Erling analyserar: FCR – Växjö

FC Rosengård bjöd på fotbollsuppvisning när man vann över gästande Växjö DFF med 7–1 i söndags. Solen sken ikapp med spelarnas fotbollsglädje och det var en fin underhållning som de 915 åskådarna bjöds på.

Det blev verkligen en rejäl islossning i målskyttet och på min skala 0–10 blir det självklart full pott för denna match. Jag funderade på att ge en 9:a för att man än en gång släppte in ett billigt mål, men jag väljer att vara positiv efter att sett den spelglädje hela laget visade upp, därför blir det 10 poäng.

En fotbollsmatch är ofta ett psykologiskt spel. Växjö kom till Malmö med några bra matcher i bagaget och var säkert väl taktiskt förberedda inför matchen men efter FC Rosengårds chocköppning, med två mål på de första åtta minuterna, önskade säkert Växsjös tränare Olof Unogård att han haft möjlighet att ta en timeout och ändra sin taktik. FC Rosengård fortsatte istället sin offensiv och spelade en bländande anfallsfotboll. Man kunde gå till halvtidsvila med en trygg ledning på 4–0.

När lag blivit utklassade under första halvlek försöker man alltid prata sig samman under pausen och komma ut till andra halvlek med en målsättning att hålla siffrorna nere. Växjös uppförsbacke skulle dock bara växa ännu mer. Karin Lundin gjorde 5–0 redan någon minut efter pausvilan och klargjorde att det skulle bli en storseger. Växjö lyckades göra ett tröstmål på slutet, men att släppa in sju mål är alltid tufft och det var ett besviket lag som lämnade Malmö IP.

Vi som följer FC Rosengårds träningar och matcher har ju varit övertygade om att formen måste komma, men fotboll är ett komplext spel och det är inte så lätt att få allt att fungera, även om man har en väldigt bra spelartrupp. Segrarna har kommit efter en trög start i serien men spelet har i många matcher varit slarvigt och krampaktigt. Nu var det skönt att se spelarna uppträda med ett stort självförtroende och att de kom upp i den spelnivån som vi alla förväntar oss av FC Rosengård.

Att det var en bra laginsats visas genom våra sex olika målskyttar – Olivia Holdt, Sofie Bredgaard, Olivia Schough, Jessica Wik, Karin Lundin, Olivia Holdt igen och sedan avslutade Emilia Larsson med ett kanonskott i krysset. Alla sju var snygga mål som fick publiken att njuta i sommarvärmen.

Nu väntar två bortamatcher med början på fredag mot IK Uppsala och sedan IFK Kalmar på Guldfågeln Arena.

Serielunken fortsätter och både Häcken och Piteå vann sina matcher med 1–0 i omgången, så vi lyckades inte knapra in några poäng på toppduon. Men det är bara att fortsätta göra vårt jobb, det är det enda vi kan påverka.

På den internationella fronten var det självklart Champions League-finalen mellan Barcelona och Wolfsburg som tilldrog intresset. Det blev en riktig toppmatch där Barcelona rättvist kunde lyfta CL-bucklan för andra gången. Efter att Wolfsburg ledde i halvlek med 2–0 visade Barcelona varför de är världens bästa klubblag och vände till en säker seger med 3–2.

När jag skriver detta har finalen i Svenska Cupen just avgjorts. Inför 17 623 åskådare vann Hammarby över Häcken med 3–0 på Tele2 Arena. Ett helt rättvist resultat. Publiken fick se en dålig första halvlek med mycket kamp och felpass, men matchen öppnades upp när Hammarby gjorde 1–0 tidigt i andra halvlek. Sedan tappade Häcken allt och Hammarby blev värdiga vinnare av Svenska Cupen 2023. Grattis Hammarby!

De senaste inläggen: