Erling analyserar: FCR-Växjö

Tävlingspremiär, solsken och alla spelare hemma från landslagsuppdrag. Men trots en hyfsat ordinarie trupp så blev premiärmatchen i Svenska Cupen mot Växjö DFF en tuff historia för FC Rosengård.

Seger med 3-0, efter 1-0 i halvtid – siffror som inte speglar matchbilden. Det var först på övertid som Rosengård genom två snabba mål av Jelena Čanković, som elegant lobbade in 2-0, och Loreta Kullashi, som höll sig framme på en målvaktsretur, fastställde segersiffrorna till 3-0. Viktiga mål eftersom det kan bli målskillnad som avgör vilket lag från gruppen som tar sig till semifinal.

Växjö DFF, som förra året slutat sist i OBOS Damallsvenskan, kom med ett nykomponerat lag som säkert kommer tillhöra topplagen i Elitettan. Rosengård tog tag i taktpinnen från start och skapade några halvchanser. Första halvlek kom dock att präglas mycket av slarv och felpassningar, vilket gav Växjö några vassa möjligheter. Efter ett ribbskott och en boll i stolpen av gästerna så var det befriande när Mia Persson drog på ett kanonskott som elegant seglade in i nättaket.

Första halvlekens slarviga spel kan bero på att Rosengård redan efter åtta minuter tvingades byta ut Evelina Pettersson. Pettersson gjorde sin första tävlingsmatch för A-laget som vänsterback och efter en ful tackling från gästernas försvarare tvingades Evelina utgå med en befarad skelettskada. Detta tvingade tränarstaben att göra snabba ändringar och allt man tränat på inför matchen fick justeras om på några minuter.

Publiken som njöt i solen väntade nog att FCR skulle komma ut till andra halvlek med lite bättre skärpa i spelet. Tyvärr fortsatte man att underprestera och bjöd motståndaren på några målchanser, som med bättre precision kunde resulterat i kvittering. Men även denna seger är oerhört viktig, trots prestationen. Det var första tävlingsmatchen och självklart så fungerar inte allt till 100%, därför väljer jag att inte ge någon spelarkritik. Jo förresten, jag måste nämna Mia Persson som började som mittfältare men fick går ner och spela vänsterback och gjorde detta med bravur.

Förra året hörde många av sig och framförde synpunkter på att jag i mina analyser var för positiv när jag skrev om laget och matcherna. Även i år kommer jag att försöka se det positiva och detta grundar jag på ett väldigt enkelt argument:
Ingen spelare gillar att spela dåligt eller göra en massa misstag. Därför, så länge jag ser att spelaren i Rosengård gör det jobb som vi alla runt laget och folket på läktaren förväntar sig, accepterar jag att en spelare har en mindre bra dag och gör misstag. För mig är det inte bara en klyscha att man vinner eller förlorar som ett lag, utan så fungerar det och detta har bidragit till våra SM-guld de senaste åren.

FC Rosengård kommer även fotbollsåret 2022 att vara favoriter till att vinna serien och cupen. Att vara favorit har vi alla i klubben levt med i många år och hanterat på ett bra sätt. Vi vet också att alla våra motståndare älskar att vinna över oss och det ger en extra utmaning inför varje match. Vi har en bra spelartrupp och jag är säker på att vi kommer bjuda vår publik på många underhållande matcher under året. Tanken är att jag gör min analys efter varje match, kanske också skriver lite om min syn på den växande damfotbollen ute i Europa samt några tankar inför ett spännande EM-slutspel i sommar, där Sverige är min favorit till att vinna guld.

Innan OBOS Damallsvenskan drar i gång spelar vi några cupmatcher till. På lördag möter vi Alingsås FC på bortaplan, ett lag som tillhör toppen i Elitettan och bjöd Linköpings FC på ett tufft motstånd i lördagens match. Det var först i slutet som Linköping kunde säkra segern som skrevs till 1-4.

Signerat, Erling Nilsson

De senaste inläggen: