Erling analyserar: FCR – Vittsjö

Äntligen kom årets första efterlängtade allsvenska trepoängare! FC Rosengård bjöd publiken på fyra fina mål i kvällssolen på Malmö IP och vann övertygande mot gästande Vittsjö.

Under veckan har det varit många rubriker om FC Rosengård och som alltid när ett topplag hamnar i en formsvacka så blir det mycket prat om kris. Självklart har vi alla som dagligen jobbar runt laget känt av pressen och fått frågan om vad som händer med laget. Min bild är att vi har en lika stark spelartrupp som förra året och engagerade kunniga ledare runt laget, men ibland fungerar fotboll så här och spelare börjar tvivla och tappa självförtroende. Men veckans träningar var bra och jag såg ett verkligt fokuserat lag på uppvärmningen inför matchen mot Vittsjö, så jag kände mig lugn inför den tuffa uppgift som väntade.

Därför var det en härlig känsla när Karin Lundin redan i inledningsminuten kunde nicka in ledningsmålet efter ett perfekt inlägg från Fiona Brown. Målet kändes förlösande och det skapade ett lugn i laget som sedan kunde spela ut och bjuda publiken på en trevlig fotbollsunderhållning i solskenet.

På skala 0–10 så vill jag ge laget en 7:a för insatsen mot Vittsjö. Det var viktigt för Rosengård att få i gång målfabrikationen efter haft svårt att skapa chanser och mål under säsongsstarten. Viktigt också att man höll tätt bakåt. Min uppfattning är att om ett lag vill vara med och kämpa i toppen så måsta försvarsspelet fungera. Det var därför roligt att se hur hela laget tog ansvar och jobbade hem när man förlorade bollen och Vittsjö försökte göra sina snabba omställningar. Sedan fanns det som vanligt stunder i matchen då det var slarv och onödiga felpass, men totalt så är det mycket positivt att ta med sig och då framför allt att ha samma inställning redan till nästa match som spelas på Grimsta mot Brommapojkarna.

Vittsjö var som alltid välorganiserade, men med två av sina bättre spelare på skadelistan lyckades de inte skapa mer än en riktigt vass målchans, så slutresultatet 4–0 till Rosengård kändes rättvist.

Jag brukar alltid framhålla hela lagets insats, men i fredagens match tycker jag att några spelare måste ha lite extra beröm. Det gäller Fiona Brown som har åkt och in i ut ur laget och nu med sina två assists, och att hon själv gjorde 2–0 genom ett inlägg som skruvade sig förbi både försvar och målvakt in i burgaveln, visade vilken viktig spelare hon är för klubben. Kul också för Karin Lundin att göra första målet, alltid viktigt för målskyttars självförtroende att göra mål.

Roligast att se var kanske ändå Gina Chmielinski som endast varit på planen i några sekunder innan hon kunde göra sitt första mål i Rosengårdströjan. Ett verkligt fint mål som unga spelare borde kolla på, hur Gina gör en kontrollerad mottagning och backar ur och avslutar med ett lågt skott som slinker in i främre burgaveln. Gina, som kom förra sommaren från tyska ligan, har haft svårt att övertyga tränarstaben och inte fått många chanser. Men som det fullblodsproffs hon är har hon fortsatt att jobba hårt och därför var det extra kul att hennes slit gav utdelning, nu när hon fick speltid.

Som ofta när man byter tränare så blir det nytändning i någon match, men som Rosengård såg ut mot Vittsjö påminde om hur laget såg ut när vi vann SM-guld 2021. Ett lag som jobbar hårt och som förstår vad som krävs om man ska representera FC Rosengård, i med- som motgång. Därför vill jag se samma attityd mot BP och naturligtvis även i alla kommande matcher – både när man hamnar i underläge och spelet inte funkar, och när man har en bra dag och spelet bara flyter på. Jag tar också med mig den glädje och lättnad som alla runt laget visade efter vinsten och den känslan vill jag att vi har med oss till Stockholm i nästa omgång.

Jag bjuder även på lite tankar om övriga matcher i serien. IFK Norrköping fortsätter att överraska och är obesegrade efter fyra omgångar. Övriga lag vann sina matcher som väntat. Jag har också haft tid att se matcher i Champions League där Chelsea förlorade mot Barcelona med 0–1, ett Barcelona var bättre och kontrollerade matchen totalt. Jag är säker på att Barca vinner returmatchen på hemmaplan och spelar final.

Den andra matchen mellan Wolfsburg och Arsenal blev mer händelserik och vår gamle tränare Jonas Eidevall har stora chanser att ta sitt Arsenal till final efter att spelat 2–2 i på bortaplan. Mitt tips är Barcelona mot Arsenal i finalen.

De senaste inläggen: