Division 1 kval

I helgen går FC Rosengård in i det viktigaste skedet på säsongen sedan det blev klart att man tagit kvalplatsen till Division 1. Man möter Halmia på bortaplan i den första kvalmatchen för att nästa helg möta Uddevalla på Malmö IP. I den första matchen så möttes Uddevalla och Halmia uppe i Uddevalla och den matchen så vann Uddevalla med 1-0 vilket innebär att inför helgen så leder Uddevalla kvalspelsgruppen.
IS Halmia som spelade i Division 2 Västra Götaland under 2016 lyckades knipa kvalplatsen en poäng före Eskilsminne och två poäng för Vinberg. Halmia slutade på 45 inspelade poäng fördelat på fjorton vinster, tre oavgjorda och nio förluster och en målskillnad på 44 gjorda och 42 insläppta. Det kan jämföras med FC Rosengårds 55 poäng fördelat på 17 vinster, fyra oavgjorda och fem förluster med 66 gjorda mål och 27 insläppta. Så poängmässigt kan det tyckas att det skiljer en del mellan lagen men riktigt så enkelt är det inte, Halmias serie var betydligt jämnare under säsongen än Rosengårds så det går inte att jämföra så rakt av. Vad man däremot kan garantera är att man kommer att få en tuff match uppe på gamla Örjans Vall, det är inte bara att åka upp och hämta hem de tre poängen då Halmias enda chans är att köra över Rosengård fullständigt för att sedan hoppas att Rosengård vinner en målsnål match mot Uddevalla.
FC Rosengård står så här inför kvalet inför en fantastisk möjlighet att avancera till Division 1, visst man vann inte serien trots att man gjort en bra säsong men sett till förutsättningarna inför säsongen så har man ändå gjort ett bra jobb. Men seriespelet är ett avslutat kapitel, det är historia, nu är det en ny utmaning som man kommer att anta. FC Rosengårds tränare summerar säsongen och ser framåt så här:
”Kort summering av en mycket bra säsong där vi från ruta ett i vintras jobbat på vårt sätt att agera på planen och för att få gruppen att fungera vilket ledde till att vi slutade på 2:a platsen. Redan i träningsmatcherna visade det sig att vi hade något bra på gång och det fortsatte när serien började, dock visade det sig att vi inte hade den jämnheten som behövdes för att gå förbi Karlskrona. Men det är å andra sidan inte så konstigt med femton nya spelare, nya tränare och ett helt nytt sätt att spela. Dock vill jag hävda att våra höjder under matcherna var magiska emellanåt och det kan bara bli bättre när vår lägstanivå höjs. Men vi blev som sagt bättre under säsongen men tyvärr blev det ingen serieseger. Nu väntar ett stundande kval som ska bli oerhört spännande.
Kvalet startar på söndag mot Halmia borta och vi förbereder oss på en tuff match men det känns som att vi är redo. Vi har haft lite småskador under slutet på serien men inför kvalet så har vi i princip alla tillgängliga för spel vilket också är viktigt. Jag tror så klart på ett positivt kval och våra spelare är hungriga nu, det märks på träningarna att de är redo för match. Kvalspel är ju alltid lite lotteri men det handlar om att hitta formen inför varje match och spela med de spelare som känns starkast och i form. Jag tror stenhårt på grabbarna och oss så nu blir det åka av och jag hoppas att våra hemmamatcher skall locka ordentligt med stöd för vår resa mot Division 1.”
Matchen mellan FC Rosengård och Halmia spelas på Örjans Vall i Halmstad med avspark klockan 14.00.