Erling analyserar:

FC Rosengård – Spartak Subotica

FC Rosengård är klart för gruppspel i Champions League efter storseger mot Spartak Sobutica med 5-1. Under onsdagskvällen gjorde Rosengård sin bästa match för säsongen och gav sina sponsorer och trogna publik en härlig fotbollskväll på Malmö IP. Men resan mot att kvala in bland de 16 bästa klubbarna i Europa började förra veckan nere i Serbien när vi vann första mötet med 2-1 och lade grunden för vårt avancemang. 

Matchen på bortaplan spelades på en nybyggd pampig arena som bjöd på en härlig gräsmatta. Så allt kändes bra när vi tränade kvällen före matchen och som vanligt är det en laddad känsla inför Champions League-matcher.  

Vi var väl förberedda på hur Subotica spelade efter att sett deras kvalmatch mot KuPS Kuopio där de vann med 2-1. Våra motståndare har vunnit sin serie senaste 13 åren och har ett lag som vimlar av landslagsspelare. Min känsla var bra inför matchstart och när vi tog ledningen tidigt i matchen genom att Caroline Seger höll sig framme och nickade in 0-1, så kändes det lugnt och stabilt och vi hade total kontroll av matchen första 25 minuter. Tyvärr gjorde vi ett enkelt misstag så att hemmalaget kunde reducera till 1-1 och de repade mod och avslutade halvleken med att ta över initiativet och även om de inte skapade några målchanser så tappade Rosengård tryggheten i sitt spel. Andra halvleken tröttnade hemmalaget och Rosengård kunde dominera och på en fin framspelning från Mai Kadowaki, kom Ria Öling fri med målvakten och kunde lugnt rullade in vinstmålet till 1-2. Vi gör ingen bra match, spelet såg ut som de gjort i många av årets matcher, med mycket felpass och bolltapp. Men vi vinner och det är alltid viktigt på bortaplan. 

Det kändes ändå bra att åka tillbaka till Malmö med att vunnit bortamatchen, och jag var helt säker på att vi skulle vinna kommande match på Malmö IP. Men bollen är rund och alla matcher ska spelas.  

Med tanke på alla skador som tyvärr förföljt Rosengård under hela säsongen, var det inget roligt besked som vi fick på matchdagen att vår målvakt Eartha Cumings brutit sin handled och är borta resten av höstsäsongen. Eartha har alltså tränat och spelade matchen mot Subotica med bruten handled. Inget gnäll där, men hon är från Skottland, där har man en annan attityd. Det vet vi alla som har sett filmen Bravehearts. Men vi har två jämna målvakter och Angel Mukasa är van att hoppa in och göra bra matcher så jag var ändå lugn och trygg att hon skulle hålla nollan. 

Matchen på IP blev en härlig fotbollstillställning, där Rosengård äntligen visade varför de är försvarande svenska mästare. Publiken fick se ett Rosengård som spelade med tempo i passningsspelet och gjorde maxlöpningar som gav målchanser efter målchanser och vinsten med 5-1 var i underkant. Självklart kan man fundera på varför vi inte visat upp detta spel tidigare under säsongen. Men nu gjorde vi det när det mest behövdes och visade att vår vinnarkultur finns kvar och det bådar gott inför kommande tre matcher i serien och sex i Champions League. Så vi kan se fram emot några trevliga fotbollsmånader.  

Jag har valt att inte framhålla någon spelare, eftersom jag tycker att det var en bra laginsats i båda matcherna och vill ge mycket kredit till ledarstaben som verkligen fick ut allt av laget i avgörande match.  

Måste avslutningsvis gratulera BK Häcken till att de också tog sig till gruppspelet. Verkligen positivt att två lag från OBOS Damallsvenskan är med bland de 16 lag som ska göra upp om titeln i årets Champions League. 

I serielunken så gäller det bortamatch mot Vittsjö. Ett Vittsjö som har haft en fantastisk säsong och förhoppningsvis bjuder de på en fin gräsmatta, så båda lagen kan ge publiken en trevlig fotbollsunderhållning. 

De senaste inläggen: