Eldsjälen Barbro Nilsson

Vi kan konstatera det med en gång, så har vi det gjort – Barbro Nilsson är en mycket ödmjuk person. När jag ber henne berätta om allt det hon gör på ideell basis för damerna i FC Rosengårds A-lag så rycker hon bara på axlarna och tycker att det inte är så mycket att orda om. Men det tycker såklart vi!

Har du någon gång varit i FC Rosengårds VIP-rum på Malmö IP i anslutning till match, så har du med all säkerhet träffat Barbro Nilsson. Där tar hon emot sponsorer och andra gäster, får dem att känna sig välkomna och skapar en trivsam och varm miljö som många vill återvända till.

– Det är så roligt på matchdagarna, att duka upp maten fint så det ser trevligt ut i lokalerna och få ta hand om alla våra gäster. Jag är mycket för att det ska vara ordning och reda och inte minst mysigt, plockar gärna grönt från trädgården och sätter i små vaser på borden, på hösten tänder vi ljus. Jag brukar säga att vi är som en stor familj. Tyvärr har vi ju inte haft möjlighet till de här aktiviteterna under pandemin, men jag hoppas det ska komma igång igen i år.

Vidare hjälper hon till med att tvätta spelarnas tränings- och matchkläder, en till synes enkel men evigt återkommande syssla som kräver en hel del tid. Förvisso berömmer Barbro spelarna för att de gör bra förberedelser, men ändå – det är hon som gör hästjobbet.

Det hörs från många håll i föreningen och kommentarerna om Barbro är samstämmiga. ”Hon är som en morsa för spelarna” sägs det. Barbro skrattar lite, men håller med.

Och som om det ovan beskrivna inte räcker så är det dessutom hon som fixar och donar med spelarnas luncher som de äter efter ett antal träningar i veckan.

Det ska se trevligt ut, vara fint upplagt. Så är jag uppväxt och det handlar nog om hur jag är som person, säger Barbro.

FC Rosengård har blivit Barbros pensionärssyssla, men bakom sig har hon ett långt liv i modets och skönhetens tjänst. Hon växte upp i Kristianstad och vid sidan av skolan arbetade hon, redan som ung, extra i ett parfymeri. Men intresset för kläder kom hemifrån.

– Jag är uppvuxen med en mamma som var mycket modeintresserad. Hon hade en ändringsateljé, Ewers i Kristianstad, och som femtonåring började jag att visa kläder där.

Vid den här tiden började också en ihärdig ung man från Arkelstorp uppvakta henne. En kille som jobbade på Philipsons Bil i Kristianstad.

– Han körde så flotta bilar! Det visade ju sig sen att det var alla disponenter, grevar och baroner som lämnade in sina bilar och gav nycklarna till honom för att han skulle köra och parkera dem.

”Han” är naturligtvis killen som senare blev hennes man och som hon snart har känt i 60 år, nestorn Erling Nilsson – en levande legend i FC Rosengård. (Tycker ni att han är snyggt ekiperad så vet ni alltså vem ni ska tacka).

Barbro berättar vidare om hur hon också jobbade inom frisöryrket, på en uppburen salong i födelsestaden.

– Dit kom alla grevinnorna i Skåne och gjorde vid håret. Och på den tiden åkte man även hem till dem på godsen när de skulle ha stora middagar. Då fick jag rulla upp håret på dem! Jag har varit med i många olika nischer där det handlar om mode och skönhet.

Det blev äktenskap och tre barn och så småningom flyttade familjen till Stockholm. Där gavs henne ytterligare en möjlighet att få verka i en sfär som hon tyckte var intressant.

– Jag träffade en kompis som jobbade på SAS, hon kom i den där vackra uniformen med pillerburk på huvudet och det var så snyggt! Hon tipsade mig om att söka in på SAS och det gjorde jag. Det var på den tiden Janne Carlzon var SAS-chef, en fantastiskt rolig period.

Barbro jobbade på utrikesterminalen, parfym- och kosmetikaavdelningen. Det var strikt klädkod i yrket. Chefen var noga med att tjejerna skulle sätta nagellack på minsta lilla maska på strumpbyxorna.

– Man hade vit skjorta med ståkrage, knapparna skulle vara knäppta hela vägen upp. Vi hade en blå kavaj och kjol, en snygg trenchcoat och skor. Också pillerburken då! Jag sov i den uniformen, så fin tyckte jag att den var!

Familjen har bott på olika ställen både i Sverige och utomlands, men i början av 1990-talet startade Barbro modebutiken Emilia af Malmö på Hansacompagniet, som hon sedan drev i 21 år. Det var en dröm hon hade haft under lång tid, en verksamhet där hennes modeintresse och sociala kompetens kunde samverka till fromma för alla kunder i butiken. Kunder som snabbt förstod att Barbro inte skamlöst ville kränga kläder utan skapa en relation där man som kund fick ett bra bemötande och inte minst bra modetips. Nuvarande kung Carl XVI Gustafs syster prinsessan Birgitta kom i egen hög person dit och invigde butiken.

Varannan månad åkte Barbro till uppköpare i Paris och Italien och valde ut kläder till sin verksamhet.

– Vi blev väldigt duktiga på språk, hela familjen. Det fick man hålla igång i yrket. Spanska, franska, italienska, danska… Det har jag nytta av idag när vi har spelare från hela världen i laget. Inte en enda dag tänkte jag att det var motigt att gå till butiken. Jag älskade jobbet! Kunderna kom in och pratade och det blev mycket speciella relationer.

Berättelserna är många och intressanta, tiden har gått, det är dags för fotosession. Till träffen med oss har Barbro på fotograf Urszulas uppmaning tagit med några olika outfits. Ingen konst för henne att välja förstås. Resultatet ser ni på bilderna härintill!

Fakta: Barbro Nilsson

Ålder: 74

Familj: Gift med Erling. Tre barn; Fredrik, Patrik och Pernilla. Barnbarn.
– Vår son Fredrik var väldigt duktig i tennis och Björn Borg ville ha honom som sparringpartner. Han reste med Björn och fick vara med och spela dubbel med presidenten i USA… Man skulle kunna skriva en bok när man tänker på det såhär. Patrik spelade fotboll på allsvensk nivå, bland annat i Häcken och Pernilla spelade tennis. Vilken resa vi har gjort!

Bakgrund: Till stor del inom mode och skönhet. När familjen bodde i Stockholm var hon med i modellagenturen Ladies Team.

Aktuell: Eldsjäl som gör oerhört mycket för trivseln och familjekänslan i FC Rosengård.

Vilken spelare har ett speciellt öga för mode?
– De är alla modemedvetna, men jag ser dem ju oftast i basic träningskläder. De gånger de är uppklädda är när vi är på galorna. Då har de blivit uppsnofsade. Den spelare som stack ut mest var en som inte är kvar här – Lisa Ek, nu agent. Hon är cool, hon har sin helt egna stil!

De senaste inläggen: