Erling analyserar: FCR – Örebro

Vad mer kunde man önska sig? En solig sensommardag, publik på läktaren och FC Rosengård bjöd på fotbollsproganda. Söndagens match på Malmö IP blev en uppvisning av hemmalaget som var väl förberedda på att Örebro tänkte parkera bussen.

I bortamatchen före sommaren lyckades inte Rosengård dyrka upp Örebros defensiv och matchen slutade 0-0, men vår nye tränare Renée Slegers hade gjort sin hemläxa. Med ett rakare och snabbare spel kom vi att se ett annat Rosengård denna gång. Roligt att Renée direkt sätter sin prägel på hur hon vill att Rosengård ska spela.

Det tog bara några minuter för Rosengård att spräcka nollan när Mimmi Larsson i den 6:e minuten vände bort sin försvarare och tryckte in 1-0. Där föll gästernas defensiva taktik och matchen blev istället en ren överkörning. Det var inte många gånger gästerna lyckades ta sig över mittlinjen. Slutresultatet stannade vid 6-0, efter 4-0 i halvtid, med mål av Mimmi Larsson, Jelena Čanković, Sanne Troelsgaard, Ria Öling x2 och Bea Sprung.

Det var säkert många som undrade hur vi skulle klara oss efter att flertal namnkunniga spelare valt att lämna för att pröva sina vingar ute i olika klubbar i de Europeiska ligorna. Men när startelvan till dagens match presenterades (av vår utmärkte speaker Janette Rosengren) visades det sig att det bara var bara två nya spelare från den elvan som gick  igenom vårsäsongen utan förlust på tolv matcher. Teagan Micah i målet och Guðrún Arnardóttir som mittback. Lätt att glömma bort att Anna Anvegård, Hanna Bennison och Nathalie Björn som gjorde succé i landslaget, och bidrog till vårt OS-silver inte startade många matcher i Rosengård under vårsäsongen.

Som vanligt är frågan: var det Rosengård som var fantastiskt bra eller Örebro som underpresterade? Min bild är att när Rosengård får flyt och tidigt gör mål så är vi ett fantastiskt fotbollslag som inte är lätta att besegra. Nu måste vi ladda om, för redan på torsdag möter vi Vittsjö på deras hemmaarena. En gräsplan som borde vara perfekt efter en fin sommar, så vi kan nog inte skylla på den, om vi inte lyckas fortsätta vara obesegrade även efter nästa omgång. Jag anser dock att bortamatchen mot Vittsjö alltid är en av de svåraste matcherna i serien. Jag tycker att Vittsjö har en av de bästa startelvorna i årets serie och en rutinerad och skicklig tränarstab, så jag är förvånad att laget inte har samlat in de poäng som jag tippade före seriestarten.

Om vi ska plocka fram lite spelakritik från Örebro-matchen så var det självklart roligt att se Sanne Troelsgaard spela på toppen av sin förmåga, det vill vi se mer av under hösten. Nyförvärvet Guðrún Arnardóttir visade med sitt tuffa spel att hon är en perfekt ersättare för Glódís Perla Viggósdóttir.  Vår nya målvakt, Teagan Micah, sattes inte på något större prov men uppträdde lugnt och stabilt bakom vår backlinje. Ria Öling gjorde två mål och det var härligt att hon äntligen fick utdelnin på sitt slit. En spelare som jobbar hårt i det tysta och som sällan får några rubriker för sitt jobb, men som betyder mycket för vårt spel.

Jag måste naturligtvis nämna Bea Sprung som gjorde ett bra inhopp och ett fint mål. Jag har ju varit med i många år och sett många unga spelare som man älskar att skriva upp som blivande toppspelare, men man ska alltid vara försiktig att höja unga spelare till skyarna. Bea har dock några kvaliteter som jag anser att man måste ha för att lyckas och visst blir det intressant att följa hennes resa framöver.

Söndagen började också med en spännande lottning inför kommande matcher i Champions League och när Kessler på podiet visat upp lapparna kunde vi konstatera att det blir tyska Hoffenheim som blir kommande motståndare. Ett lag som slutade på tredje plats efter Wolfsburg och Bayern München i tyska ligan. En uppgift som blir tuff men inte omöjlig, men mer om detta efter att jag sett dem plats på fredag när de spelar sin första match i höstens liga.

Avslutningsvis måste jag skriva några ord om vår fantastiska personal som dagligen lägger ner hela sitt hjärta i klubben och som kunde bjuda på unika upplevelse under veckan. En upplevelse som är svår att sätta ord på, men alla ni som varit på Malmö IP har haft förmånen att vara med om en äkta fotbollsglädje, men också allt det som FC Rosengård står för och som gör att vi är en unik klubb som lever upp till det som stod på våra matchtröjor i söndagens match: You Are Included.

De senaste inläggen: