Erling analyserar: FCR – IFK Kalmar

Inför fredagens möte mot IFK Kalmar hade FC Rosengård tre raka vinster mot gästerna och en målskillnad på 20–0, så vi var många som förväntade oss en säker hemmavinst.

Jag fick själv frågan före matchstart om vad jag tippade för resultat i matchen och jag tyckte att 4–0 och en enkel seger för hemmalaget Rosengård var ett gångbart tips. Men som jag ofta återkommer till – fotboll är inte alltid så enkelt som det kan se ut på pappret, och IFK Kalmar kom till Malmö med inställningen att försöka knipa minst en poäng.

Därför höll jag och säkert även publiken på att sätta kaffet i halsen när Kalmar enkelt kunde göra 0–1 efter en slarvig bakåtpassning av Rosengård i den 13:e minuten. En klyscha inom fotbollen är ju att alla lag som mest sårbara direkt efter att de gjort ett mål, och detta stämde eftersom Mia Persson, minuten efter gästernas mål, dök upp i straffområdet och snyggt tryckte in 1–1 efter ett inlägg av Olivia Schough. Nu började vi på läktaren att känna igen Rosengårds anfallsspel men än en gång kom ett slarvfel där Kalmar kunde utnyttja läget och fira sitt andra ledningsmål i matchen. Efter att aldrig gjort mål på FC Rosengård hade nu Kalmar gjort två enkla mål och kände säkert att de var på väg mot en jätteskräll.

Som tur är har Rosengård många klasspelare som kan vinna matcher och denna gång klev Ria Öling fram och placerade säkert in 2–2 från en snäv vinkel. Så var ställningen fram till dagens domare från Danmark blåste för halvtidsvila.

Tränarteamet gav säkert bra taktiska råd i pausvilan för Rosengård kom ut till andra halvlek med en helt annan energi och ett högre bolltempo. Det dröjde till den 60:e minuten innan Loreta Kullashi gjorde 3–2 och sedan blev Karin Lundin inbytt och gjorde tre snygga mål. Hon visade sannerligen upp de kvaliteter som en målskytt ska ha. Slutresultatet 6–2 var i underkant men den fortsatta serieledning befästes.

När jag skriver min analys så ska jag väl vara objektiv och inte tänka så mycket med hjärtat, men eftersom jag lever och jobbar så nära laget är det svårt att vara riktigt kritisk även när spelet inte fungerar eller spelare gör misstag. Jag måste vara lite negativ och lyfta att vi än en gång släppt in två enkla mål genom slarv. Vi måste verkligen jobba hårt för att eliminera dessa bjudningar nu när vi går in i en period med avgörande matcher i serien och två tuffa matcher i Champions League-kvalet. Jag vet dock att tränarna jobbar hårt varje träningspass för att rätta till våra misstag, så jag är säker på att vi kommer att vi kommer att se bättringar i kommande matcher.

Lite spelarkritik kan jag bjuda på. Mia Person, klok som få med en fin spelförståelse, växer in i rollen som ersättare till skadade Caroline Seger, och Loreta Kullashi visade med sitt snygga mål att hon har hittat höstformen. Roligt också att Karin Lundin visade att hon är den måltjuv som vi trodde när vi tog henne till Rosengård.

Lite tankar om omgången i övrigt där Kristianstad enkelt besegrade Hammarby med 3–1. Kanske blir det en ren seriefinal när vi möts på bortaplan den 23:e oktober..? Resultaten i övriga matcher i denna omgång blev som väntade. Linköping åker till Vittsjö på måndag kväll och även om hemmalaget är starka så tror jag att Linköping vinner.

Intressant blir att se hur Rosengård och Häcken klarar av sina tuffa kvalmatcher i Champions League som spelas kommande onsdagar. FC Rosengård möter SK Brann på onsdag i Bergen och därför fick jag nöjet att tillsammans med vår fotbollskunniga trio – Sjögran, Slegers och Kjetselberg – se vår kommande motståndare på plats. SK Brann mötte Rosenborg i en intensiv match med mycket kamp och fysisk fotboll. Jag kan förbereda er på att dubbelmötet mot Brann blir inte en ”walk in the park”!

Vi måste göra två toppmatcher om vi ska lyckas kvala in till gruppspelet i årets Champions League. Jag tror självfallet att vi fixar det, men det blir nagelbitarmatcher.

Första mötet spelas i Bergen onsdag 21/9 18.00 och returen hemma på Malmö IP 28/8 18.00.

De senaste inläggen: