Erling analyserar: FCR – Linköping

Malmö IP badade i solsken på lördagseftermiddagen när publiken kom för att se hemmalaget befästa sin serieledning och resan mot ett nytt SM-guld till fotbollsstaden Malmö. En dag som slutade i publikfest och ett ryck i tabelltoppen.

Supportrarna hade knappt hunnit bänka sig förrän gästande Linköping gjorde 0-1 efter ett dåligt försvarsspel av Rosengård. Första tio minuterna av matchen såg inte bra ut för hemmalaget och det kändes inte bra för oss som stod på läktaren och njöt av solgasset. Trots detta tidiga underläge visade ändå Rosengård varför man är serieledare och att poängtappet de senaste matcherna inte påverkat självförtroendet. Genom ett fantastiskt frisparksmål av Olivia Schough och ett vinnande mål från Sanne Troelsgaard, där Schough vände bort backlinjen och slog ett perfekt inlägg, vände vi underläget till 2-1 – ett resultat som stod sig halvleken ut.

I andra halvlek kontrollerade Rosengård matchen och hade en dubbelchans när Ria Öling träffade ribban och på returen lyckades Loreta Kullashi hitta stolpen. Där borde man gjort mål och punkterat matchen. Linköping orkade dock inte hota hemmalaget, så det blev en sista halvtimme som inte bjöd på någon större dramatik. Slutresultatet 2-1 var rättvist och kanske lite i underkant.

Eftersom Häcken inte lyckades få hål på Vittsjö och den matchen slutade 0-0 kan man nu konstatera att Rosengård leder serien med fem poäng när det återstår tre matcher.

Inför lördagens match mot Linköping hade tränare Renée Slegers tvingats att göra ändringar i laget. Jelena Čanković testade foten men kunde inte spela. Mimmi Larsson lämnade in handduken redan på fredagen och Bianca Schmidt var sjuk i veckan. Allt detta gjorde att Renée fick stuva om i startelvan och det bidrog säkert till att inledningen av matchen inte såg särskilt stabil ut och vi på läktaren slets mellan hopp och förtvivlan. Men det finns så mycket vilja och inställning i denna spelartrupp. Efter att ha hamnat i underläge tog lagkapten Caroline Seger tag i taktpinnen och med sitt lugna och säkra mittfältsspel styrde hon upp laget. Jag kan inte sluta imponeras av hennes spelsinne, hennes kloka löpningar och hur hon är i rätt position i nästan varje situation. Ni som läser mina analyser tycker nog att jag är tjatig, men jag hoppas verkligen att de drygt 600 barn och ungdomar som var på Malmö IP såg vilken klasspelare Seger är.

Visst är Rosengård en lagmaskin, men i denna match tycker jag det var extra roligt att se Charlotte Grant gå in och spela som högerback med bravur. Även Loreta Kullashi gjorde sin bästa match sedan hon kom till Rosengård och oroade försvaret med sitt smarta sätt att spela. Tyvärr drog hon på sig ett gult kort, vilket gör att hon inte kan spela i nästa bortamatch mot Piteå (hon fick två gula under vårsäsongen i Eskilstuna United).

När ni läser serietabellen tänker ni nog att nu borde Rosengård enkelt fixa seriesegern. Jag kan dock försäkra er att vi som dagligen jobbar runt laget (och som varit med under några år och vunnit SM-guld förr) inte tänker så. Vi vet att vi redan på måndagens träning börjar uppladdningen inför den svåra bortamatchen mot Piteå, men innan dess ska den uppskjutna matchen i Svenska Cupen mot Borgeby spelas. Redan på tisdag gäller det alltså att vara på tårna för att vinna över Borgeby som gick segrande ur sin senaste seriematch.

Avslutningsvis måste jag självklart lyfta på hatten för den publikfest som Hammarby bjöd på i dagens derby mot AIK. Hoppas att detta var starten på att publiken kan börja älska damfotbollen och inse det höga underhållningsvärdet som det varje vecka bjuds på i OBOS Damallsvenskan.

De senaste inläggen: