Erling analyserar: FCR – Växjö

Rosengård gjorde en bra match när toppen mötte botten och Växjö gästade Malmö IP för att avsluta vårsäsongen. Det blev en riktig målfest! Genom mål av Olivia Schough, Anna Anvegård, Nathalie Björn, Caroline Seger och Stefanie Sanders visade hemmalaget med eftertryck varför man efter tolv omgångar leder serien.

Ni som följer oss vet att vi fortfarande är obesegrade och endast släppt in två mål på tolv matcher, vilket är en stark prestation. Tränare Jonas Eidevall och övriga i ledarteamet har verkligen satt allt på plats och tagit lärdom av matcherna i Champions League mot Bayern München.

När det gäller matchen mot Växjö gjorde man redan efter två minuter 1-0 och i den nionde minuten kom 2-0. När Rosengård fick en sådan drömstart så förstår ni att det blev en trevlig fotbollskväll för publiken.

Angel Mukasa, som än en gång fick chansen i målet, hade en lugn kväll även om hon tvingades göra en superräddning tidigt i matchen. Det var roligt att hon fick visa hemmapubliken att hon verkligen tänker vara med och konkurrera om målvaktsposten när träningarna drar i gång igen efter OS-uppehållet.

Roligt också att Hanna Bennison visade att hon hittat tillbaka till formen, hon gjorde sin bästa match för säsongen. Hon visade stor spelglädje och det bådar gott för att hon ska få speltid i kommande OS-turnerung när förbundskapten Gerhardsson tar ut laget.

I övrigt kom ju den fina sommarkvällen att handla mycket om avtackningen av fyra personer som har betytt mycket för FC Rosengård. Det har varit ett nöje för mig att dagligen få träffa och jobba med dem.

Att tränare Jonas Eidevall skulle lämna var ju känt sedan tidigare. Redan i mitt förra inlägg tog jag upp vilken stor betydelse han haft för klubbens utveckling och sätt att spela fotboll. Jonas har alla förutsättningar för att bli framgångsrik som tränare även på internationell nivå, så bli inte förvånad om ni ser hans namn som förbundskapten i något landslag framöver.

Anna Anvegård, Nathalie Björn och Glódís Perla Viggósdóttir har alla tre bidragit med sina olika spetskompetenser under sina år i FC Rosengård. De är inte bara olika som spelare, utan också så olika personligheter, och har verkligen satt sin prägel på vårt sätt att spela. Jag är säker på att de kommer  göra stor succé i sina nya klubbar. Jag önskar alla fyra ett stort lycka till och ni vet att ni alltid är välkomna tillbaka till vår familj och till världsmetropolen Malmö.

Nu när jag har tid över, och sitter i solstolen, tänkte jag dela med mig lite av mina funderingar.

Jag läser en artikel där vår eminenta Sportchef Therese Sjögran får rubriken ”Vi kan inte lägga oss ner och dö för detta”. Det handlar om att vi tappar viktiga spelare och risken att vi i framtiden kommer bli sönderköpta av olika klubbar på den internationella marknaden. Det får mig att minnas en rubrik som en Malmötidning hade i november 2011, när vi just vunnit SM-guld, och det stod; ”Är detta slutet på epoken LdB FC?”. Även då var flera landslagsspelare på väg att lämna oss. Även om vi nu bytt namn till FC Rosengård är vi i grunden samma klubb, och vi har haft hyfsade framgångar även efter 2011.

Med mycket hjärta och hårt arbete har vi visat att det är möjligt att tro på din dröm. Vi finns kvar och jobbar dagligen för alla tjejer som vill bli framgångsrika som fotbollsspelare, och vi vill fortsätta dominera damfotbollen i Sverige.

Eftersom vi haft bra kännedom om vilka spelare som varit på väg ut, har Therese Sjögran haft bra tid på sig att leta nya spelare. Jag är övertygad att vi kommer att gå in i höstens alla utmaningar med ett mycket starkt lag. Jag har också fullt förtroende för ledarstaben, med vår nye tränare Renée Slegers vid rodret tillsammans med assisterande Kenneth Mattsson och Patrick Winqvist, som vi är mycket glada över att få ha kvar.

Jag tycker att vi lärde oss mycket förra hösten som vi har haft nytta av i år. Därför är jag säker på att vi kommer att visa den ödmjukhet som krävs så vi kan fortsätta att bjuda vår publik på härliga fotbollsmatcher när sommaren är över och serien drar igång. Naturligtvis ser vi också fram emot årets höjdpunkt med kval till, och förhoppningsvis ett gruppspel, i Champions League.

Önskar er alla en skön sommar!
Erling Nilsson

De senaste inläggen: