
Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 20 maj, 2021 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Det började med en jongleringstävling för pojkar i Belgrad. Jelena Čanković såg reklamen för tävlingen på teve och bönade och bad sina föräldrar att anmäla henne. Hon vann inte, men gjorde stor succé när hon som sexåring och enda tävlande tjej kunde trixa till 50-någonting. Där och då tog fotbollsdrömmen fart och den lever hon nu varje dag som kreativ motor i FC Rosengård.
Det är dagen efter bortamatchen mot Växjö DFF, en match där FC Rosengård plockade med sig tre poäng hem efter en målsnål historia. Olivia Schough gjorde det enda målet och laget hade det generellt svårt med underlaget. Klockan hade passerat 01.00 när laget kom hem till Malmö, men redan nästa förmiddag är det alltså träning – styrka för en del, internmatch för andra. Och behandling för de spelare som behöver sådant. Jelena Čanković kommer in på föreningens kansli i samma stund som solen bryter igenom ett grått molntäcke. Själv är hon också på soligt humör efter gårdagens vinst.
– Det är alltid svårt att möta Växjö på bortaplan, det är en svår plan att spela på. När jag spelade för Växjö var den mattan ny och helt perfekt, men nu var det bara lerigt och halkigt, inte så mycket gräs. Men det viktigaste är att vi gjorde mål så tidigt i matchen och att vi vann.
Det är oomtvistligt så att Jelena Čanković besitter en teknik och speed – och en förmåga att hålla boll i denna höga fart – som få andra. Hennes djärva klacksparkar, otroliga löpkapacitet och att hon alltid lyckas suga åt sig bollen kan göra vilken åskådare som helst munter till sinnes. Men hur fungerar det egentligen – är hon så långt före i tanken att hon planerar hur hon ska briljera med sina färdigheter?
– Att vinna är min första och största prioritet. Jag tänker inte på hur eller om jag ska klacka eller så, det bara kommer, det är så jag spelar. Jag kan inte riktigt förklara det. Såklart kan jag ju se hur mina medspelare rör sig och planera passningarna efter det, men det sker väldigt mycket i stunden.
Det är tredje säsongen i FC Rosengård för den kvicka serbiskan och hon menar att hon har lärt sig en hel del sen hon kom hit. Och hon trivs på Malmö IP.
– Jag gillar att vi har en plats att vara på som är bara vår, en arena med en bra plan och gym. Vi har en bra tränarstab som gör mycket taktiskt arbete. Jag tror att jag har utvecklats mest av alla de små detaljer som ledarna ser och som vi arbetar med dagligen på träningen.
Vi pratar en god stund om hur viktig Jelena Čanković är även vid fasta situationer. Häromsistens hade hon en riktigt bra dag på jobbet när FC Rosengård besegrade Djurgården. Först la hon hörnan som Sanne Troelsgaard distinkt kunde stänka in, därefter en av de läckraste frisparkar som idrottsplatsen skådat – rätt upp i motståndarlagets vänstra kryss – och som dessert tryckte hon slutligen in en straff också. Ändå låter hon lite självkritisk när hon rannsakar sitt spel.
– Det finns mycket jag kan bli bättre på, kanske en del små detaljer, men jag vill verkligen bli bättre på avslut. Jag jobbar på det. Och även en del försvarsdetaljer.
Jelena Čanković skrattar när jag lyfter frågan om det där med straffläggning. Det finns ju en gammal sanning om att det inte är spelaren som blir nergjord som sen ska slå straffen själv. Sådant bryr hon sig inte om när hon resolut stegar fram mot straffpunkten.
– Nej, det är verkligen ingenting jag tänker på, även om jag vet att vissa spelare gör det. Jag menar, gör man mål så gör man mål, det är bara att slå straffen.
Tillbaka nu till den där jongleringstävlingen som vi öppnade med i ingressen. Det var efter den som Jelena Čanković insåg att det var fotboll hon ville spela. Hon hade trixat och lirat med sin pappa på bakgården och skaffat sig sådana färdigheter att det uppmärksammades stort i teve och flera intervjuer när hon deltog i tävlingen.
– Futsal och sådana tekniktävlingar är riktigt populära i Serbien och jag var med några gånger fram till dess att jag var åtta, nio år. Men jag insåg snabbt att jag inte ville vara någon freestyler eller clown som for runt på uppvisningar, jag ville spela på riktigt i ett lag.
Jelena Čanković fick möjlighet att spela i ett pojklag tills hon var 15 år gammal. Därefter flyttade hon hemifrån – ett avstånd på 2,5 timmes bilresa – till Spartak Subotica där hon också fortsatte sin skolgång. Hon lyfter fram att det var viktigt för henne att känna att hennes föräldrar gav support och fick henne att känna att hon tog rätt beslut. Med tid och stunder ville Jelena vidare ut i världen, utvecklas och vinna titlar i andra länder där damfotbollen hade bättre status.
– För sju år sedan skrev jag på för FC Barcelona, det var på min 18-årsdag faktiskt. Vi tränade på deras Sport Center men märkligt nog på konstgräs vilket är lite märkligt för att vara Spanien, det måste jag säga. Nu är Barcelona i Champions League-final så väldigt mycket har förbättrats, när jag var där var inte damfotbollen högprioriterad. Okej, det var hyfsat för oss spelare, men det var ändå så att vi fick träna klockan nio på kvällen när alla andra lag var klara. Och sen fick man gå hem och äta middag klockan elva. I Spanien gör man ju allt senare generellt, men det här var riktigt sent. Jag var inte så van vid det.
Det blev bara ett år i FC Barcelona, innan Jelena Čanković återvände hem till Serbien. Hon berättar att det var ett tufft år för henne, på många sätt. Språkbarriären var problematisk, hon var den enda icke spansktalande i laget och även om hon lärde sig språket hjälpligt på några månader så var det ändå ett tufft klimat för en ung spelare.
– Ändå måste jag säga att det var min dröm att få spela i FC Barcelona och den drömmen gick i uppfyllelse säger Jelena Čanković med ett leende. ”Jag lärde mig mycket och det gjorde mig starkare”.
Nästa destination blev ungerska Ferencvaros.
– Jag fick ett erbjudande från dem och åkte dit för att titta på anläggningen. Ferencvaros är ju Ungerns största klubb och vi hade vårt eget Sport Center, väldigt fina faciliteter där, minns Jelena. ”Och det spelade också in att det ligger nära Serbien, så jag kunde åka hem och hälsa på”.
Här kände hon att hon lyfte och utvecklades rejält under de två och ett halvt år hon tillbringade i Budapest. Och visst vann hon titlar här. Men snart kom det ett nytt erbjudande som hon inte kunde motstå. Växjö DFF hörde av sig.
– Min flytt till Sverige och Växjö gick väldigt snabbt, på bara några veckor var allting klart.
Jelena Čanković hjälpte till att föra upp Växjö DFF, som då låg i Elitettan, till Damallsvenskan. En av spelarna i laget lirar hon fortfarande med, Anna Anvegård som ju är bördig från Småland. Men sejouren blev inte så lång. Två år senare gick flyttlasset ännu längre söderut, till FC Rosengård, och redan första året blev det allsvenskt guld. Och efter ett märkligt 2020 som slutade med en silverplats i ligan har laget nya mål och ambitioner.
– I år vill vi vinna ligan och gå så långt som möjligt i nästa upplaga av Champions League. För min egen del så vill jag spela så bra jag bara kan, göra många mål och assists. Jag vill verkligen utvecklas och bli bättre än förra säsongen.
Det nya formatet kring Champions League-spelet, med gruppspel för 16 lag, hyllar hon.
Ja, det är fantastiskt. Att vi får spela både hemma- och bortamatcher gör att det blir mer och mer likt herrarnas tävling. Spelar man bara en match och sen blir utslagen så kan det vara tillfälligheter som avgör. Men ett gruppspel ger möjligheter. Och vi kommer att få möta riktigt bra motstånd, det betyder mycket för oss. Se bara på nu i våras när vi mötte FC Bayern München, det gav så mycket.
Intervjun med Jelena Čanković gjordes på engelska och har översatts till svenska.
Född: 1995
Kuriosa: Jelenas kusin Jovana Damnjanović spelar i FC Bayern München. Oturligt nog är hon knäskadad nu, annars hade det ovanliga hänt att två kusiner hade mött varandra i Champions League-kvartsfinal. De spelar vanligtvis också tillsammans i Serbiens landslag. ”Jag brukar passa henne så gör hon mål!” skrattar Jelena Čanković.
Löpvillighet: ”Jag bedömer att jag springer mellan elva och 13 kilometer under en match. Alla måste vara beredda på att springa mycket, fotboll är en fysisk sport!”
En ledig dag: ”Då bara tar jag det lugnt! Jag försöker verkligen vila när vi har en ledig dag. Jag går ut och tar en promenad kanske eller så blir det en film, en bok eller så spelar jag tevespel.”