Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 24 januari 2023 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Att föräldern Khaldoun Alassi skulle engagera sig och bli tränare i FC Rosengård var självklart. Med sitt stora engagemang sprider han glädje och energi i pojklaget – och i hela stadsdelen.
– Jag har tre söner och barn behöver aktivitet, de behöver röra sig och göra något roligt, inte bara sitta hemma och spela Playstation! Så när det var dags för våra söner att välja aktivitet tänkte vi först att de kunde börja med simning, eftersom det är jätteviktigt här i Sverige att alla elever måste bli godkända och ta Simborgarmärket. Så vi började med simning på Rosengårdsbadet och Hylliebadet. Och när de behövde ytterligare aktiviteter så pratade jag med mina kollegor som föreslog fotboll i FC Rosengård.
Det är Khaldoun Alassi som berättar. Han är tränare för P2014-laget i FC Rosengård och kontakten med föreningen började alltså med rekommendationer från kollegorna och sammanföll med den lyckliga händelsen att Jessica Stegermaier, koordinator i FC Rosengård, var ute och informerade om flickfotboll i skolan.
– Via Jessica kom jag i kontakt med Ahmed Zreim som sa att mina söner var välkomna att prova på i föreningen. Och när vi väl var där blev jag så intresserad att Ahmed efter ett tag undrade om jag ville hjälpa till i laget. Det var självklart för mig. Så jag kom som förälder med mina barn och sen fick jag gå utbildning och bli fotbollstränare! Nu är jag en av tre tränare i laget.
Khaldoun kom till Sverige 2014 på grund av kriget i Syrien. I början var det svårt med språket och att hitta jobb, berättar han. Men så gick han SFI och skaffade sig de grundläggande kunskaperna i svenska. Han skickade sina valideringspapper till Skolverket och lärarutbildningen och erfarenheterna från Syrien blev till en anställning som idrottslärare på Örtagårdsskolan i Malmö.
I hemlandet spelade Khaldoun själv fotboll i lokala lag.
– Jag har drömt samma dröm som alla andra som såg VM 1990 – att bli Maradona – och den drömmen levde kvar och intresset för fotboll var starkt även när jag kom till Sverige. Mitt yrke som idrottslärare och min vana vid planering och hur jag ska ta hand om barn har säkert påverkat mig positivt. Nu har jag varit tränare i ganska exakt ett år.
Många av barnen som Khaldoun tränar kvällstid träffar han även dagtid i sitt arbete.
– Jag träffar dem som elever på skolan och sen på fotbollsträningen. Men på lektionen har vi annat att göra, så då blir det inte så mycket prat om fotboll. Det är roligt att träffa dem i olika roller.
Khaldoun, som själv bor i Rosengård med sin familj, är något av en lokal kändis. Han berättar om hur han träffar både elever och fotbollsadepter i matbutiken och på promenader i området och att det är viktigt att vara en positiv förebild.
P2014-laget tränar två gånger per vecka. Under den varma säsongen tränar man på konstgräset och när mörkret och kylan lägger sig som en tung och blöt filt över landet flyttar man in på den ljusa och varma Rosengårdsskolan.
– Vi har högläsning för barnen innan träningen, Jessica och hennes kollega kommer och läser för barnen medan de äter frukt. Sen diskuterar vi frågorna och innehållet i böckerna. Det handlar om idrott och kända spelare och vi pratar om sådant som Fair Play och hur man ska bemöta den som gör fel.
Därefter är det en timmes träning och Khaldoun har delat upp träningspasset i tre delar. De första tjugo minuterna värmer man upp med olika rörelselekar, därefter blir det övningar som man repeterar i några veckor för att lära sig momenten och sista tredjedelen spelar man match. 25 spelare finns i truppen. Under utesäsongen spelar man seriespel, men utan att räkna poäng, vinster eller förluster.
– Syftet är att vi ska möta andra lag och spelare, ha full koncentration och lära oss hur man spelar fotboll och göra det vi tränat på under träningspassen. Det är också viktigt att ha roligt tillsammans. Resultaten får komma när de blir äldre.
Khaldoun är också noga med att lyfta fram att fotbollsträningen för all del är viktig, men viktigast är att barnen också satsar ordentligt på skolan, lär sig svenska, matte och engelska för framtiden. Träningen pågår fram till jullovet, därefter är det några veckors ledighet för spelare och ledare.
– Men vi spelar fortfarande matcher. Vi ledare som tränar P2014 i olika föreningar har en grupp på WhatsApp där vi kommer överens om speldatum.
Det är omöjligt att inte bli smittad av Khaldouns energi och glada humör. Vi frågar hans son Karam, som är med på intervjun, hur det är att spela i laget.
– Det roligaste är att samarbeta och att röra på sig. På träningen är det roligaste att spela match!
Hur är det att ha sin egen pappa som tränare?
Karam behöver inte ens fundera, innan han glatt utbrister:
– Det är jättebra!