En fyrklöver som ska växa på Rosengård

De fyras gäng – William Ndziba, Marco Whittle, Pierre Marante och Ali Jasim – ska i år träna FC Rosengårds herrlag. Vi träffade William för att höra mer om läget i laget och framtiden i division 2.
Sätt nu fingret på Malmös stadskarta och följ William Ndzibas resa medan ni läser det här, och ni kommer att få en slingrande linje av klubbadresser som spänner över stora delar av staden. William kom till Malmö från Ghana som fyraåring och började snart lira i MFF:s fotbollsskola. Där blev det även pojklagsfotboll innan han som fjortonåring hängde med kompisarna över till BK Kick. I artonårsåldern blev det istället spel i Kirseberg. Och därefter Balkan – som ju tränade på Rosengård. När två andra Rosengårdsbaserade föreningar, Turk Anadolü och MBI slogs ihop, tyckte ett gäng från Balkan att det var frestande och så blev det spel i den nya föreningen som fick namnet MABI. Ja, ni hör – William har rört sig i föreningarna och skaffat sig kontaktytor.
– I MABI gick vi upp från fyran och snart var vi uppe i den ”gamla” tvåan, det var alltså innan Superettan fanns. Det var härliga tider.
När William började närma sig 30-strecket tyckte han att åldern som spelare på hyfsat hög nivå tog ut sin rätt. Istället blev det spel i Croatia och senare Arlöv, där han började gå sina första tränarutbildningar. Och så blev han spelande tränare i sitt gamla lag, BK Kick på Kroksbäck, och en av de många cirklarna slöts.
Tränarresan har även innefattat att träna FC Rosengårds U21-lag. Här tillbringade han flera säsonger och faktiskt – två av spelarna från den tiden är kvar och ingår nu i den a-trupp som William är tränare för. Från och med denna säsong skall alltså fyra tränare gemensamt ha huvudansvaret för FC Rosengårds herrar i division 2. En fråga man omedelbart ställer sig är: hur ska det där fungera i praktiken?
– Traditionellt sätt har lag ofta en tränare och en assisterande tränare, men det vill vi komma bort ifrån berättar William. ”Vi har jobbat på det här sättet under två år i Malmö City, tre av oss i gänget, den fjärde var då spelare. Vi vill använda flera tränare med goda spetsegenskaper. En är kanske väldigt bra taktiskt, en kanske är bra på att spionera på motståndare och en är väldigt bra med egna spelarna. Detta kommer också att färga av sig på träningarna.”
Någon sorts intern uppdelning kommer ledarna förstås att ha, men den springande punkten just nu är hur det går att träna under pandemin när laget inte kan vara ute på plan?
– Det är tuffa förutsättningar och det är tur att vi är fyra. Men vi är positiva. Vi har en stomme kvar från föregående säsong och det är vi glada för. Men vi vill också få in någon mer etablerad som kan bli en förebild, inte för att styra och ställa utan för att visa dom unga spelarna att ”såhär fungerar det”. Det finns också jättemånga unga talanger i detta område. Men det har satts käppar i hjulet med träningstiderna. Vi löptränar såklart, men alla vi fyra tränare vill ju spela fotboll.

Laget kommer att träna tre tillfällen per vecka plus match. Samt ett fyspass som spelarna kör individuellt.
– Vi vill ha en trupp på 22 utespelare och tre målvakter. Och en av målvakterna får gärna vara jätteung och utvecklas uppåt.
Finns det resultatmål för 2021? William tvekar inte en sekund.
– Alltså, alla vi fyra tränare, vi vill alltid vinna! Men vi är också realistiska och vet att för att uppnå det målet så handlar det inte bara om fotboll. Bakom fotbollsspelarna finns det människor. Vi måste komma tillbaka till den kulturen att det är roligt att träna och roligt att spela matcher. Vi vill skapa en miljö där man vill träna varje dag. Det ska vara så att killarna ska ringa mig och fråga: Varför är vi lediga på fredag?
Finns det i spelartruppen någon som kommer att bli det stora utropstecknet i år? William drar sig för att nämna en enskild spelare, utan lyfter kollektivet.
– Jag vill att det ska synas att vi mår bra och att vi får ihop en grupp som spelar en offensiv fotboll. Det ska bli något att komma att titta på! Ett utropstecken? Ja, kanske en ung spelare som kommer in och gör bra ifrån sig. Kan vi släppa in en 05:a som startar en match, som sitter på bänken, kommer in, gör ett mål, där har vi utropstecknet. Det är vår framtid!
 


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner