Erling analyserar: FCR – Hammarby

Olivia Schough visade EM-form när Rosengård kom tillbaka in i vinnarspåret och vann mot Hammarby. Resultatet 4-1 speglar kanske matchbilden helt och hållet. Gästerna stod upp bra och ville visa sina tillresta supportrar att de var i Malmö för att ta poäng med tillbaka till huvudstaden.

Efter att Hammarby kvitterat till 1-1 hade de faktiskt regerande mästarna i gungning en stund. Därför kändes det befriande när Olivia Schough elegant lobbade in 2-1, bara sekunder innan halvtidsvilan. Tränarteamet hade en bra taktisk genomgång i halvtid och Rosengård fick ordning på spelet i andra halvlek, även om det kom att dröja till slutet av matchen innan man kunde fastställa segersiffrorna till 4-1.

Vi vet att alla ställer stora krav på Rosengård och man upplever nog att laget inte har imponerat som man gjorde förra säsongen. Men vi är fortfarande obesegrade och toppar serien, så jag väljer att se positivt på de första sex omgångarna. Även om spelet inte flöt på till fullo i matchen mot Hammarby så kan samtliga fem mål benämnas som riktigt fotbollsgodis, och det hoppas jag att publiken på Malmö IP njöt av.

Som alltid när det blir mål man välja att se de taktiska misstagen i försvaret som skapade läget, som att Hammarbys målvakt var i fel position när Olivia Schough elegant gjorde 2-1. Men jag föredrar att se skönheten i hela det anfallet. En väl slagen passning av Emma Berglund, en tajmad löpning bakom Hammarbys backlinje av Schough och sedan en perfekt lobb över målvakten. Att göra en lobb över utrusande målvakt är inte så lätt som det kanske ser ut från läktaren. Ett klassmål som gladde mitt fotbollsöga.

Olivia Schough var även inblandad i målet som gav 1-0. Hon gjorde ett bra avslut som tog i stolpen och returen gick ut till Stefanie Sanders som snyggt tryckte in ledningsmålet. Även 3-1 målet som Bea Sprung gjorde var ett klassmål. Även här kan man påpeka att försvaren i Hammarby gjorde ett dåligt ingripande, men Bea tog sig in i rätt yta och visade kvalitet när hon otagbart satte bollen i målvaktens högra hörn.

I slutsekunderna kunde sedan Olivia Schough fastställa slutresultatet 4-1 efter att Charlie Grant frispelade henne med en elegant klackspark. Att göra ett så bra avslut som Olivia gör i så hög fart är svårt och det visar vilken toppspelare hon är.

När det gäller spelarberöm så blir allt ljus på Olivia Schough som visade upp den form som vi alla väntat på. Men än en gång måste jag ge laget som helhet allt beröm. Att göra jobbet och fortsätta att tro på vad man jobbat på i veckan, även när det inte fungerar och även om avgörandet kommer sent, så är det på det sättet man vinner fotbollsmatcher.

Jag kan här tillägga att på sista träningen lovade jag sportchef Sjögran, vinst med 4-1 och två mål av Olivia Schough…

Nu har sex omgångar spelats av årets OBOS Damallsvenskan, och man kan börja se vilka lag som kommer att vara med i topp. Jag läste intressant statistik från Johan Rydéns Blogg, en blogg som jag tycker ni ska följa, där han tar upp hur många poäng vinnarna av serien kan förlora och ändå stå som slutsegrare. Jag tror att man även i år kan förlora mellan 16-18 poäng, vilket innebär att laget som vinner OBOS Damallsvenskan 2022 hamnar på 50-52 poäng. Ni får gärna återkomma i höst och påminna mig om mina tips blir helt fel.

Jag vill också lyfta att vårt Dam B-lag, som är Malmös näst bästa damlag, vann borta mot Laholm. Vändning efter underläge och vinst med 2-3, roligt att se!

Nu laddar vi för resa till Umeå för match på söndag. Ett Umeå som ännu inte förlorat på hemmaplan, så vi måste vara förberedda på att det blir en tuff match trots att de varit nere och vänt i Elitettan.

De senaste inläggen: