Erling analyserar: FCR – Häcken

På ett soldränkt Malmö IP blev stormötet mellan Rosengård och BK Häcken den toppmatch som vi förväntat oss. Gästerna kom till Malmö för att visa vilket lag som är regerande svenska mästare. Häcken hade också pressen på sig att vinna, om inte man skulle se Rosengård öka på serieledningen till åtta poäng.

Eftersom Ria Öling inte kunde spela, valde tränare Eidevall att flytta upp Nathalie Björn på mittfältet och Hanna Bennison fick ta plats på högerkanten i anfallet. Det blev tydligt att ändringen skapade oro i vårt sätt att spela och BK Häcken fick ett övertag den första kvarten av matchen. Trots detta fick de bara till en riktigt vass målchans, som Glódís Viggósdóttir rensade bort på mållinjen. Det var istället Rosengård som skapade de vassaste målchanserna där Jelena Čanković hade ett skott i ribban, Anna Anvegård lyfte bollen högt över målet i ett friläge och Olivia Schough blev frispelad i slutminuterna och träffade ribban. Vi väntade alla på ett ledningsmål, men vi hade inte marginalerna på vår sida och första halvlek slutade mållös.

Rosengård kom ut till andra halvlek med nya krafter och det blev tydligt direkt att man snackat ihop sig ordentligt. Redan efter tio minuter lade Anna Anvegård en perfekt passning till Hanna Bennison som elegant lyfte bollen över den utrusande målvakten och in i mål. Publiken kunde jubla över att hemmalaget rättvist tog ledningen med 1-0. Rosengård hade kontrollen därifrån och när det återstod några minuter kunde man punktera matchen, då Stefanie Sanders enkelt snurrade upp Häckens försvar och gjorde 2-0. Resultatet var rättvist och utökade Rosengårds serieledning till åtta poäng.

Det som imponerar efter tio omgångar är att man tagit 28 poäng och har en målskillnad på 23-2, alltså endast två insläppta mål på tio matcher. Siffror som imponerar och är orsaken till årets framgångar så här långt. Det enda poängtappet var mot KDFF på bortaplan och med tanke på gårdagens match, där de körde över gästande Piteå med 6-1, ska vi nog vara glada att vi lyckades hålla förlustraden intakt efter besöket i Kristianstad. Det blir intressant att se kommande omgång där BK Häcken möter ett formstarkt KDFF.

När det gäller spelarkritik måste man som vanligt höja Jelena Čanković till skyarna för hennes insats, hon är helt bländande i sitt spel och det är en fröjd att se henne spela fotboll. Måste också nämna Glódís Viggósdóttir som match efter match spelar på en hög internationell nivå och låter inte ens Häckens landslagsstjärna Stina Blackstenius att skapa några farligheter.

Nu kommer säkert många att tycka att med en ledning på åtta poäng borde guldet var på väg tillbaka till Malmö, men så enkelt är det inte och vi lärde mycket av förra årets tunga höst. Då tappade vi ett SM-guld på några få matcher och därför kommer det bli fullt fokus på de två matcher som återstår innan sommarens OS-uppehåll.

Sedan kommer det att hända mycket när sommarfönstret öppnar och det kommer att bli förändringar i flera klubbar. Därför ska man vara försiktig med att prata om att serien är avgjord. När ni läser detta vet ni redan att det kommer att ske minst en förändring i FC Rosengård. Huvudtränare Jonas Eidevall avslutar sin roll i FC Rosengård och väljer att låta flyttlasset gå till London och Arsenal som storsatsar på sitt damlag.

Jag var med och anställde Jonas redan 2012, och efter ett kort gästspel i Danmark kom han tillbaka och varit en viktig del i klubbens arbete under tre säsonger. Det har varit roligt att dagligen jobba med Jonas och följa hans utveckling som person och tränare. Vi önskar honom lycka till och kanske möts vi i Champions League redan under hösten.

Hur kommer nu detta att påverka laget och höstens utmaningar, undrar ni säkert. Renée Slegers kommer ta över som huvudtränare – ett val som var självklart för klubben när det stod klart att Jonas skulle lämna. Under den tid hon varit i klubben och jobbat med vårt lag i div 1, och även under hennes tid som tränare i LB07, har jag imponerats av hennes kunskaper och tydlighet om hur hon ser på fotboll. Självklart blir det en utmaning för henne, men med det starka team som redan finns runt laget är jag övertygad om att det blir en spännande höst vi kan se fram emot. Jag ser bara positiva möjligheter med Renée, och med henne vid rodret kan vi ta ännu ett stort steg framåt i vårt sätt att spela och utveckla unga talanger.

Nu väntar vi med spänning på uttagningen av OS-truppen som Peter Gerhardsson kommer att presentera på tisdag 11.00. Min gissning är att Rosengård får med följande spelare: Caroline Seger, Nathalie Björn, Anna Anvegård, Hanna Bennison, Olivia Schough och Emma Berglund.

De senaste inläggen: