Erling analyserar: BP – FCR

Helgonet Sankta Walpurgis bjöd på en trevlig Valborgsmässoafton vid vårt besök på Grimsta IP. Vi genomförde matchen väl och det blev tre poäng tillbaka till Malmö efter att ha besegrat Brommapojkarna med 3–1.

Segersiffrorna var i underkant och på min graderingsskala 0–10 ger jag Rosengård 5 poäng. Även om vi gjorde tre mål och såg stabila ut så drar jag ner betyget något eftersom man än en gång släppte in ett enkelt mål i matchens sista minuter. Matchbilden blev en ganska ensidig historia eftersom Rosengård pressade tillbaka Brommapojkarna från första minuten, men hemmamålvakten Nichole Persson gjorde en bra insats och lyckades hålla siffrorna nere. Brommapojkarna är ett tekniskt och välspelande lag med många unga och lovande spelare. De kommer säkert att få kämpa för att klara sig kvar i serien, men de har så mycket fotbollskultur att jag tror att de spelar i OBOS Damallsvenskan även nästa år.

Positivt att ta med oss hem från Stockholmsresan var att Angel Mukasa var tillbaka i målet och att Karin Lundin fortsätter att göra mål. Totalt sett var det en stabil laginsats och det syntes tydligt att självförtroendet var tillbaka i laget, efter en mindre bra start på serien.

Under veckans förberedelser inför resan till Stockholm såg jag några bra träningar så jag hade, och har fortfarande, en bra känsla att Rosengård börjar närma sig toppformen. Det som laget jobbade på under veckan gick att tydligt att avläsa i spelet under matchen, saker som blir viktiga igen redan på fredag då Kristianstads DFF kommer till Malmö. Ett Kristianstad som har övertygat i de första omgångarna i serien och som gick segrande ur senaste mötet på Malmö IP, där matchen i Svenska Cupen slutade 0–1 till gästerna från öst.

Nu har det spelats fem omgångar och man kan urskilja vilka lag som kommer att vara med i toppen. Hammarby är obesegrade och 2023 kommer kanske bli det året då de äntligen vinner något. Men även topptippade Häcken och Kristianstad DFF har börjat serien med bra spel och visat kanonform, så det kommer att bli spännande att följa den jämna toppstriden.

På den internationella fronten säkrade Barcelona finalplatsen i årets Champions League genom att spela 1–1 mot gästande Chelsea. Barcelona var det bättre laget och gick rättvist till final, men utan att imponera, och jag tycker att matchen höll sämre kvalitet med lågt tempo och slarvigt passningsspel.

Jag tippade att Arsenal skulle klara av att slå ut Wolfsburg, men jag hade fel. I en jämn match som gick till förlängning satt vi väl alla och väntade på att det skulle bli straffar som fick avgöra vilket lag som skulle gå till final. Men när klockan tickade mot 120 minuter gjorde en Arsenalsförsvarare ett jättemisstag och Wolfsburg kunder enkelt sätta dit segermålet. Tufft för tränare Eidevall, men fotbollen kan vara grym. Det var en väldigt bra match och det var tillfälligheter som avgjorde att det blir Barcelona mot Wolfsburg i finalen. Återkommer med vilket lag jag tippar som segrare där.

Vi ses på fredag för årets andra allsvenska Skånederby på Malmö IP!

De senaste inläggen: