttad till A-truppen. Hon hjälper även till på flera sätt i FC Rosengårds övriga verksamhet.  Möt målvakten Disa Hellwig som helhjärtat satsar på fotbollen och sin förening.

Disa Hellwig har ganska nyligen fyllt 21 år. Födelsedagen spenderade hon på en buss på väg mot Örebro, hon skulle spela match med F19 dagen därpå.

– Vi vann med 3–2, så det var sköna poäng!

För att vi ska vara tydliga, Disa spelar inte med F19 till vardags, men målvakten i det laget har nyligen varit skadad så hon fick rycka in mellan stolparna. Utöver det är det oftast Dam B-laget som tar hennes kvaliteter i anspråk. Och så har hon ju ett sprillans nytt avtal som gjorde att hon nyligen flyttades upp i A-truppen.

Om vi ska börja med att du beskriver känslan kring det!
– Jag förväntade mig inte det riktigt, men samtidigt har jag verkligen kämpat och jobbat stenhårt för att ta en plats och få ett kontrakt. Att det skulle komma så här snabbt det trodde jag inte. Sen är inte sättet man får kontrakt på särskilt kul, det beror ju på skador, men det är väldigt skönt att veta och känna att klubben har ett förtroende för en. Att det jag gjort är rätt. Jag skulle ju få flytta upp och träna med A-laget ett tag när Teagan och Angel var skadade, men sen skickade Therese Sjögran ett sms om att jag var uppflyttad. Allt hårt slit och att jag kämpat så länge hade lönat sig.

Vi backar bandet. Disa började spela fotboll i Sjöbo IF:s fotbollsskola redan som femåring. Hennes mamma tog henne med på en träning för att få dottern att testa olika idrottsaktiviteter. Mer behövdes inte. Därefter har det varit fotboll som har gällt.

– Jag har varit målvakt sedan sju års ålder, berättar Disa. ”Då blev jag placerad i mål för där trivdes jag bäst. Och jag älskar att vara målvakt. Det är kul att kunna avgöra en match och göra det svårt för motståndarna”.

Har du haft något sådant moment då du gjort avgörande räddningar?
– I DM-finalen i höstas mot Malmö FF gjorde jag en vass räddning i 90:e matchminuten som gjorde att vi gick till förlängning och så räddade jag en straff också i den matchen.

Det var storpublik i den matchen och Disa berättar att hon fick enormt mycket energi av att så många ville komma och heja fram lagen.

– Vi hade ju inställningen att vi ska visa MFF att det är FC Rosengård som gäller och det gjorde vi ju också, ler hon.

Bara 12 år gammal började Disa spela i A-laget i Sjöbo IF och fyra år senare flyttade hon uppåt i divisionerna, till Hammenhögs IF i division 1. Där blev det spel i två år. Under hösten 2021 gick det dåligt för laget i seriespelet, man tappade mycket spelmässigt och förlorade många matcher. När man mötte FC Rosengård på Hamondavallen i Hammenhög var matchen direkt avgörande för om Hammenhög skulle stanna kvar i ettan eller åka ner i tvåan.

– Och vi förlorade den matchen…men Kenneth (Mattsson, då målvaktstränare) och Ieva (Cederström, då tränare i Dam B) hade haft ögonen på mig sedan innan, så de hörde av sig och frågade om jag var redo för nästa steg. Och jag hade faktiskt provtränat med FC Rosengård under säsongen. Så det var inget svårt beslut att ta.

Disa Hellwig kom till FC Rosengård i januari 2022. I fjol blev det åtta matcher med Dam B-laget.

– Det var en helt ny miljö att komma till, med fina planer och elitsatsning. Även om kravbilden är högre här så ökade min motivation och känslan av att alltid vilja prestera bättre. Mycket runtomkring i miljön ger mig möjlighet att utvecklas. Det har verkligen redan gett mig mycket att finnas med här.

Nu är du uppe i A-truppen, men gör du något vid sidan av det eller ägnar du dig 100% åt fotbollen?
– Just nu är det bara fotbollen som gäller, men innan A-kontraktet så jobbade jag som elevassistent på Annebergsskolan i Malmö. Men det har jag fått sätta på paus nu ett tag.

Om du skulle beskriva dig själv som målvakt, hur skulle det låta då?
– Jag skulle säga att min snabbhet är en av mina spetsegenskaper tillsammans med min spelförståelse. Jag är bra med fötterna. I Sjöbo IF använde jag nästan aldrig fötterna men i Hammenhög fick jag lära mig att sätta i gång spelet med fötterna och vara mer aktiv i spelet. I FC Rosengård startar vi varje inspark rullande. Så jag behöver vara nästan lika bra som en utespelare med fötterna, men samtidigt lika bra som målvakt.

Om man nu inte är den som får stå i en match, vilken är ens uppgift som målvakt på bänken?
– Det är att försöka peppa och stötta spelarna så mycket som möjligt, hjälpa till där det behövs, alltid vara beredd. Och så är man såklart med och värmer upp målvakten.

Du har ju tidigare haft Kenneth Mattsson som målvaktstränare, men nu är det Shannon Lynn som basar över er.
– De har ju olika stilar gällande vad de vill utbilda oss i, men det är inte jättestor skillnad. Kenneth fokuserade mycket på teknik för att man ska lära sig grunderna i det, särskilt när jag kom hit till en ny miljö. Shannon jobbar mycket med fotarbetet, lite mer uthållighet. Det är fint att ha fått grunden med Kenneth och sen fortsätta utvecklas med Shannon.

Inför den här intervjun så var det några små fåglar från kansliet som viskade i mitt öra att jag skulle prata lite med dig om ditt stora engagemang för föreningen. Vad skulle du säga om det?
– Ända sedan jag var liten har det varit en dröm att skriva kontrakt med FC Rosengård, och det finns mycket man kan göra och hjälpa till med i en förening utanför plan. Så för mig har det varit givet att också engagera sig i föreningens verksamhet. När A-laget har match brukar jag ofta infinna mig i VIP-en där jag hjälper till med att ta emot samarbetspartners och andra gäster innan matchstart. Jag har även ställt upp som publikvärd ett antal gånger.

– Många av spelarna i A-laget har varit mina förebilder länge och det är viktigt för alla unga att ha förebilder. Så att själv kunna bidra med att vara en förebild till yngre målvakter genom att vara målvaktstränare var en självklarhet för mig. Jag kommer själv ihåg känslan jag hade första gången jag var med på en träning med A-laget tillsammans med bland andra Caroline Seger och Olivia Schough. Det var ett av de häftigaste ögonblicken jag hade upplevt. Seger är en spelare med otroliga ledaregenskaper och är en stor inspirationskälla, inte minst för mig. Hon kliver ofta fram i tuffa perioder och bidrar med ny energi till alla runtomkring. Hon har gått igenom mycket under sin karriär men alltid kommit tillbaka starkare. Caroline har lärt mig att det handlar om att aldrig ge upp utan fortsätta kämpa. En sådan förebild som Seger är för mig vill jag kunna vara för andra.

Det här med att träna ungdomar, det får du berätta mer om!
– Jag har tränat ungdomar även innan jag kom till FC Rosengård, det har ofta varit tjejer mellan 11–15 år. Jag känner att om jag kan göra något positivt för dem, så att de blir glada eller inspireras, så är det guld värt. Det är så viktigt för yngre att ha förebilder. Många tjejer tenderar att sluta spela när man kommer upp i 15-årsåldern. Och det är svårt för klubbar ute på landsbygden att se den miljön som vi har här och att det går att komma hit och utvecklas. Där är projektet Hattrick by FCR fantastiskt som inspiration till klubbarna. Jag och Mia Persson var med för inte så länge sedan, när vi var på besök i Sjöbo IF.

Om du skulle ge tips eller ett gott råd till en ung tjej som vill bli målvakt, vad säger du då?
– Först och främst så är det väldigt många som är rädda för att göra ett misstag och släppa in mål, de känner att det blir deras fel om man förlorar en match. Men fotboll är en lagsport och man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans. Det är inte nåns fel om man förlorar eller vinner. Som målvakt kan du aldrig ensam ta skulden för en match, tvärtom så kan du alltid hjälpa laget att vinna en match.

Men tror du att den fysiska rädslan kan spela in, alltså rädslan att få hårda smällar i den utsatta positionen?
– Ja, såklart är det så. Jag har själv dock aldrig varit rädd av mig, alltid varit stentuff, jag älskar att få en tackling och vinna dueller och dominera i målområdet. Fast även om jag inte har känt den rädslan så vet jag att det är många som har den. Men om man inte försökt så vet man inte. Våga misslyckas, det måste man kunna göra och sen alltid kämpa vidare.

Du har gjort det tydligt att ditt liv till stor del kretsar kring fotbollen och föreningen, men om du har en ledig dag, vad gör du då?
– Då umgås jag gärna med familjen och hjälper till därhemma. Hänger med vänner och tar en fika. Sen kollar jag såklart på en hel del fotboll när jag är ledig.

Alla de här insatserna du gör, både i föreningen och familjen, du känns som en person som gärna vill hjälpa andra. Vad säger du om det?
– Jag är en person som vill ge tillbaka till min omgivning och hjälpa andra. Det finns många där ute som har det tufft och man vet aldrig vad en liten gest kan betyda för någon annan. Det har alltid varit nära till hands att hjälpa andra under min uppväxt. Mina föräldrar arbetar som familjehem. Ett uppdrag som innebär att uppfostra och ta hand om barn vars biologiska föräldrar av olika anledningar inte har den möjligheten. Jag själv är ett sådant barn, mina biologiska föräldrar kunde inte ta hand om mig. När jag var två år gammal blev jag familjehemsplacerad i den här familjen tillsammans med min tvillingbror och nu är vi adopterade av dem. Hade inte någon hjälpt mig då så hade jag inte varit där jag är idag, jag vill kunna hjälpa andra så som jag själv blivit hjälpt. Oavsett om det är på planen eller utanför. Jag skäms inte över att jag har varit familjehemsplacerad, tvärtom har det stärkt mig. Jag kan inte göra något åt det dåtida, däremot kan jag göra något åt framtiden. Så länge du jobbar väldigt hårt, aldrig ger upp och tror på din dröm kan du nå väldigt långt.

Fakta: Disa Hellwig

Ålder: 21

Bor: Hemma hos familjen i Sjöbo, samåker med lagkamraten Mia Persson till träningarna.

Målvaktsförebild:
– Jag har sett upp till Hedvig Lindahl väldigt länge, jag älskar hennes attityd på planen och hennes lugn.

Kan bli bättre på?
– Höjdspelet, jag är inte seriens längsta målvakt men med lite teknik och spänst och tajming kan man bemästra det också.

Målvaktsträning:
– Det är så lyxigt att få målvaktsträning varje träning! Jag känner att jag utvecklas varje vecka, man får den där extra träningen och möter riktigt bra spelare och blir utmanad.

Hur är det med landslagsdrömmarna?
– Jag väntar på att få en chans i ett landslag. U23-landslaget har ju inte funnits jättelänge, så ett delmål är att komma med där. Annars är det största personliga målet för året att göra allsvensk debut, det är något som jag drömmer om men som inte hänt än. Jag har gjort truppdebut i allsvenskan, men själva debuten är det jag fokuserar mest på. I övrigt jobbar jag på att göra en väldigt bra säsong och utveckla mig själv som målvakt.

Du kommunicerar med dina Instagramföljare på engelska, är det strategi inför framtiden?
– Jag har två konton på Instagram och visst – det är lättare att nå ut när man är mer internationell. Såklart drömmer jag om att få komma utomlands och spela i framtiden. Men först är det fokus på Sverige och damallsvenskan.

De senaste inläggen: