Erling analyserar: FCR – Piteå

Lagkapten Caroline Seger gjorde 1-0, matchens enda mål, och såg till att Rosengård tog sin sjätte seger när Piteå kom på besök till Malmö IP. FC Rosengård tog sin sjätte vinst och är fortfarande obesegrade i årets serie, med 18 poäng leder man serien före Häcken som har skrapat ihop 13 poäng.

Ni som brukar läsa mina analyser, vet att jag alltid försöker att vara positiv och därför börjar vi med det som var bra i gårdagens match. Vi höll nollan igen och det var femte matchen som Stephanie Labbé och försvaret höll tätt bakåt. Hörnstatistiken blev 16-0 i hemmafavör, vilket visar på en total dominans. Avslut mot gästernas mål var 18-0 och man borde naturligtvis gjort några mål på de klara målchanser man skapade. Tyvärr missade Jelena Čanković en straffspark vid ställningen 0-0, hon brukar ju vara säkerheten själv när hon står på straffpunkten, men gästernas målvakt Guro Pettersen gjorde en bra räddning.

Allt detta visar ändå att Rosengård spelade en bra match mot ett motstånd som kom till Malmö med inställningen att hålla förlustsiffrorna nere. Piteå hade inga ambitioner att bjuda på en underhållande fotbollsmatch. Det har blivit modernt att prata om att parkera bussen, men så defensivt som Piteå valde att spela har jag aldrig sett något gästande lag spela på Malmö IP. Nu får ju våra motståndare välja sin taktik och det är upp till oss att försöka dyrka upp försvaret. Det lyckades vid några tillfällen, men skärpan i avsluten saknades och här är en utmaning för tränarteamet att jobba med inför nästa match.

Visst var vi många som blev frustrerade att inte Rosengård kunde punktera matchen på sina målchanser och att man återföll till gamla synder med långsamt och omständligt spel. Spelet blir ofta så när man får för mycket tid på sig, väljer för många tillslag och inte håller passningstempot uppe. Det är faktiskt svårare än man tror att rulla upp lag som har rutin och är välorganiserade i sin defensiv, vilket Piteå visade i matchen.

Viktigt att vi tar med oss att vi fortfarande är obesegrade och att vi fortsätter att jobba på de saker som har fungerat bra under våren, då kommer säkert målen att rulla in i kommande matcher. Glädjande för gästande förbundskapten Peter Gerhardsson var att han fick möjlighet att se Hanna Bennison, Nathalie Björn och Anna Anvegård få speltid. Alla tre kan säkert bli aktuella när nästa landslagslagtrupp ska tas ut, och även den slutliga OS-truppen.

Nästa match är mot nykomlingarna AIK på Skytteholm i Solna och spelas på lördag. AIK, som tog en poäng i sin bortamatch mot Kristianstad, har visat att man är ett spelskickligt lag. Vi åker upp på fredag med inställningen att det blir en tuff och jobbig match och vi måste fortsätta hålla fokus om vi vill förbli obesegrade även efter nästa omgång.

Signerat,
Erling Nilsson

De senaste inläggen: