Erling analyserar:

FCR – Brommapojkarna

Vädrets makter fortsätter att gynna oss i Malmö, därför kunde 1102 personer bänka sig på Malmö IP i strålande solsken och alla såg säkert fram emot en trevlig fotbollsmatch.

Gästerna Brommapojkarna som ligger förankrade i botten på serien, hade strul med inställda tåg, inte så ovanligt med SJ, men via två olika flyg kunde man komma till Malmö. Även om avsparkstiden fick flyttas fram en halvtimme, så hade gästerna hunnit göra sin läxa och kom till matchen med en tydlig plan för att försöka att få något poäng med sig tillbaka till Stockholm.

Taktiken var, som gästande lag ofta startar med, att parkera bussen framför sin målvakt och sedan försöka få in bollar bakom Rosengårds backlinje. En taktik som man lyckades bra med under första halvlek och kunde också gå till halvtidsvila med ledningen 1-0. Målet som kom till efter en bra omställning där vårt försvar blev frånsprungna. Även om Rosengård hade mycket boll och skapade två vassa chanser så bjöd man inte upp till den fotbollsunderhållningen som den trogna hemmapubliken förväntade sig.

Även om det till slut blev en säker vinst med 3-1 genom två nickmål av Guðrún Arnardóttir och ett mål av halvlekens bästa spelare Sofie Bredgaard, så hackar fortfarande spelet och det görs för många enkla bolltapp och mycket slarv som också är en del av förklaringar till placeringen i serietabell. Serien ljuger aldrig och det är många saker som måste börja fungerar om det ska bli en trevlig fotbollshöst.

Det positiva från matchen var att se att Sofie Bredgaard tagit petningen mot Häcken på rätt sätt och visade verkligen att hon tänker vara en startspelare i kommande matcher. Kul också att se Mai Kadowaki visa hemmapubliken att hon är en framtidsspelare och som blir intressant att följa.

Som ni säkert har läst så lottades Rosengård mot Spartak Subotica. Ett lag som har dominerat sin inhemska liga under många år och har fostrat många bra spelare. Fördelen är att Rosengård spelar första matchen på bortaplan, det är alltid den fördel att spela hemma i avgörande match, när det kan bli förlängning och eventuellt straffar. Jag tycker att Rosengård ska vara favoriter, men det kommer att krävas två matcher där man verkligt spelar på topp för att ta sig vidare till gruppspelet.

OBOS Damallsvenskan rullar på och omgångens skräll var naturligtvis att Djurgården besegrade serieledande Häcken med 1-0. Blir intressant hur Häcken hanterar att inte gjort mål på de senaste tre matcherna och nu lämnade över topplaceringen till Hammarby.

Jag hade tid i lördags att åka till Trelleborg och se seriefinalen i Elitettan mellan Trelleborg och AIK. Det blev en säker vinst för AIK med 4-1 och de kommer att spela i högsta serien nästa är. En bra match mellan två välorganiserade lag. Kul om Trelleborg också kan klara av att leverera så vi får fyra lag från Skåne i damallsvenskan nästa år.

Veckans fotbollshöjdpunkt är mötet Sverige – Spanien på fredag. Matchen spelas i Göteborg och det blir intressant att se vilket lag som Spanien ställer upp med efter all den turbulens som varit efter deras VM seger.

De senaste inläggen: