Efter segern mot IS Halmia: Tränaren hyllar kollektivet

Det var stundtals en svettig match för FC Rosengårds del borta mot IS Halmia, framförallt i slutskedet av matchen då hemmalaget tryckte på för en kvittering. Men FCR höll undan på ett bra sätt och lagets huvudtränare David Roufpanah hyllar hela laginsatsen – från första till sista utpost.
– Vi startar väldigt bra och aggressivt. Vi löper maximalt defensivt och offensivt utan boll. Vi tar löpningar som flyttar på dem och får utdelning och leder med 2-0 efter en kvart. Sen tycker jag att vi ändå vågar ta höjd, vågar ta mark och vi försöker spela. Vi försöker bara vara smarta och spela med huvudet, svänga på dem och försöker ha kontroll halvleken ut, säger han.
Med en 2-0 ledning i ryggen tidigt i matchen blev FC Rosengård lite mer tillbakadragna. David Roufpanah menar att det endast handlade om att kriga för vinsten.
– I andra halvlek vet vi om att de kommer komma ut med energi och försöker storma för att göra ett mål. Vi vet att de första tio minuterna kommer vi att behöva stå emot, för det kommer komma en anstormning. Det blev mycket riktigt så också och det reder vi ut på ett mycket fint sätt. Sen tycker jag att resten av halvleken så handlar det kopiöst mycket om hjärta och inställning. Den karaktären våra spelare visar nu är mästarkaraktär. Det är en sådan offervilja så att hade jag kunnat ge dem en pokal idag så hade jag gjort det, för så hårt sliter dem. Sen har vi ju ett par chanser att ställa om, vi har ett väldigt fint läge att göra 3-0 men sen får vi inte den situationen riktigt på vår sida. Och med att de pumpar inlägg så blir det till slut 2-1 och det blir lite pressat mot slutet. Men vi är på rätt plats och är aktiva så vi reder ut det. Nej, men det är jättevälförtjänta poäng. En fantastisk insats.
Vi krigar och kämpar väldigt hårt och har gjort det i de senaste matcherna. Finns det någon risk med att det kan bli för mycket senare framåt hösten?
– Nej, tvärtom är det bara en styrka. Vi har haft den arbetsinsatsen trots ett jäkla spelschema. Vi har ju spelat dubbla matcher varje vecka nu den sista tiden och behållit den här arbetsinsatsen och intensiteten. Det kommer att bli glesare med matcher längre fram vilket gör att vi kan få en mer normal puls under veckorna och kan jobba mer med hur vi reglerar belastningen. Det blir enklare mentalt för både tränare och spelare att ladda ur och ladda om vecka för vecka, match för match. Vi är starka nu, vi är starka som tusan nu. Sen om det kommer en plump på vägen så får det väl göra det. Vi kommer att resa oss igen.
Tillbaka till matchen, Halmia börjar ju ganska bra de första minuterna och har en eller två bra lägen i början. Sedan gör vi två snabba mål, hur viktigt var de två målen?
– De är ju viktiga. Någonstans är det ju vi som mentalt för matchen. Det är ju rätt att de startade bra första minuterna, men samtidigt är det kopplat till att det är så när man behöver sortera ut ytor och var de befinner sig. Det är ju inte alltid att motståndarna gör exakt som vi vill att de ska göra utan de positionerar sig så som de tror är bäst och då behöver vi sortera ut det. Men killarna kommunicerar väl och vi trycker på från bänken också så ganska snabbt fick vi kontroll på det ändå.
Hela laget gjorde en jätteinsats, framförallt defensivt. Men när de väl kom igenom så var det en storspelande Blerim Gudjufi i målet som gjorde flera matchavgörande räddningar. Vad säger du om hans insats?
– Blerim är ju väldigt skicklig på att läsa av täta och trängda situationer. Han är väldigt rutinerad också och vet vilka avvägningar han ska göra, när han ska vara en linjemålvakt eller när han ska ut och jobba i luftrummet. Han gör en jättefin match och sen har han en backlinje framför sig som jobbar kopiöst hårt också, så nej det är en jättefin insats, säger David Roufpanah.