Erling analyserar: Brann borta och Vittjsö hemma

Det har varit en hektisk fotbollsvecka för FC Rosengård. Först match i Bergen, där vi genom sent mål kunde reducera till 1–1 i den första viktiga matchen i Champions League-kvalet, och sedan tillbaka på svensk mark för att möta ett taggat Vittsjö på Malmö IP. Ännu en rysarmatch där Rosengård hamnade i underläge och lyckades vända till seger på stopptid. Det svårt för mig att göra en proffsig analys eller utvärdering eftersom jag är så nära laget och dras med i känslostormarna, men här kommer mina tankar om veckan som varit.

Matchen i Bergen mo SK Brann blev så tuff och svår som jag fruktade. Mitt tips före matchstart var 1–1, och ibland har även jag rätt. Matchen spelades på en fin gräsmatta inför över 6 000 åskådare som verkligen levde sig med i matchen och stöttade sitt lag. Rosengård var nere i brygga efter att hamnat i underläge i första halvlek, men som alltid finns det en moral och vinnarkultur i laget. Detta tog man fram de sista 20 minuterna av matchen och dominerade totalt mot ett tröttkört hemmalag. Olivias Holdt gjorde ett snyggt kvitteringsmål i den 78:e minuten och det var bud på fler mål för Rosengård. På en frispark i sista sekunderna hade Stefanie Sanders en nick som strök strax utanför stolpen. Men sett till hela matchen var ett oavgjort resultat rättvist och nu ser vi fram emot returmatchen på onsdag som spelas på Malmö IP 18.00.

En snabb analys av matchen är att Braan är ett bra lag, som skulle tillhöra de bästa i OBOS Damallsvenskan, så Rosengård fick verkligen ta fram alla kvalitéer för att få ett oavgjort resultat med sig hem till Malmö. Returkampen på onsdag är oviss, även om min känsla är att vi är ett bättre lag och vi ska fixa en vinst och avancemang till gruppspel som vi har haft som mål hela året.

Nu till mina tankar från lördagens match på Malmö IP mot Vittsjö. Alla derbymatcher mot Kristianstad och Vittsjö har blivit tuffare och tuffare för varje år. De andra två Skånelagen har flyttat fram sina positioner genom bra värvningar och proffsig träningsmiljö och därför blir alla matcher mot dem jämna. Ofta är det tillfälligheter som avgör resultaten.

Det är alltid svårt att göra en neutral analys av Rosengårds matcher eftersom jag i snart 15 år följt vår älskade klubb i olika positioner. Jag har faktiskt bara missat en match under mina år i klubben, på så väl hemma- som bortaplan. Därför erkänner jag att det jag skriver efter matcherna innehåller mycket hjärta och kanske mindre djupa fotbollsmässiga analyser.

Matchen mot Vittsjö blev en verkligt jobbig tillställning. Med ett tidigt ledningsmål efter en hörna som Rebecka Knaak dundrade in i nättaket trodde vi som är Rosengårdssupportrar att vi lugnt kunde sitta tillbakalutade och njuta av en enkel hemmavinst. I varje fall såg jag fram emot en trevlig lördagseftermiddag. Så fungerar dock inte fotboll och Vittsjö visade snabbt att de inte var imponerade av att de mötte serieledarna på deras hemmaplan. Snabbt väcktes jag av verkligheten när gästerna genom två snabba mål tagit ledningen och gick till halvtidsvila med 1–2 i bagaget.

Vad vår tränare Renee Slegers sa för väl valda ord i halvtid till spelarna vet jag inte, men Rosengård kom ut till andra halvlek med tydlig insikt att om man vill vara med i kampen om SM-guldet, så var en vinst nödvändig. Självklart valde Vittsjö att parkera bussen i straffområdet och hoppas på en och annan kontring, vilket de naturligtvis fick, men genom bra byte av vår tränarstab kom andra halvlek att bli spel mot ett mål, där Vittsjö försvarade sig på ett bra sätt.

Rosengård har många spelare med olika spetskvalitéer, och det är alltid svårt att stå emot, framför allt på alla fasta situationer. Och det blev på en hörna i matchens allra sista sekunder som Rebecka Knaak kunde göra vinstmålet med en nick. Dessförinnan hade superinhopparen Stefanie Sanders än en gång visat hon är en målskytt av rang genom att elegant vända bort försvararna och göra 2–2-målet.

En vinst med 3–2 och att behålla avståndet till jagande lag var naturligtvis viktigt och det kommer ha stor betydelse när det ska avgöras vilket lag som får lyfta Kronprinsessan Victorias pokal.

Hur lyckades då FC Rosengård än en gång gå segrande ur en tuff match, trots att spelet inte fungerade?

Min bild är att vi har en spelartrupp där samtliga har rätt vinnarmentalitet, vilket ger resultat på träningar och i jämna matcher. Visst är det tur och tillfälligheter som ofta avgör en så jämn match som den mellan Rosengård och Vittsjö, men över en serie på 26 omgångar så tror jag att det handlar om jämnheten att vinna matcher även när man inte spelar bra. Då är det ofta lag som har bra spelare med spetskvalitet som avgör matcher. Därför är det ingen tillfällighet att det är en toppspelare som Rebecka Knaak som står för det avgörande målet.

Övriga matcher i omgången fick de resultat som var väntade, och det blir spännande att se om Linköping fortsätter på sitt segerspår när man under måndagskvällen möter Hammarby på bortaplan.

Nu ses vi på onsdag på Malmö IP, då vi möter SK Brann i Champions League-kvalet, avspark kl 18:00.

De senaste inläggen: