Erling analyserar: Eskilstuna – FCR

Matcherna mot Eskilstuna på Tunavallen, brukar alltid bli tuffa och målsnåla tillställningar. Men söndagens match blev en enkel resa för ett formtoppat Rosengård som vann med 0-2, mål genom Mimmi Larsson och Olivia Schough. Målen gjordes redan i första halvlek och med ett skottövertag på 3-18 borde som vanligt Rosengård ha gjort några mål till. Men Emma Holmgren i hemmamålet visade varför hon är med och krigar om en plats i kommande OS trupp och gjorde några högklassiska räddningar. Hon var dock chanslös på Mimmi Larssons distinkta skott utanför straffområdet. Mimmi var även inblandad i 0-2 målet, då hon direkt efter avspark vann en närkamp och bollen gick till Jelena Čanković. Med en snygg passning frispelade hon Olivia Schough som säkert placerade in sitt tredje mål för säsongen.

Rosengård fortsätter att visa kanonform och spelar med ett stort självförtroende. Eskilstunas tränare Magnus Karlsson sa efter matchen att detta var de bästa Rosengårdslag han mött under sina år som tränare på Tunavallen.

Vad är det då som fungerar så bra i det ”nya” Rosengård ?

Jag vill lyfta en situation som är tydlig med årets lag: när Eskilstuna får ett omställningsläge efter ett slarvigt bolltapp från Rosengård och hemmalaget med sin snabba anfallare Felicia Karlsson drar iväg, då kan man se att 7-8 spelare i Rosengård gör ett hemlöp för att försvara. Det är väl självklart tycker säkert fotbollskunniga läsare, men förra året är jag inte säker på att spelarna hade agerat på samma vis. Här ser jag en tydlig skillnad och det är därför jag hela tiden skriver att ni ser ett nytt FC Rosengård 2021. Man kan också se spelglädjen och att alla vill vara delaktiga i spelet. När detta fungerar är det enkelt att spela fotboll.

Spelarkritik: Det är en fröjd för fotbollsälskare att se Jelena Čanković spela fotboll, hon är enligt mig seriens bästa spelare. Vi får hoppas att hon stannar i Rosengård och att vi snart har publik tillbaka som kan njuta av hennes exceptionella vänsterfot. Ria Öling visade än en gång att sportchef Therese Sjögran har hittat en spelare som skapar ett mittfällt som håller internationell toppklass tillsammans med Seger och Čanković. Kul att Mimmi  Larsson äntligen fick göra mål och fick betalt för sin enorma arbetsinsats varje match. Jag tycker även att Hanna Bennison, som spelade andra halvlek, visade att hon är tillbaka i form. Hon hade en formsvacka efter Champions League-matcherna, vilket är normalt för en ung spelare.

Nu väntar Djurgården i nästa omgång – ett lag som måste vinna för att inte bli fast i bottenträsket. Så vi måste fortsätta att vara ödmjuka och göra jobbet på samma sätt som vi inlett årets OBOS Damallsvenskan.

Jag måste också skriva lite om Champions League och semifinalerna som spelades i söndags. Det blev, som jag tippade, Chelsea och Barcelona som tog sig till finalen i Göteborg. Jag såg delar av båda matcherna och självklart blev jag imponerad av alla fyra semifinallagen, men kanske stack Chelsea ut mest med att göra 4 mål på ett försvarstarkt Bayern München. Vem vinner då finalen ?

Jag tippar Chelsea, för att de har några av världens bästa spelare i sitt lag och detta kommer att avgöra finalen.

Signerat,

Erling Nilsson