Erling analyserar: AIK – FCR

På ett soligt Skytteholm IP i Solna visade FC Rosengård varför man leder OBOS Damallsvenskan när man fortsatte imponera med spel och målproduktion.

Även om AIK stod emot bra under en halvtimme var känslan att det var en tidsfråga innan gästerna skulle göra första målet. Rosengård hade några riktigt vassa målchanser, men den unga målvaktstalangen Serina Backmark i AIK-målet gjorde några häftiga räddningar. Till slut kunde hon inte hindra Sofie Bredgaard från att elegant rulla in ledningsmålet för gästerna i den 33:e minuten. Strax före pausvilan gjorde Jelena Čanković snyggt 0–2 som stod sig halvleken ut.

Direkt i andra halvlek ökade gästerna trycket och Jelena Čanković kunde nicka in 0–3 från nära håll, och sedan föll målen genom Olivia Schough gånger två och Emma Berglund som avslutade målkavalkaden genom att göra 0–6 efter en stolpretur.

Rosengård bjöd publiken på en härlig fotbollspropaganda och vi som var på plats kunde glädja oss åt att Olivia Schough visade att formen inför EM är på topp och som vanligt gladde Jelena Čanković oss med fotboll av den högre skolan.

Efter gårdagens match måste jag ge ledarstaben i Rosengård mycket beröm för att man lyckats hålla fullt fokus på de senaste matcherna. Det händer många gånger när man möter lag som ligger i botten på serien och alla förväntar sig att man bara ska vinna att man inte är förberedd till hundra procent. Men i Rosengårds sista tre matcher här innan uppehållet har man verkligen tagit sig an motståndet med full koncentration och vunnit storsegrar. Detta visar på ett bra ledarskap och är också en orsak till att laget går till sommarvila som seriens enda obesegrade lag.

Många tippar redan nu att årets svenska mästare kommer heta FC Rosengård, men alla vet att det kommer hända mycket i spelartrupperna när det internationella fönstret öppnar i sommar. Lagen som ligger i topp har spelare som är attraktiva på spelarmarknaden vilket gör att några klubbar kommer tappa viktiga spelare i sommar. Därför är det svårt att sia om hur höstens matcher kommer se ut, eller vilka lag som kommer bli av med spelare som väljer att prova lyckan utanför Sveriges gränser.

Mycket kommer också avgöras av vilka svenska lag som lyckas kvala in till gruppspelet i Champions League och allt vad det innebär med resor och tuffa matcher. Spelare kommer spela kvalmatcher för sina respektive landslag. Allt detta sammantaget kommer att ha stor inverkan på vilket lag som kommer att lyfta Kronprinsessan Victorias pokal när sista omgången är spelad i höst.

Jag har ju lovat att skriva ner mina tankar om hela vårsäsongen och även hur jag ser på svenska landslagets kommande EM-äventyr i sommar. Återkommer om en vecka med mina tankar.

De senaste inläggen: