Erling analyserar: Eskilstuna – FCR

FC Rosengård vann fredagens toppmöte borta mot Eskilstuna med klara 3–0. Rosengård är fortfarande obesegrade och i fortsatt serieledning.

Damfotbollen är inne i en intensiv period med många matcher och i vårt fall var det tre matcher inom en vecka och självklart påverkar detta kvaliten på spelet, det vore märkligt annars.

Själv brukar jag inte ha tid att läsa allt som skrivs om våra matcher eller de sms och mail som jag får från personer som har synpunkter på vårt spel, men eftersom resan till Eskilstuna i buss och lång väntan på flygplats, hade jag tid att läsa och fundera över att man kan se så olika på vår match mot Eskilstuna.

Många tycker att årets upplaga av Rosengård inte håller samma klass om tidigare årgångar. Även vår motståndare tycker att vi är sämre i år än förra året. Då tycker jag det är märkligt att tränaren för Eskilstuna efter fyra raka vinster helt ändrar sitt lags taktik när Rosengård kom på besök.

Men tabellen ljuger aldrig och vi kan konstatera att efter 10 omgångar så har vi vunnit sju matcher och spelat oavgjort i tre. Har gjort 25 mål och släppt in 8. Nog tycker jag att det visar att vi fortfarande är ett topplag som levererar.

Segern mot Eskilstuna var rättvis och även om det tog nästan en timmes spel innan Stefanie Sanders kunde trycka in ledningsmålet. Sanders hade bara varit på plan några minuter när hon höll sig framme på en målvaktsretur. Olivia Schough gjorde en bra inbrytning som är hennes signum och hennes skott kunde inte hemmamålvakten hålla och som en bra målskytt som Sanders är, var på rätt plats och gjorde enkelt ledningsmålet. Fram till denna situation hade Rosengård haft ett bastant grepp om matchen, utan att lyckats skapa några riktigt vassa målchanser mot Eskilstunas fembackslinje, men då hemmalagets spelare började se trötta ut, så var känslan att målen skulle komma.

Planens bäste försvarsspelare Emma Berglund fick chansen att göra sitt andra mål för säsongen, då hon elegant nickade in en hörna som Jelena Cankovic slog och sedan fastställdes slutresultatet 3-0 då Loreta Kullashi efter en snygg dribbling försökte curla in bollen och i ett försök att rädda skottet tvingades lagkaptenen nicka bollen in i eget mål. Tyvärr tillskrivs inte målet Loreta, vilket var synd eftersom hon gör en riktigt bra dribbling och skott.

Segern var i mina färgade ögon helt rättvis, och som alltid är det svårt att ge spelarkritik eftersom vår styrka är att vi är en fantastisk lagmaskin, men ofta glömmer man bort att mycket av vår framgång beror på två säkra mittbackar i Gudrun Arnardottir och Emma Berglund som håller toppklass, match efter match. Båda svarade för ett lugnt och säkert försvarsspel som aldrig gav Eskilstuna någon vass målchans.

Till skillnad då till alla som tyckte att matchen var tråkig och ingen toppmatch, så har jag som vanligt sett om matchen och vidhåller att det var en bra match som den stora publiken verkligen kunde glädja sig åt, även om inte resultatet gick hemmalagets väg.

Nu lite tankar om Champion League finalen som vi kunde se under lördagskvällen. Lyon mot Barcelona, två av världens bästa damlag, bjöd på en sprakande fotbollsunderhållning. Före matchstart funderade jag på vilken som skulle bli vinnare. Min fotbollshjärna var helt inne på att Lyon skulle vinna, men även jag föll in fällan att använda hjärtat och innan matchstart började jag tro på Barca. Slutresultat och hur matchen gestaltade sig lärde mig att i fortsättningen följa vad hjärnan och inte hjärtat säger.

Fantastisk fotbollsmatch och det Lyon presterade första halvlek var en dröm för oss som älskar taktik och lagmoral. Lyon gav verkligen alla som har höjt Barcelona till skyarna en knäpp på näsan och visade att fortfarande har Frankrike världens bästa damlag.

I dag såg jag två av våra kommande motståndare. Piteå som mötte Häcken i en jämn och tuff match. Slutresultatet 1-1 speglade matchen. Vi ser nu fram emot cupfinalen mot Häcken på torsdag, Malmö IP KL 18:00 är det avspark. Redan på måndag är det ny match då Piteå kommer på besök för att spela en ny spännande omgång i året OBOS Damallsvenskan. Avspark även då är 18:00

Hoppas verkligen att ni kommer och stöttar oss i båda matcherna.

De senaste inläggen: