En treklöver med siktet inställt på nationella serien

Vi träffar Gustav, Adam och Markus från FC Rosengårds P06-lag och lyssnar med dem hur de förbereder sig inför den tuffa utmaningen de ställs inför i vår. Det är tre målmedvetna och seriösa spelare som ska spela i nationella serien och som verkligen tror på sina drömmar. Lägg deras namn på minnet för om fem år spelar de i Champions League!

En råkall kväll i februari styr vi stegen mot von Rosens väg i Rosengård. Bakom den klassiska falafelvagnen – en kulinarisk inrättning som en av Sveriges mest kända politiker alltid såg till att besöka närhelst hon besökte Malmö – finns en bakväg in till Rosengårds sporthall. Vi kliver in och passerar boxningshallen på vår väg till Malmö Tigers lokal där FC Rosengårds P06-lag just ska köra ett stentufft uppbyggnadspass. Ute är det regnigt, men därinne är det ljust och varmt och spelarna droppar en efter en in till kvällens övningar. Tränaren ”Rolle” Ohlsson är på plats, men det är inte han som håller i övningarna denna afton utan Wael ”Walle” Osman, brottningstränare i klubben, tillika pappa till en av spelarna. Under en och en halv timme kör killarna styrka, spänst och smidighet, en träningsform som man tänker fortsätta med åtminstone februari månad ut.

– I vanliga fall kör vi fyra pass per vecka, men just denna vecka har vi sex pass totalt, inklusive match, berättar ”Rolle” medan spelarna börjar värma upp. ”Vi kommer ju att spela i den nationella serien mot riktigt bra lag, vi har motståndare som exempelvis Reppe, Öster, Rödeby och Malmö FF så det gäller att komma upp i nivå.”

Det blir långa resor under säsongen och ”Rolle” berättar att man utöver själva fotbollsträningen också kommer att utbilda laget i teori samt hur man ska tänka kring kost, vätska och sömn – viktiga faktorer som kan vara den stora skillnaden mellan vinster och förluster. För att främja lagsammanhållningen ska man också arrangera ett veckoslutsläger med lite sociala aktiviteter framåt våren.

Eftersom laget är 30 man stort har man delat upp gänget i två träningsgrupper just vad det gäller brottningen. Man kommer framöver att ha två lag anmälda i seriespel, det lag som inte spelar i nationella serien kommer att spela i en vanlig P16-serie.

Det är ett disciplinerat och ambitiöst gäng som tränar i brottningslokalen. Man lyssnar noga på instruktionerna från tränaren och gör övningarna, ibland ensamma, ibland två och två. Tiden flyger fram. När träningen är slut är spelarna detsamma. Tempot har varit högt. Men som de är unga och starka återhämtar de sig snabbt och vi får träffa tre av killarna för en pratstund om satsningen, ambitionerna och framtiden. Alla tre har spelat fotboll sen de var små.

Gustav Hemby berättar att han började spela i FC Rosengård för ett och ett halvt år sedan.

– Jag ville komma vidare med min fotboll och jag visste sedan tidigare att FC Rosengård är ett lag med högt tempo som vill bygga på spelet, det var därför jag valde klubben.

Markus Nilsson, som kom till laget för ett halvår sedan, håller med.

– Jag hade hört mycket bra om klubben, att det var en bra förening för unga spelare. Det jag hörde var så positivt och bra att jag tänkte prova på, det visade sig att det var rätt – det är en mycket bra klubb.

Adam Osman är den nyaste spelaren av de tre, han anslöt i augusti 2021.

– I FC Rosengård visste jag att jag skulle utvecklas i min fotboll. ”Rolle” gör bra träningar för oss, han utvecklar oss så att vi kan bli bättre på det vi gör.

Adam, det är ju din pappa som kör hårt med er i brottningslokalen. Hur tycker du att det funkar att ha honom som fystränare?
– Det är bra att han är hård, det är då man blir som bäst!

Rent generellt, varför kör ni den här typen av träning?
Markus: – Vi bygger upp oss inför säsongen, så att vi blir starka och orkar. Det är bra med fysträning, för fotboll är inte bara spelet med boll, det är mycket springa som gäller också. Vi måste komma upp i en högre nivå.

Gustav: – Ja, och vi måste orka hela matchen, inte bara 60 minuter. Det är därför vi kör konditionsträning, har vi inte kondis i nationella serien kommer de andra lagen att köra över oss.

Killarna berättar att de kör extraträningar på fritiden.

Markus: – Jag går på gymmet för att komplettera med den vanliga träningen.

Gustav: – Och min kondition är bra, så jag klarar mycket löpning, men fysen är jobbigare för mig. Jag vill alltid träna minst en gång om dagen, om det är hård eller lugn träning beror på hur jag har haft det dagen innan. Jag vill träna så mycket jag kan och ibland går jag till gymmet för att jag vill prioritera min styrka.

Adam: – Det är samma här! Konditionen har jag, men fysen – det är då jag känner att det är tufft.

Att de alla går i nian och har en tuff termin framför sig inför ansökningarna till gymnasiet verkar inte vara något problem. Det löser sig, konstaterar de lakoniskt, men säger att de såklart prioriterar skolan och läxorna. Något som ”Rolle” också är noga med att poängtera.

– Skolan är viktig, den går alltid före fotbollen.

Kan ni berätta hur det känns nu när ni ska spela på den högsta nivån i Sverige i er åldersklass?
Adam: – Det är verkligen inte alla som får den chansen, man måste jobba hårt.

Gustav: – Ja och det är också viktigt att spela bra och hålla bra nivå, det finns ju scouter och andra som är ute och tittar på oss.

”Rolle”: – Ja, redan nu på träningsmatcherna har det varit scouter och agenter ute och tittat på spelarna. De har ringt mig och förhört sig om när vi spelar. Nationella serien är ju ett steg i rätt riktning, presterar spelarna bra där så kan det hända mycket. Men jag ser ju gärna att vi fostrar dem till vårt A-lag först och främst. För mig som tränare är det såklart viktigt att få upp några spelare till A-laget så att de får känna på det livet. Och vårt seniorlag är glada för att plocka upp unga spelare, vi har några 05: or som är uppe och tränar med A-laget nu. FC Rosengård är en bra klubb som satsar på unga spelare och tar hand om barnen.

Har ni någon annan fritidssysselsättning utöver fotbollen?
Markus: – För mig är det mest träning, på tiden som är över pluggar jag. Men det är fokus på fotboll nu. Det är klart man är lite nervös, men jag ser fram emot att serien ska börja, jag tycker det ska bli en rolig upplevelse.

Adam: – När jag inte spelar fotboll så är det plugg eller så spelar jag spel, som de flesta gör.

Gustav: – Ja, man kan ju inte träna hela tiden, så det blir skola, vänner, spela spel…

Ni ska få utbildning i sådant som rör kost, vätska och sömn, hur ser ni på det?
Markus: – Det är en stor del av fotbollen, att äta och dricka rätt. Det gäller att få rätt energi, man ska inte äta en massa skräpmat hela tiden. Sömnen är också riktigt viktig och vätskan är A och O. Man måste tänka på att dricka under resorna och före och efter match.

Gustav: – Jag anser att det kommer att spela stor roll för oss, vi kommer att spela bättre, det är viktigt för oss med kost och vätska. Jag vet ju hur det är – när jag är jättehungrig då spelar jag inte bra alls.

Ni har ju spelat olika lång tid i klubben, men hur tycker ni att ni har utvecklats sedan ni kom hit?
Markus: – Jag har känt en stor utveckling. När jag kom hit så kände jag att detta är ett lag där man får ta sina chanser och jobba för att komma dit man vill. Tränarna ser en! Jag känner att jag har gjort framsteg hela vägen, jag har blivit en större spelare både mentalt och fotbollsmässigt.

Adam: – Jag utvecklas hela tiden, för jag får göra det jag är bra på! Om jag till exempel är bra på att dribbla så säger min tränare åt mig att det är ok, jag får fortsätta tills jag lyckas. Jag tycker det är bra att tränaren pushar en positivt hela tiden.

Gustav: – När jag kom till klubben kände jag att det var mycket högre tempo än där jag var innan, i början tappade jag jättemycket bollar och slog felpassningar, men tränaren har trott på mig och spelat mig hela tiden så jag känner mig mycket säkrare nu. Säkrare med bollen är jag och har kommit in i det och blivit en bra spelare i laget. Tränaren trodde på mig och såg något i mig, att jag skulle utvecklas. Och jag har kämpat och kämpat och nu tycker jag att jag förtjänar speltiden.

Om vi ska ta en titt in i tidsmaskinen, vad gör ni om fem år?
Markus: – Jag hoppas på att spela i allsvenskan eller superettan så att jag kan jobba mig upp därifrån.

Adam: – Jag ser mig som ett fotbollsproffs som spelar i ett utländskt lag om fem år. Jag vill utveckla mig och spela i bättre lag, spela i Champions League och vinna den turneringen.

Gustav: – Jag ser mig som en proffsspelare då, jag vill spela som mitt bästa jag och kommer att fortsätta kämpa för att bli bättre.

Det är dags för nästa träningsgäng att ändra tiljorna i brottningslokalen och spelarna ska ta sig hem till de olika delar i staden där de bor. Målmedvetna och beslutna om att göra sitt bästa i serien. Gustav dröjer sig kvar och frågar fotografen om han kan få ta del av bilderna hon tagit under träningen, ”det är bra instamaterial”. Jojo, killarna vet redan att vårda sina varumärken.

”Rolle” Ohlsson får sista ordet.
– Vi har tagit oss upp i den här serien för att prestera och göra klubben glad och stolt. Vi ska ta tillvara på denna resa!

Fakta: Spelarna P-06

Gustav Hemby
Ålder: 16 år
Skola: Videdal
Position: Defensiv innermittfältare
Markus om Gustav: – Gustav är en mycket jobbande mittfältare, en spelare som är bra att ha, som hämtar upp många bollar. Han är fysisk, går in i duellerna och visar att han ska vara där. Man har en trygg punkt där i mitten och det är Gustav.

Adam Osman
Ålder: 16 år
Skola: Lindeborg
Position: Innermittfältare
Gustav om Adam: – Han är en mycket teknisk spelare, en jättefin passningsspelare.

Markus Nilsson
Ålder: 16 år
Skola: Oxievångsskolan
Position: Ytterback, yttermittfältare
Adam om Markus: – En riktigt bra försvarare, jag gillar när han snackar mycket på planen, man känner sig trygg med det.

De senaste inläggen: