Erling analyserar:

FC Rosengård vs HB Køge

Malmö IP bjöd på en gråkall och disig lördagseftermiddag, men spelet som FC Rosengård bjöd på i första halvleken mot våra danska gäster HB Köge värme vår trogna hemmapublik.

Nu när vi går in mars månad och tävlingssäsongen drar i gång nästa helg, med spel i Svenska Cupen, så var alla säkert nyfikna på hur tränare Joel Kjetselberg tillsammans med sitt nysatta tränarteam skulle ställa upp för startelva.

Laget som han valde att starta med, var offensivt balanserat och en spännande blandning med gammalt och ungt. Första halvlek blev en trevlig fotbollsunderhållning, där Rosengård hade ett stabilt grepp om matchen och med en härlig offensiv skapade mängder av målchanser och en ledning med 1-0 genom ett elegant mål av Mai Kadowaki som läste av en dålig passning från Köges mittback, och elegant kunde lobba över målvakten som var ute och botaniserade i sitt straffområde. Det som gladde oss på läktaren var ett högt passningstempo och löpvilja, så som Rosengård måste spela med det spelarmaterialet man har. Målchanserna innan pausvilan var 6-2 i Rosengårds favör, så 1-0 kändes i underkant.

Som ofta händer i halvtidspausen så hade säkert tränaren för Köge en tuff genomgång med sitt lag som gjorde att de kom ut till andra halvlek med lite mer råg i ryggen och det blev en annorlunda matchbild för Rosengård, som inte klarade av att upprepa spelet som man bjöd på i de första 45 minuterna. Tyvärr återföll Rosengård till saker som inte fungerade under höstens seriespel, med slarviga passningar och att inte spela som ett lag som håller sig till den tänkta spelplanen. Men det var ändå totalt så mycket positivt från matchen att det blir intressant att se hur den kommande tuffa premiärmatchen i Svenska Cupen mot Linköping på bortaplan kommer att se ut.  En match som är flyttad till att spelas i Åtvidaberg, bara så ni vet om ni tänker att åka och kolla matchen.

Lite spelarkritik! I målet visade Disa Hellwig att hon med hård träning och en fantastisk inställning har vuxit ut till en målvakt som håller bra allsvensk klass och hon bidrog starkt till att Rosengård kunde hålla nollan.

Joel hade valt att spela med en trebackslinje och även om Emma Jansson spelar på en ovan position, visade hon med sitt fina spelsinne att hon även klarar av att göra en fullgod insats som mittback.

Det var kul att se den unga japanska spelaren Momoko Tanikawa  som visat ett stort spel och trots sin unga ålder dominerade hon och Bea Sprung mittfältet. Två unga spelare som är 18 år men båda spelare som har de kvaliteter som krävs för att spela internationell toppfotboll i dag.  Blir intressant att följa deras utveckling och spel i Rosengård. Anfallsmässigt visade Olivia Holdt att hon är tillbaka efter sin skada och danska förbundskaptenen Andreé Jeglertz som besökte Malmö IP fick med sig ett gott intryck inför nästa landslagsuttagning.

Hur står det till på alla skadade spelare, undrar säkert ni som följer Rosengård…Glädjande besked är att de flesta spelarna som varit långtidsskadade är på väg tillbaka och några kommer att träna för fullt under kommande vecka, så nu när vårsolen snart börja värma våra själar så kan vi se fram emot en härlig vårsäsong, där tränarteamet kommer att få bryderi med att formera startelvan. Ett angenämt problem, må så vara!

Tänker återkomma om någon vecka med mina funderingar  runt årets OBOS Damallsvenska och vilket lag jag har som favorit till att vinna SM Guld och hur jag ser på FC Rosengårds chanser att vara med och kämpa i topp på årets serie.

De senaste inläggen: