Erling analyserar: FCR – Häcken

Inför säsongen hittills största publik, och i ett underbart försommarväder, bjöds Malmöpubliken på en spännande fotbollsmatch som hade två ansikten. Häcken dominerade första halvlek, men FC Rosengård tog över mer och mer och slutresultatet 2–2 ska nog båda lagen vara nöjda med.

På min skala 0–10 så ger jag Rosengård en 6:a och det som drar ner betyget är att man ger bort två billiga mål i slutet av första halvlek. Det var enkla misstag i speluppbyggnaden och det har man inte råd med när man möter så bra lag som Häcken. Typiskt också att det var Anna Anvegård som fick båda bjudningarna, eftersom hon under sina år i Rosengård visat hur farlig hon är när hon får läge i straffområdet.

Rosengård har i sina senaste matcher spelat rakare och snabbare för att få in fler spelare i motståndarnas straffområde. Det är tydligt att nye tränaren Joel Kjetselberg har satt sin prägel på lagets sätt att spela. Nu mötte Rosengård Häcken som inför matchen toppade serien och spelade med ett stort självförtroende, så hemmalaget hade svårt att få till några klara målchanser. Men man växte in i matchen och visade varför man är regerande svenska mästare. Med rätt inställning kunde man jobba sig till kvitteringsmålet i matchminut 90. Ett mål som ”bara” gav en poäng men som kan betyda mycket när sista omgången spelas i höst.

Häcken har gjort några bra värvningar som gjort dem starkare än förra året och har av många experter tippats att bli svenska mästare 2023. De har några unga intressanta spelare som redan nu knackar på dörren till landslaget som ska försöka vinna VM i sommar.

Efter att spelat tre tuffa matcher på en vecka har nu äntligen Rosengård möjlighet att få några ordentliga träningsdagar och ladda upp inför kommande bortamatch mot Hammarby. Det blir roligt att komma till Kanalplan och försöka ta revansch för förra åtets förlust, då Hammarby vann fullt rättvist med 2–0.

Av omgång 8 återstår derbyt mellan Vittsjö och Kristianstad. Det kommer säkert att bli en jämn och tuff match. Vi kan konstatera att det är Piteå som toppar OBOS Damallsvenskan efter att i söndagens match besegrat Hammarby med 2–1 hemma på LF Arena. Piteå är fortfarande obesegrade och jag måste lyfta på hatten för en av seriens bästa tränare, Stellan Carlsson, som har format ett lag som varje omgång visar att fotboll är ett lagspel och man får framgång med hårt arbete både på och utför plan.

Den internationella fotbollen bjöd på FA Cupfinal i England mellan Chelsea och Manchester United. 77 390 personer på Wembley – nytt publikrekord – fick se Chelsea vinna med 1–0 där vi får gratulera våra före detta FCR-spelare Zećira Mušović, Jelena Čanković och Johanna Rytting Kaneryd.

De senaste inläggen: