Erling analyserar: Hammarby – FCR

FC Rosengård, för dagen i sitt snygga svarta bortaställ, kunde åka tillbaka till Malmö med tre nya poäng efter en vinst med 1-2, siffror som verkligen inte speglar matchen.

Undertecknad var orolig för matchen, eftersom FC Rosengård under tidigare besök i Stockholm haft för vana att göra dåliga matcher och sprungit på förluster. Det fanns också oro för att laget inte skulle orka ladda om efter förlusten mot Hoffenheim och missen att spela gruppspel i Champions League. Men Renée Slegers hade förberett laget på ett bra sätt och Rosengård startade matchen med att direkt visa varför man fortfarande är obesegrade i årets OBOS Damallsvenskan.

Första halvtimmen radade gästande Rosengård upp målchans efter målchans. Även om Hammarbyklacken gjorde allt för att stötta sitt lag så var Rosengård helt överlägsna och gjorde sin bästa halvlek för säsongen. Alla insåg att ett mål måste komma och det blev Sanne Troelsgaard, för dagen i ny position som högerback, som efter en hörna drog upp bollen i nättaket. Vi kände att nu måste målskörden lossna, men när domaren blåste för halvtid så hade Rosengård lyckats med konststycket att bränna den ena chansen efter den andra. Även om serieledarna spelade bländande fotboll måste de få kritik för att de inte förvaltade sina chanser på ett bättre sätt. Hammarby måste ha varit nöjda att det bara stod 0-1 efter den överkörningen de upplevt.

Hammarby snackade ihop sig under vilan, vilket gjorde att de var bättre organiserade när andra halvleken drog i gång. Matchbilden blev jämnare och Rosengård tilläts inte dominera matchen som man gjort inledningsvis. Hemmalaget skapade dock inga farliga chanser och i mitten av andra halvlek avgjordes matchen då Rosengård fick en solklar straff när Mimmi Larsson fick friläge och blev fälld av Hammarbys målvakt.

Jelena Čanković rullade säkert in straffen och Rosengårds seger kändes kassaskåpssäker. I fotboll kan dock allt hända och domaren hade signalerat för fyra tilläggsminuter. Då blev det en misslyckad rensning från Rosengårds målvakt som gav Hammarby chansen att sätta bollen i öppet mål. Det återstod fortfarande två minuter, och det blev helt plötsligt nerv i matchen. I slutsekunderna fick hemmalaget en hörna som blev resultatlös, men det var verkligen onödigt och slarvigt av Rosengård att bjuda in Hammarby efter att haft så många målchanser och så totalt dominerat matchen.

Rosengård spelade en bländande fotboll under första halvlek, och som vanligt var det Jelena Čanković som stod för det mesta av fotbollsgodiset. Det är en fröjd att se henne i den form hon visar upp match efter match. Kul också att se Loreta Kullashi starta matchen. Hon såg verkligen spelsugen ut och kommer bli en viktig kugge i Rosengårds anfall under höstens avgörande matcher.

Nu är det uppehåll under två veckor när många av våra stjärnor är på landslagsuppdrag. Sedan väntar en ny spännande match på Malmö IP när Kristianstads DFF kommer på besök. Senaste gången Kristianstad besökte Malmö var i Svenska Cupen och matchen slutade 3–3. Även förra hösten vann Kristianstad en rättvis seger när de gästade IP, så Rosengård måste spela på topp om man vill vara obesegrade även efter nästa omgång.

De senaste inläggen: