Erling analyserar: FCR – KIF Örebro

FC Rosengård fortsätter på segertåget och Olivia Schoughs målform håller i sig. Hennes två mål i söndagens match mot gästande Örebro betydde att hemmalaget kunde vinna med 2–1 inför publiken på Malmö IP.

Efter att ha kryssat i de två senaste matchen mot Häcken och Hammarby, där FC Rosengård gjorde två väldigt bra halvlekar och i båda matcherna vände underläge till oavgjord, var Malmö-laget tydliga favoriter i matchen mot Örebro. Söndagens match blev dock inte någon sprakande fotbollsunderhållning och även om det blev en säker vinst så ger jag betyget 6 på skalan 0–10.

Matchbilden blev som väntat med ett gästande lag som prioriterade ett lågt försvarsspel och ett FC Rosengård som inte lyckades skapa särskilt många heta målchanser, trots sitt stora spelövertag. Men i andra halvlek fick Olivia Schough chansen två gånger om och var lika säker som alltid – först från straffpunkten och sedan på en studsande boll vid målområdet. Tyvärr hemföll man åt att bjuda in motståndarna i matchen med en billig reducering där vi inte var på tå. Gästerna kunde enkelt rulla in ett mål genom kontring, efter en av våra hörnor, och sätta nerv i matchen. Men FC Rosengård höll undan till slutsignal och vinsten var viktig för att få fortsatt häng på lagen framför i tabellen. Tränarstaben har dock många saker att jobba på i försvarsspelet för att undvika att man gör enkla misstag och släpper in billiga mål.

På plussidan vill jag lyfta att man fortsätter vara obesegrade sedan Joel Kjetselberg tog över som tränare och detta var sjunde matchen i rad utan förlust. Även om det fortfarande är en del skönhetsfläckar i spelet så växer laget och man visar den trogna hemmapubliken att det är för tidigt att räkna bort FC Rosengård från striden om topplaceringarna.

När det gäller spelarkritik så måste Olivia Schough höjas till skyarna för att hon match efter match fortsätter att göra mål. Hon är en mycket viktig spelare för FC Rosengård, och om formen håller i sig blir hon en viktig spelare även för landslaget under kommande VM-turnering. Till hemmapublikens stora glädje fick man se Caroline Seger göra ett längre inhopp och hon visade direkt att hennes tuffa träning de senaste veckorna har gjort henne gott. Det känns bra att ha henne tillbaka på planen igen.

KIF Örebro, som överraskande förlorade sin senaste match mot Uppsala, var som de flesta lagen i årets serie välorganiserade och har många unga talangfulla spelare. Som mittback fick vi se Athinna Persson Lundgren, som är på lån från FC Rosengård under vårsäsongen. Hon var en av de bästa spelarna i bortalaget och visade att hon är välutbildad efter sina år i FC Rosengårds ungdomsverksamhet.

Serien rullar på – nu har tio omgångar spelats och det återstår tre omgångar tills vi är halvvägs i årets OBOS Damallsvenskan. Häcken leder tabellen och är det lag som har visat en stabil form och vunnit sina matcher på ett övertygande sätt. Men alla lag brukar få en formsvacka, och det återstår många poäng att spela om, så det blir intressant att följa varje omgång fram till sommaruppehållet.

Redan på söndag är det en ny spännande match på Malmö IP, då Växjö DFF kommer på besök. Avspark 15.00, vi ses då!

De senaste inläggen: