Erling analyserar: FCR – Linköping

Mia Persson avgjorde seriefinalen mot Linköping med ett sent segermål. Genom söndagens vinst med 1–0 drar Rosengård ifrån i toppen och leder nu serien med fem poäng.

Linköping kom till Malmö med ett stort självförtroende efter att vunnit de senaste åtta matcherna. Tränare Andreé Jeglertz hade verkligen gjort hemläxan på sitt motstånd och genom hög press lyckades Linköping etablera ett offensivt spel och skapa några heta chanser. Det är sällan man ser Rosengård släppa till så många målchanser och bli tillbakapressade. Men tack vare ett bra målvaktsspel från Teagan Micah, och oskicklighet av Linköpings anfallare, slutade första halvleken mållös.

I halvtid gjorde Rosengårds tränare Renée Slegers några justeringar i lagets utgångspositioner vilket gjorde att man kunde förändra matchbilden direkt i andra halvlek. Även om spelet var jämnt så var min känsla att hemmalaget hade kommit in i matchen ordentligt. Man jobbade fram en straff som Loreta Kullashi tyvärr missade, där vi också ska ge gästernas målvakt lite pluspoäng för en bra räddning. Båda laget fortsatte skapa chanser men det blev hemmalaget som till slut spräckte nollan! Efter ett snyggt inlägg från Olivia Schough kunde Mia Persson dundra in det efterlängtade ledningsmålet.

Linköping gav inte upp utan fortsatte anfalla och hade några klara målchanser, men skärpan i avsluten var dåliga och skotten gick över eller rakt i famnen på Teagan Micah.

Som alltid när två bra och välorganiserade lags möts är det tillfälligheter som avgör. Linköping var säkert väldigt besvikna eftersom de skapade en handfull målchanser som man borde förvaltat bättre. Det spel som Linköping visade upp på Malmö IP gav Rosengård riktiga problem och är det tuffaste motstånd vi haft i årets serie. Bara att lyfta på hatten för ett bra tränarjobb av Andreé Jeglertz.

Ni som läser mina analyser vet att jag tycker att fotboll är ett lagspel och undviker att höja spelare till skyarna. Men i matchen mot Linköping måste jag naturligtvis ge beröm till Mia Persson – inte bara för sitt vinnande mål men även för hur hon axlade rollen som lagkapten, eftersom Emma Berglund var avstängd. Roligt också att se Teagan Micah i målet och att hon höll nollan än en gång. I de senaste matcherna har det lyst självförtroende och pondus om hennes uppträdande och det är härligt att det jobb som vår målvaktstränare lägger ner på våra tre lovande målvakter nu ger utdelning. En spelare som gör ett tufft jobb, men som inte får så många rubriker är Guðrún Arnardóttir som i söndags gjorde en av sina bästa matcher för säsongen.

I övriga matcher i serien tippade jag ju att Häcken skulle vinna över Kristianstad, en efter att sett matchen i efterhand tycker jag inte att Häcken övertygade. Ett oavgjort resultat hade nog varit mer rättvist där. Överraskningen var väl att IFK Kalmar lyckades få med sig en poäng i bortamötet mot Vittsjö. I övrigt var resultaten i denna omgång väntade.

Nu är det uppehåll i serien och många spelare flyger till sina respektive landslag för VM-kval och några spelar träningsmatcher. När våra spelare kommer tillbaka väntar nästa stora utmaning och det är mötet mot ett nytänt Hammarby som gjort några bra värvningar under sommaren. De verkar bli höstens lag. Det blir en rolig utmaning att komma till Kanalplan på Söder för ännu ett toppmöte.

Avslutningsvis måste jag skryta lite med helgens framgångar för några av våra andra lag – vårt B-lag vann sin match mot Staffanstorp med 4–0 och vårt talangfulla F19 besegrade gästande Djurgården med 2–1.

De senaste inläggen: