Erling analyserar: FCR – Piteå

Regnet stod som spön i backen när Piteå gästade Malmö IP under måndagkvällen. Matchen blev som väntat tuff, men FC Rosengård skapade flera bra chanser och till slut avgjorde Stefanie Sanders med ännu ett sent mål och såg till att hålla FC Rosengård i fortsatt serieledning. 

Efter den tuffa cupfinalen mot Häcken som gick till förlängning var jag orolig för att spelarna skulle orka ladda om till måndagens hemmamatch mot Piteå. Piteå är ett bra lag som har en tuff spelstil, är bra organiserade och försvarsmässigt är det ett av de bästa lagen i serien. Därför är det svårt att göra mål på dem och det krävs tålamod i anfallsspelet.

Rosengård gjorde en bra första halvlek och skapade en mängd målchanser, men en storspelande Piteåmålvakt bidrog starkt till att tavlan visade 0–0 när spelarna gick till halvtidsvila. Självklart borde Rosengård förvaltat sina målchanser på ett bättre sätt, men supportrarna på läktaren kände sig nog säkra på att målen tids nog skulle komma. Publiken blev också glada när de såg att Seger värmde upp och kom in direkt när andra halvlek startade.

Hemmalaget fortsatte etablera tryck mot gästerna efter paus och till slut kom då ledningsmålet när Loreta Kullashi elegant nickskarvade in ett inlägg från Olivia Schough. Piteå hittade ny energi efter målet och med nio minuter kvar av ordinarie tid jobbade de fram en straffspark som de förvaltade till 1–1. Här fick gästerna hopp om att man för första gången skulle kunna få poäng med tillbaka till Norrland.

Men även om det vara trötta ben och huvud hos hemmaspelarna så ville man inte tappa poäng och fortsatte att trycka tillbaka Piteå. I matchens sista minut, på tilläggstid, kom ett förlösande vinstmål. Än en gång var det Stefanie Sanders som var på rätt plats vid rätt tid och forcerade in inlägget från Mimmi Larsson (som äntligen var tillbaka efter skada) 2–1 till stor glädje för publiken.

Jag har sett om målet – faktiskt många gånger – för det är ett klassmål och borde användas som utbildningsmaterial för tränare.

Direkt efter slutsignalen fick jag frågan: ”Vad är det för lag vi har?”. En bra fråga! Jag önskar att jag kunde ge ett bra svar på vad som det är som gör att vi, trots skador under våren, ändå fortsätter leverera match efter match, har nollan i förlustkolumnen intakt och fortsatt serieledning efter elva spelade omgångar. Jag brukar svara att ett bra fotbollslag inte blir till av en slump – utan det är kunskap och hårt arbete som är avgörande om man vill vara med och kämpa om medaljer.

Det täta matchprogrammet gör att vi redan på fredag spelar en tidig seriefinal borta mot Linköpings FC, som ligger på andra plats efter att ha gjort en jättebra vårsäsong. Den rutinerade tränaren Andreé Jeglertz har fått laget att leverera och fredagens match kommer bli en utmaning för Rosengård om man vill behålla serieledningen även efter nästa omgång. Matcherna mot Linköping på bortaplan brukar alltid innehålla mycket dramatik och spänning så jag ser fram emot en bra fotbollsmatch mellan två topplag.

De senaste inläggen: