EM-koll med Seger och Schough

Det är bråda dagar för FC Rosengårds EM-aktuella landslagsspelare Caroline Seger och Olivia Schough. Är det inte UEFA som ska filma så är det promotionbilder som ska tas eller intervjuer som ska göras med de stora dagstidningarna. Ett späckat schema helt enkelt, mellan träningar och de avslutande allsvenska matcherna innan uppehållet. Vi fick en stund med de båda spelarna på självaste nationaldagen – tillsammans med före detta landslagsspelaren Lina Nilsson som kom för att få en landslagströja signerad till en arbetskamrats barn!

För att börja någonstans så kan man kanske säga att det är tack vare dig Olivia som vi är i EM. Det var ju ditt mål mot Island i kvalet som gjorde att vi kvalificerade oss. Ett riktigt drömmål.
– Jo, men vi hade vi vunnit den matchen ändå. Det var dock jäkligt kul att få göra ett snyggt mål i landslaget också. Det var en häftig upplevelse, men det är inte tack vare mig vi är där. *

Det är dagen innan förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till EM-slutspelet och Olivia och klubb- och landslagskollegan Caroline Seger sitter i fotografens soffa och räknar på fingrarna. Seger funderar över hur många mästerskapsturneringar hon deltagit i hittills och får det sammanlagt till fyra EM-slutspel, fyra VM och fyra OS. Det kommande europamästerskapet blir alltså det trettonde. Mästerskapet har ju blivit uppskjutet ett år av kända skäl. Hur är den allmänna känslan nu?
Caroline Seger: – Det är klart att man skulle önska att det skulle spelats när det var tänkt, men jag tror att det har varit positivt för oss som landslag att vi har fått ytterligare ett år på oss att växa ännu mer. Vi har fått spela ihop oss och utvecklas som individer och lag, och dessutom fick Linda Sembrant (som varit långtidsskadad) ännu mer tid på sig att komma tillbaka, hon är en viktig spelare för oss.

Olivia Schough: – Ja, och vi fick ju spela ett OS i fjol där vi gjorde en kanonturnering och byggde laget något enormt. Vi fick verkligen ut vår potential där, som vi hoppas vi kan bygga vidare på ännu mer nu inför EM. Där är ju exempelvis Spanien och Tyskland med och det kommer att bli ännu tuffare.

Caroline Seger:  – Det är ju många matcher i klubbfotbollen för oss. Alla utlandsproffs har hunnit ha en liten semester inför det här mästerskapet, men i Sverige kör vi hela vägen in i EM så att säga. Vi fick chansen att mäta oss med väldigt bra motstånd under OS och fick känslan att vi verkligen kan mäta oss med de absolut bästa länderna. Det tror jag i och för sig att Sveriges landslag alltid har kunnat göra när vi har bra dagar, men det känns som att flera har utvecklats individuellt. Sättet som vi spelar på har vi anammat väldigt bra och det har skapat en trygghet för oss som lag. Vi vet vad vi ska göra när vi går in i en match, det är så tydligt det bara kan bli. Sen gäller det att växla upp.

Olivia Schough: – Det känns som att OS är det första mästerskapet där vi presterade från början till slut och det är en styrka vi kan ta med oss in i EM.

Vilka förberedelser gör ni på hemmaplan nu, går det ens att förbereda sig så här tidigt?
Caroline Seger: – Inte för mig i alla fall, för mig är det viktigt att lägga fokus på rätt saker och det är klubben just nu. Det gäller att ge klubben bäst resultat, det är den miljön jag är i nu som skapar förutsättningarna för landslaget, så allt mitt fokus är i FC Rosengård tills vi möts upp den 20 juni.

Olivia Schough: – Jag håller med, min position är så konkurrensutsatt så det gäller att prestera hemma i laget för att kunna komma med till EM. Det är fullt fokus på klubben och min prestation och det blir ju i slutändan också en förberedelse.

Den 28 juni genrepar ni på Friends Arena mot Brasilien, som kommer med känd förbundskapten. Första dygnet biljettförsäljningen var öppen såldes 14 000 och i skrivande stund har drygt 26 000 biljetter gått åt. Det tidigare rekordet (25 882) kommer att ryka.  Vad betyder publikstödet för er?
Olivia Schough: – Mycket såklart, och vi kommer att slå rekordet, det är jag ganska säker på. Det är väldigt kul att det har gått så snabbt de senaste åren. 2019 fick vi verkligen kämpa för att slå rekordet men vi märker att intresset har ökat och att folk känner till oss på ett helt annat sätt. Det har såklart att göra med hur bra det gick senast och även i VM 2019. Det är väldigt, väldigt roligt att vara med om detta.

Caroline Seger: – Sen är det ju så att när det är en happening – ett motstånd som lockar och att vi ska spela EM – så vill gemene man vara med på det. Det är lite sorgligt i sig, tycker jag. Jag tror att vi har kommit mycket längre än tidigare, vi ÄR verkligen Sveriges landslag för folket, men kulturen är inte så djupt rotad som på herrsidan. Spelar Sveriges herrar så är det 50 000 på Friends Arena, no matter what, oavsett vilka de möter. Vi har en bit kvar att gå.

Men ni är ett profilstarkt lag!
Caroline Seger: – Absolut, men det har inte kommit gratis. Vi har otroligt duktiga förebilder som är bra på att svara på frågor och som kan vara intressanta nog vid sidan om och utåt sett i media. Spelare som vet hur man bygger sina varumärken på sociala medier.

På tal om det, är era konton i sociala medier styrda av förbundet eller hur fungerar det?
Olivia Schough: – Det är ett eget intresse hos spelarna. Men man har känt att man behöver göra innehåll i sociala medier för att vi som lag ska vara intressant, det har varit viktigt att synas, få följare och göra reklam för matcher den vägen.

Det här med att särskilt du Seger varit med länge, det måste ju vara en styrka för laget att ha med all den erfarenheten?
Caroline Seger: – När vi spelade VM 2007 så fanns Frida Östberg och Hanna Marklund med i landslaget och de skulle sluta därefter, det skulle bli deras sista mästerskap. Det var mitt andra. De var helt förstörda efter sista matchen och jag kommer ihåg att jag så totalt levde mig in i det och i deras känslor och grät så mycket fast jag hade hela karriären framför mig. Det är 16 år sen…De slutade där och då och nu är det ombytta roller. Det är lite läskigt att tänka på att varje match jag spelar kanske är den sista…men det ska man ju inte tänka på.

Olivia Schough: – Å andra sidan så lever du ju verkligen i nuet då.

Caroline Seger: – Ja, jag har ju ändå fått uppleva så många mästerskap.

Ni har tidig pensionsålder inom fotbollsskrået.
Caroline Seger: – Jo, men det känns som att det är ett bäst-före-datum på alla fotbollsspelare. Så fort du nått 30-strecket så hör man ”när ska du sluta och vad ska du göra efteråt?”. Men herregud, kan man inte få lov att paketera ihop det först och sluta när man känner att nu är det över? Malin Moström och många med henne slutade verkligen när de var 30. Då var det ”pang, nu ska vi få barn och karriär”. Fotbollen ser inte alls ut så idag, nu kan du leva på din idrott och spara pengar.

Olivia Schough: – Vi har också förutsättningar för att kunna spela längre idag. Bara det att vi har sjukgymnaster på plats varje dag gör att vi kan spela längre. Det är verkligen skadeförebyggande och det förlänger karriären.

Nu ska vi bege oss på en liten road trip bakåt i tiden och prata om gångna tiders EM. Caroline, du spelade ditt första i England 2005. Den gången blev det uttåg mot Norge i semifinalen. Publiksiffran i finalen var 21 105.
Caroline Seger: – Ja, det är väldigt länge sen.

Olivia Schough: – Det var då du gjorde helikopterfinten…kan du inte berätta den historien?

Både Olivia och Lina gapskrattar. 

Caroline Seger: – Okej då…det var så att vi mötte Danmark i första matchen. Det var min första mästerskapsmatch och ”Mackan” (Marika Domanski Lyfors, förbundskapten) satte mig som yttermittfältare, winger. Kan du se mig som yttermittfältare? Där sprang jag runt i 45 minuter och blev utbytt i halvtid. Det är mitt minne av den matchen. Sen startade jag ingen match förrän mot England. Jag kom upp på deras planhalva och gjorde en helikopterfint** som jag misslyckades med. Då ställde sig ”Mackan” på tå och signalerade för byte…mitt självförtroende blev ju inte jättebra av det precis.
– Men allting har ju förändrats sedan dess, i form av medias intresse, förutsättningarna i och kring arenor. Från förbundet har vi ju fått berättat för oss att Sverige är den nation som har flest supportrar som köpt biljetter till årets EM. Detta var ju vad jag drömde om när jag började spela i landslaget. När herrlandslaget spelar så är det fotbollsfest, alla har på sig en landslagströja på stan, under de här fyra veckorna så lever och andas alla mästerskap. För vår del 2005 så var det ju de närmast sörjande som var på plats. Men nu börjar det hända även för oss, nu är det matcher som är utsålda.

Vi färdas vidare till 2009 och EM i Finland, ut i kvarten mot Norge. Finalpublik: 15 877.
Caroline Seger: – Där var du med Lina!

Lina Nilsson: – Ja, det var mitt första mästerskap.

Caroline Seger: – Det året var det så här att vi hade vunnit Algarve Cup för första gången under hela min tid, vi vann över USA på straffar. Då hade vi väldigt stort självförtroende, det var som att vi skulle erövra världen. Vi mötte Brasilien i en hemmalandskamp innan EM och vände och vann den matchen. Så vi åkte i väg och spelade och jag tror att vi hade Ryssland i första matchen. Det var då jag gjorde mitt första mästerskapsmål. Vi gick rent i gruppen och sen fick vi Norge. Det var trash talk de luxe i media. Är det något jag har lärt mig så är det att det är bättre att visa vem som är bäst på plan. Det sa pang, pang, pang, så var det över. Jag tror de ledde med 3–0 i halvtid.

Lina Nilsson: – 2-0, sen blev jag och ”Lollo” Fors inbytta. Och sen förlorade vi med 3–1.

Caroline Seger: – Det var ett ”wake up call”. Mina föräldrar hade inte bokat in sig för att se gruppmatcherna på plats, för vi var ju så stora på det. Så de kom till matchen mot Norge och sen fick de åka hem igen samma kväll. Då sa de: ”Aldrig mer att vi tar för givet att ni går vidare, det är bättre att vi upplever mästerskapet från början.”

Nästa EM spelades 2013 i Sverige. Det var första gången Olivia var med. Ni åkte ut i semifinal mot Tyskland. Publik i finalen: 41 301.
Lina Nilsson: – Det var första gången vi spelade jämnt med och var bättre än Tyskland i ett mästerskap!

Caroline Seger: – Det var så stort intresse för det då, men det gick tillbaka till vanlig vardag väldigt snabbt.

Lina Nilsson: – Det var som när en cirkus rullade in och sen bara försvann.

Olivia Schough: – Jag kände mig extremt ärad över att få vara med. Det gick så snabbt från första lägret till mästerskapet och helt plötsligt var jag med i A-landslaget. Vi bodde i Falkenberg med landslaget då och det var väldigt roligt för mig som har familjen i Halland. Jag gjorde ett inhopp och det var kul, annars gjorde jag inte så mycket på fotbollsplanen. Men det var väldigt roligt att få vara med.

2017 är ni båda med. Sverige ut i kvarten mot slutliga segrarna Nederländerna. Finalpublik: 28 185
Olivia Schough: – Då ville vi ta revansch från förra EM, vi var ju så nära att gå till final.

Caroline Seger: – Och det hade ju gått väldigt bra i OS året innan. Men vi hade inte en susning mot Nederländerna, de överpresterade i det mästerskapet och var väldigt bra.

Olivia Schough: – I sista gruppspelsmatchen mot Italien var vi redan klara för slutspel, så man vilade en del spelare, vi förlorade matchen och fick Nederländerna i nästa match…sen åkte vi ut. Det var tungt. Det var ett jäkla liv på läktarna, de hade ju hemmapublik. På ett sätt var det skönt att vi åkte ut mot de som vann.

Caroline Seger: – Kan man inte säga att vi blev tvåa då?

Nu ska ni spela i grupp C mot Nederländerna, Schweiz och Portugal. Hur ser er analys av motståndarna ut?
Olivia Schough: – Jag har inte sett Nederländerna spela på länge, men de har otroliga spelare. Jag tror verkligen att de kommer att vara bra, de har Vivanne Miedema, Lieke Martens och Jackie Groenen, hon som gjorde målet mot oss i semifinalen i VM 2019. Det kommer att bli en jättetuff premiär, men vi vet att vi kan vinna mot dem.

Caroline Seger: – Schweiz mötte vi i Algarve precis innan coronapandemin. De har bra, individuellt skickliga fotbollsspelare. Jag tror inte att något lag i EM kommer att vara lätta att möta, kanske på pappret men inte på plan. Under ett mästerskap så går du ”all in”, alla kommer att spela utöver sin förmåga, alla vet att man är där på lånad tid.

Olivia Schough: – Och vi vet att vi kan, men vi vet också att vi måste göra jobbet så in i bänken. Och det jobbet börjar i gruppen. Vad gäller Portugal så har de en farlig forward som kan göra lite vad hon vill ibland.

Caroline Seger: – Ja, vi mötte dem i Algarve nu, det rann i väg men de har en spännande trupp.

Just Portugal ska ni möta på en arena som är obetydligt större än Malmö IP. Att jämföra med andra matcher som exempelvis spelas på Old Trafford som tar 74 000 i publiken.
Caroline Seger: – UEFA har placerat vissa matcher på arenor som tar färre i publiken. Men det är upp till bevis, man hoppas ju att det blir slutsålt på de arenorna. Man vet inte heller vilken fanbase Portugal har.

Hur funkar det i landslaget, har ni folk som analyserar motståndarna in i minsta detalj eller behöver ni själva skaffa er kunskapen?
Olivia Schough: – Har vi någon fråga så får vi alltid svar. Om jag ska möta en ytterback som jag inte mött förut så får jag klipp på henne. Och vi har en app där vi själva kan gå in och titta på klipp, det är väldigt bra fixat.

Caroline Seger: – Vi har också en videoanalytiker, under EM ska det förresten vara två. De tittar på alla klipp, det individuella och det taktiska. Och målvakterna får titta på straffar.  Alla positioner i ledarstaben har dessutom skruvats upp, det ju alla de bästa på varje position; sjukgymnaster, kock, massör, analytiker, alla är absolut bäst på sina jobb. Fantastiskt är det. De lägger en plan. Exempelvis – om vi spelar match klockan 21 på kvällen så kan ju inte spelarna äta pasta eller pizza efteråt. Allting är väldigt planerat plus att vår kock gör att det hela tiden är intressant att äta. Jag har varit med under mästerskap där det varit pasta, tomatsås och kyckling väldigt ofta. Maten gör ju mycket för att hålla humöret uppe och för både den mentala och fysiska biten. Så det är ett vinnande koncept för oss.

Olivia Schough: – Och det här mästerskapet är det första då vi ska ha tre sjukgymnaster på plats, det ska bli väldigt bra.

Ni kommer att vara borta länge, hur skapar ledningen en vardag som ni trivs i?
Caroline Seger: – Det är det som är fint med landslaget, alla är väldigt inkluderande. Vill du vara ensam så får du vara det.

Olivia Schough: – Vi har en Players Lounge, det är ordnat så att vi ska trivas. Det är väldigt uppskattat, ett helt rum med en massa grejor som man kan göra. Man orkar ju inte ligga på rummet hela tiden…har man en ledig eftermiddag så kan man umgås där.

Caroline Seger: – Och det finns en golfbana på hotellet där vi ska bo, det är det vissa som gillar. Det gäller att hitta sin oas som gör att man kommer att prestera.

Olivia Schough: – Och ledningen försöker alltid fixa så att vi får någon upplevelse från landet vi är i.

Det är dags att runda av, det ska tas några bilder, spelarna ska vidare till klubbens sjukgymnast – inte ens den rödaste av årets dagar kan de helt koppla av. En kort fråga bara: finalplatserna till Wembley sålde slut på en timme, 90 000 biljetter. Vad gör ni den 31/7?
Olivia Schough: – Förhoppningsvis spelar vi final.

Önskemotståndare?
Caroline Seger: – Vilka som helst!

Olivia Schough: – Målbilden är klar, men jobbet är kvar att göra.


*Parentetiskt kan man ju faktiskt också berätta att Olivia har landslagets målrekord. I EM-kvalet mot Moldavien 2015 gjorde hon mål efter 16 sekunder och såvitt vi vet har ingen slagit det än.

** Snurrfint som Diego Maradona blev känd för att ofta utföra i hög fart.

Faktaruta

Caroline Seger
Antal landskamper hittills: 230 (uppdaterat 29 juni 2022)
Spelade mästerskap: EM 2005, VM 2007, OS 2008, EM 2009, VM 2011, OS 2012, EM 2013, VM 2015, OS 2016, EM 2017, VM 2019, OS 2020 (spelades 2021).

Olivia Schough
Antal landskamper hittills: 98 (uppdaterat 29 juni 2022)
Spelade mästerskap: EM 2013, VM 2015, OS 2016, EM 2017, VM 2019, OS 2020 (spelades 2021).

De senaste inläggen: