Erling analyserar: FCR – AIK

FC Rosengård dominerade mot AIK i söndagens möte på Malmö IP. Men genom att än en gång släppa in ett sent mål blev det några spännande minuter innan domaren blåste av matchen och Rosengård kunde räkna hem ännu tre poäng.

Stefanie Sanders fick chansen på topp för hemmalaget och kunde göra 1-0 redan efter 16 minuter. Rosengård dominerade matchen men ändå dröjde det till sekunderna före paus innan Mia Persson utökade till 2-0. Även i andra halvleken hade mästarlaget Rosengård det mesta av bollinnehavet men skapade inte några tillräckligt vassa målchanser. Vi på läktaren blev därför ganska chockade när gästerna nickade in ett reduceringsmål då det återstod åtta minuter.

AIK kände att en poäng låg inom räckhåll och flyttade upp spelet, men närmare än en hörna kom man inte. Resultatet 2-1 stod sig tiden ut och den trogna publiken kunde konstatera ännu en vinst för Rosengård. En seger som innebär att Rosengård toppar OBOS Damallsvenskan tillsammans med Linköping. Båda lagen står på tio poäng efter fyra omgångar och även Häcken kan ansluta på samma poäng om de lyckas besegra Kristianstad ikväll.

Att än en gång släppa in ett mål i slutminuterna känns onödigt och tränare Renée Slegers var tydlig i en intervju att nu måste det vara slut med detta.

Min bild är att vi gör en kontrollerad och spelmässigt bra match, och bollinnehavet 59% visar detta. Därför känns det onödigt och slarvigt att tappa fokus och låta AIK komma in i matchen genom reduceringsmålet. Även när jag sett om matchen så tycker jag att vi gör en av våra bästa matcher för säsongen och vi känns väldigt trygga i vårt spel. Visst kan man önska att vi skulle skapa fler målchanser med vårt stora spelövertag, men som vanligt när lag gästar Malmö så ställde AIK upp med ett lågt försvarsspel för att hålla tätt bakåt och chansade med långa bollar, eller omställningsspel som man på fotbollsspråk säger.

Jag tycker att vårt tränarteam har hittat en spelidé som laget tror på och som jag känner att tagit oss på rätt väg. Det blir naturligtvis spännande att se hur vi står upp när vi på måndag reser till Göteborg för att möta BK Häcken. Ett Häcken som av många experter tippas som seriesegrare och kanske därför har favoritskapet på sina axlar när domaren blåser i gång matchen på trevliga Bravida Arena.

Ni som följer Rosengård, vet att vi förlorat de två senaste besöken i Göteborg. Förlustsiffrorna 1-0 och 2-0 svider fortfarande, med det visar att det krävs en toppenmatch av vårt Rosengård om några poäng ska med tillbaka till Malmö.

Självklart är det en prestigematch för båda lagen, men oavsett hur resultatet blir i matchen så avgörs inte serien redan nu. Resultaten i spelade omgångar visar att årets OBOS Damallsvenskan är jämnare än på många år och att lagen är bättre organiserade än förra året. Det gör att vi kommer att se många överraskande resultat även i kommande matcher.

Nu ser vi fram emot en spännande fotbollsunderhållning på måndag 19.00. Matchen kan ni följa på TV6!

De senaste inläggen: