Erling analyserar:
BK Häcken – FCR

Det var ett laddat FC Rosengård som åkte till bortamatchen mot serieledande Häcken. Den onödiga förlusten mot Piteå hade man lagt i malpåsen och nu såg man fram emot att försöka ta poäng från serieledarna. 

Häcken har imponerat hela säsongen och är också av många är tippade att stå som seriesegrare 2023. Mötet på Malmö IP slutade 2-2 och de senaste matcherna har varit mycket jämna och det har varit tillfälligheter som avgjort poängfördelningen.

För Rosengårds del kändes det bra att lagkaptenen Caroline Seger äntligen var tillbaka och klar för att spela en full match. Alla vet vad hon betyder för laget med sin rutin och sina ledaregenskaper.

Matchbilden i första halvlek blev som väntat med ett offensivt Häcken, som tidigt i matchen skapade ett friläge, men Eartha Cumings i gästernas mål visade att hon inte tänkte släppa in något mål i matchen. Även Rosengård skapade en bra målchans, men Olivia Schough lyckades inte hålla nere skottet. Häcken var säkert besvikna på halvtidsresultatet 0-0 och kom också ut till andra halvlek och ökade trycket mot Rosengårds backlinje. Men Häcken lyckades inte komma till någon riktigt het målchans förrän i slutsekunderna då man prickade stolpen och med lite tur hade man bärgat segern. Om slutresultatet 0-0 var rättvist är det nog delade meningar om, men fotbollsmatcher är ju inte som isdans så det avgörs med domarröster, därför tycker jag nog att det oavgjorda resultat speglade matchen totalt. Ett starkt offensivt hemmalag mot ett starkt och bra organiserat bortalag som den talrika publiken fick uppleva är också en del av en bra fotbollsmatch.

Jag brukar inte höja spelare till skyarna, men från matchen så tycker jag att båda nyförvärven Eartha Cumings i mål och Mai Kadowaki i anfallet visade att de kommer att tillföra mycket under höstens viktiga matcher. Även Jessica Wik gör sin bästa match för säsongen. Det finns mycket positivt att ta med sig från matchen och saker som ledarteamet kan bygga vidare på inför kommande match mot Brommapojkarna.

Nu har 19 omgångar spelats och det är tre lag som kämpar om topplatserna. Häcken, Hammarby och Linköping och det är mycket spekulationer vem som kommer att stå som seriesegrare. Efter att sett alla lagen, så tippar jag att Häcken kommer att stå som slutsegrare. Mitt tips grundar sig på att Häckens försvarsspel är helt överläget de andra lagen och totalt har de hållit nollan i 15 matcher och är också obesegrade i 17 raka matcher. Det visar klass och därför tippar jag dem som segrare av OBOS Damallsvenskan 2023.

Slutligen några ord om skrällen att Arsenal blev utslagna i kvalet till Champions League.  Det fanns nog inte många fotbollsexperter som trodde det var möjligt att Arsenal med sin stjärnspäckade uppställning skulle förlora mot FC Paris. Men allt kan hända i fotbollens värld och det är därför det är en så intressant sport.

Nu ser vi fram emot en spännande fredag då vi 13.30 kan följa lottningen till kvalet i Champions League och sedan 18.00 är det avspark på Malmö IP när Brommapojkarna gästar.

De senaste inläggen: